Utrecht West

Selecteer Pagina

Rente op studieschuld in 1 klap vervijfvoudigd: studenten voelen zich bedonderd

Rente op studieschuld in 1 klap vervijfvoudigd: studenten voelen zich bedonderd

Foto: Josephine Meijaard

Lombok – Ben je dit jaar klaar met studeren, dan is de rente op je studieschuld vijf keer zo hoog als een medestudent die vorig jaar afstudeerde, namelijk 2,56%. Met name de zogenaamde “pechgeneratie” wordt hard getroffen.  Dit betekent dat zij nu meer geld moeten terugbetalen dan degenen die eerder zijn afgestudeerd. “De renteverhoging voelt als een donkere wolk die boven mijn toekomst hangt.” Aldus Noortje, een recent afgestudeerde.

Financiële Strop

“Eet je dan ook meteen mee?” Is de eerste vraag die gesteld wordt bij het voorstellen om langs te komen in het studentenhuis op nummer 190. Bij elke stap kraakt de houten vloer onder je voeten wat de leeftijd van het gebouw verraadt. In de keuken, waar een groep van 4 studenten op comfortabele banken zit en de doordringende geur van knoflook je begroet, wordt het onderwerp renteverhoging intensief besproken. “Deze renteverhoging is gewoon onrechtvaardig,” zegt Sarah, een recent afgestudeerde. De wraps die op tafel verschijnen, zijn klaargemaakt door de huisbenjamin: de 23-jarige Luuk. Al snel stroomt de rest van de huisgenoten de keuken binnen, die voor tien personen al snel te klein blijkt. “Het voelt als een financiële strop” vervolgt Sara “Mijn studieschuld lijkt met elke renteverhoging alsmaar groter te worden en het drukt zwaar op mijn financiële toekomst.”

Pechgeneratie

11,7 miljard euro. Dat is hoeveel studenten samen hebben geleend sinds de studiebeurs in 2015 werd afgeschaft. Samen met alle studenten die sinds 2015 aan een opleiding begonnen, behoort Levi tot de zogeheten pechgeneratie.11,7 miljard euro, dat is veel geld, en dat dachten ze in Den Haag ook. Na acht jaar keert de basisbeurs vanaf september 2023 terug. “ En de arme pechvogels? Die krijgen een karige tegemoetkoming, namelijk een totaal willekeurig bedrag van 1460 euro .Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Meer niet” aldus Levi, zijn wenkbrauwen fronsen en zijn lippen trekken strak samen.  “We hebben al enorme schulden opgebouwd om te kunnen studeren. Deze renteverhoging voelt als een trap na.”

Mentale gezondheid

 

Deze financiële zorgen zijn niet alleen een kwestie van cijfers, maar hebben ook een diepgaande invloed op de mentale gezondheid van de studenten. Uit onderzoeken van ISO blijkt dat er een duidelijk verband is tussen stressklachten en studieschuld. Zo blijkt dat veel studenten denken dat het huidige leenstelsel stress en psychische klachten veroorzaakt (64%). Ook gelooft een groot deel van de studenten dat studieschulden leiden tot stress (78%). Opvallend is dat studenten met schulden vaker emotioneel uitgeput zijn (40%), zich zorgen maken over geld (39%), en risico lopen op een burn-out (19%). “Het is moeilijk om me te concentreren op mijn studie, en mijn motivatie om te slagen is afgenomen” vertelt Noortje. “Dit voelt als een financiële straf voor streven naar onderwijs.” Sara voegt hieraan toe “We moesten niet alleen alles lenen om te studeren, maar nu betalen we ook meer rente op die leningen.” Deze zorgen gaan hand in hand met een verslechtering van de mentale gezondheid van studenten. Ondertussen is de sfeer aan tafel minder uitgelaten dan toen de wraps op tafel kwamen. De enige hoorbare geluiden zijn het klinken van bestek tegen borden en het zachte geritsel van servetten. Het is een moment van gezamenlijke stilte, waarbij iedereen in zijn eigen gedachten verzonken is.

Een kijkje bij Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en een interview met directeur Sanne Tromp over de recent gestegen rente op studieleningen.

Tekst: Josephine Meijaard

Audio: Renard Wolfensberger

Over de auteur

Josephine Meijaard

Mijn naam is ben Josephine (2004), een nieuwsgierige eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Vorig jaar heb ik in het politieke landschap gewerkt in Zeeland, waar ik tijdens de verkiezingen actief deel uitmaakte van het communicatieteam van de Provincie. Onlangs heb ik mijn opleiding tot content creator op het Grafisch Lyceum met succes afgerond. Deze boeiende opleiding heeft er tot geleid dat ik mezelf wil focussen op de inhoud van content. Mijn passie ligt in het delen van boeiende verhalen en ik hoop een bijdrage te leveren aan de wereld van de journalistiek.