Utrecht West

Selecteer Pagina

Stalking in Utrecht volgens cijfers CBS net zoals andere steden verminderd

Stalking in Utrecht volgens cijfers CBS net zoals andere steden verminderd

Visualisatie van het aantal meldingen van stalking 2010-2023 in vier grote gemeentes in Nederland.

Stalking is een onderwerp wat altijd speelt, ook al hoor je op het nieuws er niet zo vaak wat van speelt het er toch. Volgens het CBS zijn er afgelopen jaar ongeveer 2900 meldingen geweest van stalking bij de politie. Dat is een afname in vergelijking met de andere jaren. Vanaf 2020 is er namelijk in Nederland, zo ook in de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den haag en Utrecht, een daling van het aantal meldingen van stalking.  

Volgens recente statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de gevallen van stalking in Nederland minder geworden sinds 2020. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de verbeterde handhaving, grotere bewustwording voor stalking en de effectievere systemen voor slachtoffers. Apps en online platforms bieden slachtoffers namelijk de mogelijkheid om snel hulp te zoeken en hun locatie te delen met vertrouwde contacten in noodsituaties. Deze technologische oplossingen hebben niet alleen geholpen bij het voorkomen van escalaties, maar hebben ook de drempel verlaagd voor slachtoffers om hulp te zoeken. Voorbeelden hiervan zijn de online chats van Slachtofferhulp en van de Kindertelefoon. Op de websites van deze organisaties kunnen mensen hun probleem via een chat naar een medewerker sturen, dan is het lijntje naar hulp iets korter. De chat van de Kindertelefoon gaat wel tot de leeftijd van 18 jaar, maar ook minderjarigen worden gestalkt.  

De cijfers van het CBS komen vanuit de politie. Meldingen van stalking worden daar gemaakt en geregistreerd door het CBS. Maar omdat niet elke stalking wordt gemeld kan het zijn dat er meer stalking is dan dat het nu geregistreerd is.

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.