Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Schaken in combinatie met alcohol heet ‘Schaakzat’ bij café NAR

Schaken in combinatie met alcohol heet ‘Schaakzat’ bij café NAR

Beeld: Pexels

Het Schaakzat evenement in Zuilen combineert denksporten met alcohol, georganiseerd nabij het Amsterdam-Rijnkanaal in café NAR tijdens de eerste editie van Schaakzat. Het doel van deze bijeenkomst is om schaken toegankelijk te maken voor iedereen. Echter, het gebruik van alcohol heeft ook potentiële negatieve gevolgen, zoals veranderingen in de grootte en structuur van de hersenen.

De deelnemers komen binnen, praten en bestellen een biertje of cocktail aan de bar.  ‘Rondom zie je natuurlijk drankjes, maar daarnaast bieden we ook pizza’s aan,’ verkondigt Asmar Berg (27) met een brede glimlach. Gezamenlijk met een mede organisator Rebecca bedacht Asmar een cocktail lijst gemaakt voor het Schaakzat evenement. Er zijn veel schaakborden te zien op meerdere tafels beneden en op de boven verdieping, hier kunnen de ongeveer 50 bezoekers schaken maar ook veel nieuwe mensen ontmoeten.  ‘Ik wil niet dat serieuze van schaakclubs en het fanatieke ervan’ volgens Asmar. Zelf bezocht Asmar veel schaakverengingen in Utrecht die vond hij prima maar zocht toch iets anders. Daarom is hij gestart met het organiseren, omdat hij meer plezier beleefde aan schaken in een park of café. Tijdens de lockdown van het coronavirus ontdekte hij dat mensen hem begonnen te herkennen en het viel op dat ze blij werden bij het weerzien. Zo maakte hij kennis met veel mensen die regelmatig in het park kwamen.

Er is ook een keerzijde aan drank gerelateerde mentale gymnastiek, Veel deelnemers hebben tijdens het schaken een drankje naast zich staan, vaak van alcoholische aard die meerdere keren werden besteld. Volgens het Trimbos instituut kunnen onder invloed van alcohol veranderingen optreden in de grootte en de structuur van de hersenen, maar ook in hersenactiviteit en cognitief functioneren (denkvermogen). Bij de schaaksessie waren voornamelijk deelnemers in de leeftijdscategorie van jongvolwassenen aanwezig. Het consumeren van alcohol door jongeren en jongvolwassenen kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenstructuur en vergroot het risico op problematisch alcoholgebruik in latere levensfasen. Asmar benadrukt met een duidelijke toon dat zijn evenement, Schaakzat, gericht is op het bevorderen van toegankelijkheid in het schaken. Hij gelooft dat bier en andere drankjes zoals cocktails bijdragen aan een ontspannen sfeer, waardoor Schaakzat geschikt is voor alle niveaus. ‘Ons doel is een gezellige avond te creëren waar schaakliefhebbers samen kunnen genieten.’ Aldus Asmar.

Asmar ontwikkelde zijn liefde voor schaken in zijn vroege jaren, geïnspireerd door zijn opa. Terugblikkend merkt Asmar op: ‘Mijn opa was niet echt spraakzaam, maar zijn opmerkingen waren altijd doordacht, vooral als het ging om de keuze van een specifieke zet. Deze passie beoefent hij nog steeds tientallen jaren later en probeert hij nu ook aan anderen door te geven.’ Asmar heeft ook waardevolle levenslessen van zijn opa ontvangen, en terugblikkend op het verleden erkent hij de impact: ‘Mijn opa deelde inzichten zoals ‘denk voordat je in de problemen komt’. In latere jaren besefte ik hoe waardevol deze lessen waren. Hierdoor kon hij, via schaken, zijn kleinzoon wijsheid overbrengen.’

Op de sociaal media kanaal van Beer and Chess (Instagram account van Schaakzat) laat Asmar weten dat hij de eerste editie een groot succes was en dat de volgende editie alweer op de planning staat. Ook deze keer zal het worden gehouden in café NAR. Het café gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal presenteert zichzelf op de website als een broedplaats voor originele ideeën, ruwe creativiteit, een relaxte sfeer, vol wild experiment.

Het schaakspel werd afgelopen zaterdag 13 december op een unieke manier gespeeld. NAR organiseert regelmatig unieke evenementen die vaak uit verschillende ideeën ontstaan. Verslaggeefster Joanna Fontilus heeft met bedenker Rebecca en speler Jaco gesproken. Rebecca heeft samen met haar collega Asmar ‘Schaakzat’ bedacht en vertelt ons meer over het ontstaan van het idee en haar verwachtingen.

Over de auteur