Utrecht West

Selecteer Pagina

Halloween in de Handelstraat

Halloween in de Handelstraat

Foto: Eijse Zwart

Schreeuwende kinderen verkleed in veel te enge kostuums en de geur van snoep. Dit is wat je meekrijgt zodra je bij de Halloween viering aankomt van Händelstraat in Oog in Al. Maar waarom de keuze voor het Amerikaanse Halloween in plaats van het Nederlandse Sint-Maarten? Volgens een van de medeorganisatoren van dit evenement was dit een volledig commerciële keuze.

Tussen het omtoveren van kinderen tot monster, door middel van schmink, vertelde een van de medeorganisatoren Wendy dat ze voor het Amerikaanse Halloween hebben gekozen in plaats van voor het Nederlandse Sint-Maarten twee redenen had. Ten eerste omdat het vorig jaar zo een succes was. En ten tweede, de reden waardoor ze het ook in eerste instantie hebben gekozen, is omdat er al een Sint-Maarten optocht in de buurt wordt georganiseerd. ‘Ons doel met dit evenement is meer mensen aantrekken naar de winkels die in onze straat liggen, en met een evenement wat al georganiseerd wordt over een paar weken trekken we natuurlijk niet heel veel bezoekers uit de buurt.’ De opkomst van dit jaar was wel minder dan vorig jaar vertelde Wendy, zelf gaf ze de verklaring dat ze het dit jaar minder had geadverteerd dan vorig jaar omdat ze daar minder tijd voor had dit jaar. Ook speelde het weer dat niet echt mee zat een aardige rol in de opkomst volgens Wendy. Maar ondanks het weer en de iets minder advertenties van dit jaar stonden de twee tenten bijna vol met kinderen die hun eigen spook uiltjes aan het maken waren en net iets te veel snoep aten. 

Maar of het doel van dit evenement dit jaar ook heeft geholpen kon een van de moeders, die hier voor het eerst was en met een van haar kinderen in de rij stond om hem als de hulk te laten schminken, een goed antwoord op deze vraag geven. ‘Doordat de kinderen niet alleen hier kunnen knutselen of geschminkt worden, kunnen ze ook met een bakje langs alle winkels gaan om daar “Trick or Treat” te doen. Doordat er altijd een ouder mee moet van de organisatie, want de kinderen moeten ook oversteken enzo om bij alle winkels te komen, ben ik meegegaan met mijn kinderen en ben ik in meerdere winkels gekomen waarin ik zelf eigenlijk nog nooit was geweest.’ Het heeft dus daadwerkelijk een effect gehad op de winkels, er is meer aandacht voor ook de kleinere winkels op de straat. Maar waarom ze dan voor Halloween koos begreep ze zelf niet helemaal; ‘Dit is wel een beetje te Amerikaans voor mijn doen moet ik zeggen, ga veel liever met de kids en allemaal lampionnetjes langs de deuren om de vertrouwde Sint-Maarten liedjes te zingen. Maar de kinderen hebben het wel erg naar hun zin dus ik ga volgend jaar zeker weer.’. 

Naast het Halloween gebeuren organiseert de Händelstraat ook ieder jaar een evenement op kerst en Pasen met dezelfde reden waarom ze dit organiseren, deze evenementen organiseren ze al voor een iets langere tijd dan het Halloween evenement. Maar ieder jaar staat de straat met kerst en Pasen bijna helemaal vol. 

In Oog en Al is een Halloween buurtfeest georganiseerd. Hier zijn veel kinderen en hun ouders op af gekomen. De kinderen kunnen zich vermaken door de knutselen en zich te laten schmincken. Wat vinden ouders van Halloween en wat gaan kinderen nog meer doen met Halloween?

Audio :

Tekst: Eijse Zwart

Audio: Iris van de Giessen

 

  

Over de auteur

Eijse Zwart

Ik ben Eijse Zwart en ik ben een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik kom uit Utrecht en woon hier ook al mijn hele leven. Ik ben van nature een erg nieuwsgierig persoon en vind het ook leuk om stukken te schrijven. Mijn interesses liggen erg breed en ik bemoei me graag met alles wat er gaande is in de wereld. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om goed te weten wat er in de lokale omgeving speelt. Ik ben een gemotiveerd en hardwerkend persoon die altijd klaar staat om de laatste nieuwtjes te horen en uit te zoeken. Zelf wil ik eerst nog alle soorten journalistiek leren kennen voordat ik echt weet wat ik later wil gaan doen.