Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Internationale Pokémon Dag bij Pokéfamily in Overvecht

Internationale Pokémon Dag bij Pokéfamily in Overvecht

Op 27 februari wordt wereldwijd Nationale Pokémon Dag gevierd door Pokémon-fans, een eerbetoon aan de iconische franchise die in 1996 werd gelanceerd. Deze jaarlijkse viering herinnert aan de lancering van de allereerste Pokémon-games in Japan. Sindsdien is Pokémon uitgegroeid tot een cultureel fenomeen met videogames, animatieseries, films en kaartspellen.

Pokéfamily

“Helaas valt het op een doordeweekse dag, dus de kinderen zitten dan gewoon op school,” vertelt mede-eigenaresse van Pokéfamily, Sonja Wieling. In de Pokéfamily-winkel in Overvecht wordt weinig aandacht besteed aan de jaarlijkse viering. “Wij zijn er zeker van op de hoogte, maar doen niets speciaals vandaag.” Pokéfamily, de winkel die zo’n 3 jaar geleden begon in het Shoppingcenter Overvecht, is ondertussen uitgegroeid tot een waar Pokémon-valhalla. “Wij zijn dan ook de grootste in de Benelux,” vertelt Sonja.

Zo organiseert Pokéfamily regelmatig ruildagen, waarbij menig Pokémonverzamelaar zijn of haar collectie kan ruilen met andere verzamelaars. Ook de zogenaamde VIP-dagen die Pokéfamily organiseert lopen vaak storm. Bij deze VIP-avonden wordt de rode loper uitgerold voor speciale bezoekers aan de winkel, zoals voorheen bij Enzo Knol en de familie Lakap het geval was. Op avonden als deze kunnen Pokémonverzamelaars bij Pokéfamily bijeenkomen onder het genot van een drankje en een DJ. “Hier komen mensen uit heel Nederland op af,” vertelt Sonja. Ook bezoekers uit Duitsland en Engeland zijn geen onbekenden bij Pokéfamily. De lokale gemeenschap van Overvecht is ook betrokken bij Pokéfamily. “De kinderen uit de buurt komen ‘s middags met hun map vol kaarten hierheen om onderling met elkaar te ruilen.”

Investering

De kaarten kunnen een behoorlijke investering zijn. Zo zijn er kaarten die duizenden euro’s waard zijn en die met de tijd alleen nog maar meer waard worden. Deze zogenaamde graded kaarten krijgen nadat ze objectief beoordeeld zijn op basis van staat en waarde een cijfer van 1-10, waarbij 10 een kaart in perfecte conditie omschrijft. Het verzamelen van Pokémon-kaarten wordt niet alleen beschouwd als een nostalgische hobby, maar ook als een waardevolle financiële investering voor de toekomst, gezien de kaarten die duizenden euro’s waard kunnen zijn.

Virgil (33) woont in Overvecht en komt regelmatig langs bij Pokéfamily. “Het begon eigenlijk toen ik thuis kwam te zitten met een blessure en zocht naar iets om mezelf bezig te houden.” Hij koopt regelmatig dozen en pakjes met kaarten in de hoop dat er iets goeds bij zit. “Ik ben zelf ook opgegroeid met de videogames en de kaarten. Deze heb ik helaas niet meer, anders waren deze nu veel geld waard geweest,” vertelt Virgil. Wel ziet hij het niet alleen als een leuke bezigheid, maar ook als een echte investering in de toekomst. “Het is ook iets om achter de hand te hebben, mocht dit ooit nodig zijn.”

Terwijl de jaarlijkse viering misschien niet grootschalig wordt gevierd bij Pokéfamily, laat de betrokkenheid van de lokale gemeenschap zien dat Pokémon niet alleen een wereldwijd fenomeen is, maar ook lokaal een verbindende kracht kan zijn.

Kijk en luister hieronder naar de reportage van Boris Beelen over internationale Pokémon Dag bij PokéFamily.

Over de auteur