Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Sportetiquette goed gehandhaafd door sportscholen Utrecht-Oost

Sportetiquette goed gehandhaafd door sportscholen Utrecht-Oost

Foto gemaakt door: Elin Pronk

Iwan Hoekmeijer en Maaren Gommers geven op 9 januari ‘s middags een tour door de sportschool, zij vertellen over sportetiquette en hoe sportetiquette wordt gehandhaafd in de sportschool. Dit doen zij, omdat veiligheid in de sportschool een belangrijke waarde is voor hun.

De hoofdruimte is het eerste wat je ziet als je de sportschool binnenstapt. Muziek speelt door de speakers terwijl 5 al flink bezweten mensen trainen op de apparatuur. Iwan en Maaren, trainers bij de sportschool Newstyle Oudwijk geven een rondleiding. Terwijl zij langs de openhaard lopen, die in midden van de kamer staat, vertellen zij hoe hier bij het inrichten geprobeerd is om de apparatuur zo neer te zetten dat sporters elkaar niet kunnen storen. Het apparatuur staat bijvoorbeeld naar de muur gericht, zodat er geen inkijk is op de sporters die deze apparatuur gebruiken. Ook is het belangrijk dat de apparatuur wordt schoongehouden van zweetvlekken. Volgens de Volkskrant laten veel gymgangers hun handdoekje vaak thuis of in de kleedkamer. Bij sportschool Newstyle Oudwijk wordt de regel gehandhaafd dat je een handdoekje meeneemt naar de sportschool, doe je dit niet kan je een handdoekje halen bij de balie voor 1 euro. ‘Wij vragen een eurootje voor de handdoeken, dat is puur zodat je iets moet inleveren en het de volgende keer niet vergeet’ vertelt Iwan Hoekmeijer, Trainer en coördinator van de gym.

Er loopt een sporter de sportschool binnen met een petje op. Er staat duidelijk in het boekje met huisregels dat hoofddeksels niet toegestaan zijn. De trainers kijken elkaar allemaal even aan voordat een van de trainers achter de sporter aan holt om uit te leggen dat dit volgens de huisregels niet mag en dat de pet af moet.

“Huisregels zijn in principe een paar vastgelegde regels” vertelt Iwan. Hier zijn een aantal huisregels die worden gehandhaafd binnen sportschool Newstyle Oudwijk: Er mogen geen hoofddeksels worden gedragen, er mag niet worden gebeld in de sportschool, schone sportschoenen zijn verplicht, er mogen geen tanktops worden gedragen, er mag niet op sokken of blote voeten door de sportschool worden gelopen en schoonmaken van de apparatuur na het gebruik is verplicht. Ook heeft de sportschool regels die niet zijn vastgelegd maar wel worden gehandhaafd, een voorbeeld hiervan is telefoongebruik. Volgens de Volkskrant zou een ideale wereld sportscholen zonder telefoongebruik hebben. ‘Even door Instagram scrollen of een mailtje beantwoorden en je bent al een paar minuten verder. Op drukke momenten is het zaak dat je het apparaat waarop je traint zo snel mogelijk vrijmaakt zodat iemand anders ermee aan de slag kan.’ Aldus Volkskrant.

Als de huisregels niet worden gehandhaafd, treden de trainers op. “Wij pakken het aan door het vriendelijk aan de klanten te vragen of ze hun gedag kunnen aanpassen” vertelt Maaren, lopend door de gang naar het achterste gedeelte van de sportschool. ‘Je vraagt hun dan op gesprek en blijft dan net zo lang zitten tot het uitgesproken is.’ Aldus Maaren. Af en toe krijgen de trainers hier toch een negatieve reactie op. Als de regels dan nog steeds niet worden gehandhaafd door de sporter, heeft de sportschool als laatste optie om het contract te ontbinden. ‘Het klinkt misschien flauw, maar dat zijn de huisregels en daarvoor heb je getekend’ legt Maaren uit.

De rondleiding eindigt met nog een zaal, hier staan drie studios, hier worden normaal workshops gegeven. Aangezien er geen les wordt gegeven, staan er vier sporters met muziek op wat oefeningen te doen waar geen apparatuur voor nodig is. De sporters luisteren allemaal naar muziek met een koptelefoon op. Ondanks dat de sporters’ yogamatjes naast elkaar liggen, houdt iedereen zich bezig met zijn eigen oefeningen. Volgens Maaren wordt er ook aangesproken over de regels door de leden zelf als zij dit opmerken. ‘Ik zag bijvoorbeeld een keer iemand die zonder schoenen aan het sporten was, natuurlijk niet heel hygiënisch. Deze sporter werd door een andere sporter in de sportschool aangesproken, dat dit niet mag volgens de huisregels.’  ‘Wij doen dit samen en dat is ook het mooie hieraan.’ vertelt Maaren

Luister hieronder het Audiofragment van Elin Pronk:

In dit audio fragment interview ik verschillende mensen in de sportschool Newstyle Oudwijk. Ik ben benieuwd of ze irritaties hebben tijdens het sporten, op de hoogte zijn van huishoudelijke regels en hoe voor hen een sportschool eruit zou zien met goede regels.

Over de auteur

Melina Esajas

Mijn naam is Melina Esajas (2005), en ik ben een beginnend journalist uit Amsterdam. Mijn passie voor journalistiek begon op jonge leeftijd toen ik regelmatig met mijn familie naar het journaal keek. Op mijn elfde had ik een besluit gemaakt: Ik zou ook, net zoals de journalisten op tv, journalist wilde worden. Toen ik dertien was, verhuisde ik naar Almere, waar ik nu schrijf voor de krant 'Almere Deze Week'. Voordat ik bij een krant ging werken, heb ik mijn Havo-diploma behaald. Een van mijn meest gedenkwaardige ervaringen op de Havo was mijn driejarige periode als redacteur van de schoolkrant, wat mijn eerste stap richting de journalistiek betekende. Voor de schoolkrant schreef ik stukjes over mijn middelbare school, het St. Nicolaas Lyceum. We behandelden onderwerpen die jongeren interesseerden, zoals een artikel over vapen waarvoor ik een dokter kon interviewen. Na mijn tijd bij de schoolkrant ben ik altijd blijven schrijven. Ik heb altijd een passie gehad voor creatieve activiteiten zoals fotografie, tekenen, schrijven en muziek maken. Na al die jaren wist ik nog steeds zeker dat journalistiek mijn roeping is. Daarom was het voor mij een logische keuze om de opleiding journalistiek te volgen aan de Hogeschool Utrecht. Hier leer ik nieuwe technieken, zoals werken met audio- en videomateriaal, en bouw ik aan een uitgebreider portfolio. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik zeer leergierig ben en nog meer wilde doen en leren. Daarom besloot ik te solliciteren bij de krant in Almere. Als redacteur bij Almere deze week, schrijf ik over evenementen en de cultuur in Almere, zoals Winterfest in Almere Haven, een strandschoonmaak op Almeerderstrand of pannenkoekendag voor ouderen en basisschoolkinderen in Almere Haven. Dit vind ik het leukste aspect van de journalistiek: het ontmoeten van bijzondere mensen, het leggen van contacten en het vertellen van hun verhalen.