Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Voor het eerst een Iftar in bibliotheek Overvecht

Voor het eerst een Iftar in bibliotheek Overvecht

‘De bibliotheek moet aanvoelen als een huiskamer voor iedereen in de wijk, dus ook voor alle moslims waarvoor de ramadan een hele belangrijke maand is,’ vertelt Eveline Smeets, programmamaker van bibliotheek Overvecht, terwijl ze kijkt naar de gedekte tafel. De eerste Iftar in de bibliotheek vond plaats op donderdag 28 maart. De Iftar is de maaltijd die moslims eten na zonsondergang in de maand van de ramadan. 

Bij binnenkomst staan de tafels voor de Iftar direct rechts. Er is gedekt voor vijftig personen die om zes uur binnen druppelen. Van de aanwezige gasten is ongeveer een kwart kind. ‘De bibliotheek is een plek waar veel bewoners dagelijks komen en één van de weinige plekken waar alle lagen van de samenleving nog samenkomen, daarom is het zo’n fijne plek voor een Iftar,’ vertelt Ebru Aydin, de host van de Iftar. Eveline Smeets vult daarop aan: ‘Overvecht is een hele diverse wijk, waar veel verschillende mensen wonen, door hier een Iftar te organiseren hopen we dat bewoners gaan zien dat de bieb meer kan zijn dan alleen een plek om boeken te lezen. Het is een plek waar je kunt samenkomen om verhalen te delen. Vanavond doen we dat in de vorm van een Iftar.’ Naast de twee tafels met eten staat wel een tafel gevuld met boeken over de ramadan en het islamitische geloof. 

‘Het is fijn en bijzonder dat de Iftar op steeds meer maatschappelijk open plekken, zoals de bibliotheek, wordt georganiseerd,’ aldus Aydin, ‘dat is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat moslims het gevoel krijgen dat ze echt welkom zijn. Het gaat dus om een plek claimen in de samenleving.’ De tafels staan in een U-opstelling en zijn versierd met groen geruite kleedjes. ‘Zodat iedereen het scherm kan zien, maar dat het er toch gezellig uitziet,’ aldus Smeets, ‘het belangrijkste is dat buurtbewoners met elkaar in contact komen.’ Er liggen kaartjes op tafel met vragen die de gasten aan elkaar kunnen stellen om zo de gesprekken op gang te brengen of te houden. Ook staan er bloemen in vaasjes, paars en geel gekleurde menukaartjes en neppe waxinelichtjes in kaarsenhouders op tafel. Aan de tafels staan groene en grijze stoelen. Verder zijn er gebedsruimtes ingericht aan de achterkant van de bibliotheek. Aan de linkerkant is er één speciaal voor vrouwen en rechts is er één voor mannen ingericht. 

‘Het was overweldigend hoeveel mensen er interesse hadden in de Iftar voordat ik er promotie voor had gemaakt, dus je merkt dat er ontzettend veel behoefte aan is,’ aldus Smeets. 

Tijdens de avond vertelt Ebru Aydin aan de hand van een PowerPoint persoonlijke verhalen en leidt ze de Kahoot quiz over de ramadan. De vast wordt gebroken met dadels die op schaaltjes over de tafel verspreid liggen. ‘De vast wordt altijd verbroken met een dadel omdat de profeet Mohammed dit ook deed,’ schrijft NU.nl in een interview met Rachida Karbouch. ‘Deze Iftar is een mooie stap naar het organiseren van een nog grotere Iftar in de bibliotheek volgend jaar,’ zegt Aydin lachend. 

 

 

Over de auteur