Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Verlaging basisbeurs veroorzaakt problemen onder studenten

Verlaging basisbeurs veroorzaakt problemen onder studenten

Uitwonende studenten in Utrecht kunnen vanaf het volgende studiejaar in de problemen komen door het vervallen van de inflatieregeling op de basisbeurs.

Na een lange periode leenstelsel keerde in september 2023 de basisbeurs terug. Deze werd voor een jaar verhoogd met 164 euro. Dit om studenten te compenseren voor gestegen kosten na een inflatie van 13,6% op jaarbasis. Op Prinsjesdag bleek dat de inflatiecorrectie voor uitwonende studenten niet structureel is geworden. Elise Weehuizen, Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) zegt: “Studenten worden binnenkort gekort op de rekening terwijl er nog geen vooruitzicht is op dalende prijzen.”

De voorzitter van de Utrechtse studentenvakbond Vidius , Midas Urlings, geeft aan dat: “Het gemiddelde uitgavenpatroon van een student niet gedekt wordt door de basisbeurs en al helemaal niet als die lager wordt”. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 is Utrecht een van de duurdere steden qua woonlasten. De impact van de verlaging is daarom groter dan in andere steden. Midas zegt daarover: “Ik denk dat je het bredere verhaal in de gaten moet houden, dat het een opeenstapeling is voor heel veel studenten, dat ze voelen dat op heel veel fronten er steeds meer druk ontstaat. Studentenarmoede is een serieus probleem.” Elise denkt ook dat Utrechtse studenten er meer last van hebben dan anderen, omdat Utrecht een relatief dure studentenstad is. Zij zegt: “Er wordt in de basisbeurs al helemaal niet gekeken naar regionale verschillen. Dus als de kosten voor Utrechtse studenten hoger liggen dan hebben zij minder aan de basisbeurs”. Ook zij ziet een opeenstapeling: ”We zagen de afgelopen jaren ook dat energierekeningen voor veel studenten echt door het dak schoten. Als je ook nog jezelf wil ontwikkelen en in je vrije tijd wat leuks wil doen of bij een vereniging komt te zitten, dan is wat je uitgeeft echt vele malen hoger dan wat je aan basisbeurs kan ontvangen”.

Beide voorzitters roepen studenten op goed te kijken op wie ze gaan stemmen en mee te doen aan de acties die ze gaan organiseren. Zij blijven het onderwerp onder politici onder de aandacht brengen.

Meer informatie over dit onderwerp? Hier het audiofragment gemaakt door Fleur van Straaten:

Over de auteur

Nienke Hoffman

Nienke is beginnend journalist aan de Hogeschool in Utrecht. Ze groeide op in de Zaanstreek en woont sinds dit jaar in Utrecht. Ze heeft na de middelbare school aan de Hotelschool in Amsterdam gestudeerd. Nienke werkte mee aan de documentaire "liefde in de stad" over diversiteit. Ze heeft interesse in de wereld om haar heen en is nieuwsgierig naar de maatschappij. Ze heeft belangstelling voor onder andere actuele dilemma's, psychologie, film en documentaires. Hiernaast trekken onderwerpen als sport, klimaat, politiek en misdaad haar. Ze houdt zich bezig met de verslaggeving voor Utrecht Oost.