Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Hoge energieprijzen blijven een uitdaging voor inwoners in Overvecht: Steeds meer mensen willen duurzaam gaan leven

Hoge energieprijzen blijven een uitdaging voor inwoners in Overvecht: Steeds meer mensen willen duurzaam gaan leven

Foto: Jordy Vlietland

De hoge energieprijzen blijven een groot struikelblok in Nederland. Een van de belangrijkste redenen is de stijgende prijzen fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Hierdoor gaan steeds meer mensen bezuinigen op energie, ook in Utrechtse wijk Overvecht is men druk bezig met dit thema en nemen steeds meer mensen maatregelen om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken.


Veel mensen hebben er last van: de hoge energierekeningen die elk jaar op jouw deurmat komen te liggen. De hoge energiekosten liggen zo hoog, omdat er veel transportkosten en belastingen bij komen kijken. Daarnaast stijgen de prijzen van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas ook fors. Hierdoor wordt het verduurzamen van woningen een steeds groter thema in Nederland. Dit geldt ook voor de inwoners van Overvecht. Zo blijkt uit cijfers van utrecht.incijfers.nl. Denk aan maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen, het aanschaffen van vloerisolatie en het installeren van warmtepompen.
Zo is het aantal zonnepanelen in Overvecht sinds 2019 met 7% toegenomen, het aantal vloerisolaties met 5% gestegen en de hoogste uitschieter is het aantal geïnstalleerde elektrische kookplaten, die een stijging hebben van 23%.

Duurzamer leven

Joost Reedijk (28), expert in duurzaam wonen, merkt ook op dat steeds meer mensen in Noord-Utrecht duurzamer gaan leven. “Voor bewoners is het belangrijk dat ze in een comfortabele huis leven, daarom willen ze graag een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld,” stelt Reedijk. “Je kan op verschillende manieren huizen verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, het gebruik maken van een warmtepomp en het isoleren van je huis, zodat je huis tijdens wintermaanden warmer blijft en minder snel opwarmt tijdens de zomer,” zegt Reedijk. Als expert in duurzaamheid, houdt Joost zich ook bezig met ecologische trends. “Tegenwoordig hebben mensen ook ‘groendaken’. Dat is een dak met allerlei verschillende bloemen en planten, waar bijen op afkomen. Dit stimuleert de biodiversiteit en zorgt dat je huis lekker gekoeld blijft.” Tot slot gaf Joost ook nog tips over hoe je meer kosten bespaard.
“De energierekeningen zijn duur. Daarom raad ik mensen aan om wel eens de verwarming wat lager te zetten en af en toe koud te douchen.”

Overstap naar aardgasvrij

Het doel van de gemeente Utrecht is om Overvecht-Noord volledig aardgasvrij te maken voor 2030, dat kondigde de gemeente vorig jaar november aan. De bedoeling is dat er in Utrecht voor 2030, de eerste 40.000 woningen aardgasvrij worden. Van die 40.000 bevinden 8.800 woningen en gebouwen in Overvecht-Noord. Bewoners maken zich hierover zorgen. Noor (55), inwoner van Overvecht, is daar één van. “Ik ben het er mee eens dat we de wereld duurzamer moeten maken, maar het moet voor ons wel nog betaalbaar blijven,” zegt Noor. “Het is wel iets waar veel mensen in mijn omgeving zich zorgen om maken en hoop daar ook rekening mee gehouden wordt.”

Zie hier het interview met Joost Reedijk, geïnterviewd door Babs van Boxtel

Over de auteur

Jordy Vlietland

Nieuwsartikelen, audioreportage of video's: als beginnend journalist bij Svj Media probeer ik verschillende soorten verhalen aan de lezer te vertellen. Er is geen onderwerp dat ik uit de weg ga. Ik heb een enorme passie voor fotografie, sport en het vertellen van verhalen.