Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Station Utrecht Zuilen: minst aantrekkelijke station van Utrecht 

Station Utrecht Zuilen: minst aantrekkelijke station van Utrecht 

Uit recente gegevens van de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor blijkt dat Station Utrecht Zuilen is beoordeeld als het minst aantrekkelijke station van de provincie Utrecht in 2023. Deze enquête, uitgevoerd door NS en ProRail om de reisbeleving van treinreizigers te meten, toont aan dat het station een rapportcijfer van slechts 6,6 heeft gekregen.

De bevindingen van de enquête benadrukken het belang van verbeteringen rondom Station Utrecht Zuilen, aangezien verschillende andere stations in de regio, zoals Vaartsche Rijn, Leidsche Rijn en Terwijde, hogere beoordelingen hebben gekregen. Als reactie op de uitslag van de stationsbelevingsmonitor gaat de gemeente Utrecht samen met organisaties zoals NS, ProRail en WoonIn kijken hoe ze het gebied rondom het station kunnen verbeteren. Station Zuilen is een klein station in een minder aantrekkelijke omgeving waar de beschutting minimaal is, schrijven de NS en ProRail. Ook is er bij het station sprake van vandalisme door hangjeugd en is de lift vaak defect. Ze streven ernaar om het station en de omgeving aantrekkelijker te maken voor alle gebruikers. Dit omvat het opknappen van het station voor een aantrekkelijkere uitstraling, het verbeteren van de bereikbaarheid en het vergroenen van de omgeving.

Het plan
In november 2023 heeft de gemeente besloten dat het belangrijk is dat de buurt betrokken wordt bij de plannen en de bewoners inspraak geven in de veranderingen. Informatieavonden en online reacties bieden bewoners de kans om inspraak te hebben. Gebaseerd op deze input gaat de gemeente een plan van aanpak bedenken. De buurt kan ook weer reageren wat ze van het plan vinden. Dan gaat de gemeenteraad beslissen of het plan door kan gaan en vanuit daar gaan ze meer gedetailleerde plannen maken.

De bewoners
Voor verbetering van station Utrecht Zuilen is het dus belangrijk dat de gemeente weet wat de mensen van het station vinden. De bewoners van de omgeving rondom Station Zuilen hebben verschillende meningen over het station. Sommige bewoners vinden het station fijn, terwijl anderen pleiten voor een renovatie en verbetering van de voorzieningen. Reinier, een bewoner van Zuilen, vertelt het volgende: “Een opknapbeurt zou het station aantrekkelijker maken voor iedereen.” Hij zou dus graag verandering zien. Een andere bewoner, Charlotte, is van mening dat het station wel voldoet aan de basisbehoeften: “Voor mij is het station prima zoals het is. Je kan er in- en uitchecken en dat is in principe het belangrijkste van een station.” Ze vindt echter wel dat een opknapbeurt bij zou dragen aan de sfeer van het station. Een andere bewoner, John, vind het station juist heel fijn: ” Het station werkt goed en ziet er prima uit! Wat mij betreft hoeft er niets aan veranderd te worden.” De meningen van de bewoners zijn dus erg verschillend.

De Toekomst
Door samen te werken aan verbetering van de toegankelijkheid en sfeer op het station, streven de gemeente Utrecht en ProRail ernaar om een positieve verandering tot stand te brengen voor zowel reizigers als bewoners van de omgeving Station Utrecht Zuilen. Hoewel het nog een paar jaar duurt voordat de plannen worden uitgevoerd, hopen ze dat Station Zuilen in 2026 een geweldige plek wordt waar mensen graag naartoe gaan en waar reizigers met een glimlach vertrekken.

Hieronder kunt u luisteren naar een video-interview met Elvira van der Vis door Milou Strauss.

Over de auteur

Dagmar van Hoogstraten

Dagmar van Hoogstraten (2006) is een journaliste in opleiding en schrijft bij SVJ Media. Ze is geboren en getogen in Den Haag en ze studeert nu in Utrecht. Op dit moment werkt ze bij de ijssalon. In haar vrije tijd spreekt ze vaak af met vriendinnen en speelt ze hockey. Ze is een nieuwsgierig, kritisch, gepassioneerd, gezellig, gemotiveerd en sociaal persoon. Ze houdt ervan om voor rechtvaardiging te zorgen. Later zou ze graag bij de radio of televisie willen werken.