Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Overvecht maakt zich klaar voor einde ramadan

Overvecht maakt zich klaar voor einde ramadan

Vanaf dinsdag 9 april, 20:31 is de ramadan van 2024 alweer voorbij. Één maand lang mochten de deelnemers niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Na de ramadan is Eid-ul-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. In Overvecht zijn de voorbereidingen al bezig.

“Bij die winkel mag je wat kiezen voor morgen!” Zegt een vrouw tegen haar dochter, kijkend naar de Intertoys. Na de ramadan is Eid-ul-Fitr, tijdens dit feest mogen de ramadan deelnemers weer eten wanneer ze willen en wordt het einde van de maand vasten gevierd. “Samen met familie wordt er zoets gegeten en worden er cadeaus uitgedeeld” vertelt Abderrahman Boulaksil, hoofd PR en ondersteunend voorzitter van de Omar-Al-Faroukmoskee in Overvecht. In Shoppingcenter Overvecht lopen tientallen moeders en kinderen samen rond om nog wat aankopen te doen voor morgen. In de gangen hangt de geur van zoete lekkernijen die de bakker speciaal voor vandaag heeft gebakken. Een medewerkster van bakker M’Haya, vertelt: “Voor vandaag regelen wij zeker extra baklava en andere zoete dingen, die verkopen erg snel op de dag voor Suikerfeest!” Ook bij de Turkse slager staat een rij die buiten zijn winkel verder gaat. Ondertussen loopt er een man van rond de zestig achterlangs met een tray baklava naar de uitgang.

In Overvecht is meer dan de helft van de inwoners moslim, terwijl in andere wijken in Utrecht dit percentage een stuk lager ligt. Zo ongeveer 33% (CBS). Daarom is de ramadan in Overvecht een belangrijke gebeurtenis, “zoals het voor kerst is voor de Christenen” benoemt Abderrahman.

De sfeer in het winkelcentrum geeft dan ook een heel kerstachtig gevoel. Ongeveer een derde van de winkels in het winkelcentrum zijn al gesloten vanwege het aanstaande Suikerfeest, vrouwen en kinderen lopen met een glimlach op hun gezicht langs de winkels.  Anderen lopen met boodschappentassen gevuld tot het randje en net wat extra naar de uitgang. Farouk van JD-kappers vertelt dat zijn zaak helemaal vol geboekt is tot aan het Suikerfeest. “Mensen willen er gewoon goed uit zien voor morgen”.

Een kilometer lopen vanaf het winkelcentrum is de Omar-Al-Faroukmoskee. Hier worden de laatste ramadan gebeden uitgevoerd. Door de speakers in de moskee klinken de regels van de Koran, live gesproken door een Marokkaans hoogleraar rechten die speciaal voor de ramadan naar Overvecht is gekomen. “Woensdagochtend organiseert de moskee na het gebed van 8 uur een ochtend dat iedereen langs mag komen om samen het einde van de ramadan te vieren en een kopje koffie te drinken” Het zal die ochtend ook enorm druk worden, wat te zien is aan de blauwe tapijten die extra door het hele gebouw neergelegd zijn. “Vorig jaar moesten er zelfs mensen buiten bidden, zo vol was het”, vertelt Abderrahmam. “We groeten elkaar, vergeven elkaar. Daarna gaat iedereen met zijn familie mee”, mensen kunnen elkaar ook vragen om vergiffenis van hun daden tegen de ander. “Iemand vergeven is niet verplicht, maar het is fijn om open te zijn naar elkaar.”

In de grootste kamer van de moskee, zijn ongeveer veertig man aan het bidden tijdens het Asr gebed, terwijl zij luisteren naar wat de spreker te zeggen heeft. Om de paar minuten loopt er weer iemand naar binnen en trekt zijn schoenen uit. Waarna hij of zij over het blauwe tapijt dat over een groot deel van de moskee ligt, naar de ruimte te lopen waar er gebeden wordt. Na het Suikerfeest bereid de ondersteunend voorzitter zich erop voor dat er weer een aantal minder mensen in de moskee zullen zijn. Dat gebeurt volgens hem elk jaar.

 

In deze reportage gaat Anne van Asch langs het winkelcentrum in Overvecht om te kijken hoe er daar wordt voorbereid op het feest morgen:

Over de auteur

Peer Ripmeester

Peer Ripmeester werd op 30 april 2006 geboren in Rotterdam, hij is eerstejaarsstudent aan de hogeschool voor journalistiek in Utrecht. Waarom? Hij is op het idee gekomen door zijn vader, die dit ook een jaartje gedaan heeft toen hij jonger was. Toen hij naar de eerste open dag voor de school van journalistiek ging wist hij gelijk dat het de goede keuze was, soms heb je die klik gewoon en weet je het echt zeker. Het gebouw, de mensen, het klopte gewoon. Peer is altijd al een heel uitgaand en open persoon geweest die graag dingen van mensen en gebeurtenissen af weet, en om dat als studie te kunnen doen vindt hij geweldig. Er is geen duidelijke ambitie die hij nastreeft maar een leven als presentator bij een reisprogramma lijkt hem enorm vet. Toch worden alle opties open gehouden en is hij berijd om heel veel dingen te proberen