Utrecht West

Selecteer Pagina

100 vluchtelingen krijgen een plek op de Ravellaan

100 vluchtelingen krijgen een plek op de Ravellaan

Ravellaan 1 , foto: Google Streetview

Welgelegen – Vanaf 1 november zullen zo’n 60 Oekraïense vluchtelingen en 40 AMV’ers zich gaan vestigen op de Ravellaan 1. Tot januari 2025 is het vrijstaande gebouw ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen. “Als wij deze locatie moeten afstaan zullen we ervoor zorgen dat er een andere vestiging beschikbaar zal zijn, zolang we de vluchtelingen maar een fijne plek kunnen bieden”. 

De gemeente Utrecht ging samen met het COA en de Tussenvoorziening de uitdaging aan. Enkele maanden terug werd het plan bedacht 100 Oekraïense Vluchtelingen op te nemen op de Ravellaan, echter kwam er al snel het idee om zo’n 40 AMV’ ers (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen) naar hieraan toe te voegen. Deze 40 AMV’ers, bestaande uit vrijwel alleen maar jongens, verblijven al in de wijk, maar op de COA-locatie aan de Joseph Haydnlaan. Op de COA-locatie worden deze jongeren al begeleid door de voor hen bepaalde voogd en door medewerkers van het COA. Daarnaast gaan ze naar school en doen ze buitenschoolse activiteiten. 

De verhuizing van de AMV’ ers zal dan ook niet met alle 40 jongeren tegelijk gaan gebeuren. Het proces van overplaatsen zal in 2 fases worden ingedeeld. Vanaf 1 november zullen er 20 AMV’ ers intrekken op de Ravellaan. Na een periode van een aantal maanden zal er een evaluatiemoment plaatsvinden, waarop de organisatie met elkaar in gesprek gaat over hoe de overige 20 AMV’ ers zijn of haar plekje gaan krijgen. 

De 100 Oekraïeners verblijven nu nog op verschillende locaties in Utrecht. Een enkeling zelfs in de jaarbeurs. Volgens Arjan van Rijn (Gemeente Utrecht) is het verblijf in de jaarbeurs niet aangenaam. “Een grote lege ruimte zoals de jaarbeurs, is niet iets waar je als mens lang in wilt verblijven”. Van Rijn geeft ook aan dat de gemeente, zolang Nederland vluchtelingen een plek biedt, altijd nieuwe locaties zal zoeken en openstellen. Volgens Van Rijn was het ook echt van belang dat deze groep AMV’ ers op een andere locatie extra hulp en begeleiding krijgen. “De nood voor de AMV’ ers is een stuk hoger dan jaren geleden”, aldus Van Rijn. 

Inloopavond Ravellaan 1

Donderdag 26 oktober kreeg de buurtbewoner de kans om tijdens een georganiseerde inloopavond even een kijkje te nemen in en rondom de nieuwe locatie. Je werd als bezoeker door een medewerker van de locatie fijn ontvangen en begeleid naar een woonkamer op de tweede verdieping. Naarmate je de deur binnentrad hing er een geur van vers gezette koffie en werd je gelijk op je gemak gesteld. 

De inloopavond startte met een korte introductie, waarbij medewerkers van het COA, de tussengroep en de gemeente een kort woordje deden en de locatie introduceerde. Na een korte introductie wordt je als bezoeker rondgeleid door het gebouw, waarbij je langs de kamers, het sanitair en de gezamenlijke ruimtes liep. De kamers zijn ingedeeld voor 2 of meer personen en zijn allemaal voorzien van bedden, bureaus, kasten en soms een wasbak. Daarnaast zijn er genoeg sanitaire voorzieningen voor zowel mannen als vrouwen. 

Ik spreek met Theo Dhuyvetter (Interim manager bij de Tussenvoorziening). Met een glinstering in zijn ogen en een enthousiaste houding vertelde hij over de indeling van de locatie en over het proces. Er zijn 4 verdiepingen, 2 voor de AMV’ ers en 2 voor de Oekraïners. “We gaan de twee groepen zeker scheiden, maar ze gaan elkaar absoluut tegenkomen, daar zijn de buitenplekken en openbare ruimtes ook op ingericht”, aldus Dhuyvetter. 

Naast verschillende verdiepingen en eigen plekken, is het ook de bedoeling dat de bewoners ook helpen in het huishouden. Dhuyvetter geeft aan dat een aantal Oekraïense vrouwen zich al hebben aangemeld voor de schoonmaakploeg. “Het zijn volwassen mensen die graag willen helpen in het verzorgen van het pand.”

“Niet geheel vrijblijvend”

Van Rijn en Dhuyvetter vertellen dat er wel enkele regels zijn waar de bewoner zich aan moet houden, denk aan hoe laat het stil moet zijn of wanneer men thuis moet zijn. “Er zijn gewoon regels waar men zich aan moet houden als je samen woont.”

Daarnaast is het de bedoeling dat men die er woont er ook echt blijft, en als men weggaat voor een langere tijd zich ook echt aanmeldt, zodat er andere mensen gebruik kunnen maken van de locatie. “Je hebt recht op opvang, maar het is niet vrijblijvend, je moet gewoon een paar regels opstellen om het ook bewoonbaar te houden”, aldus Van Rijn

Bij de inloopavond voor buurtbewoners op 26 oktober word ik door de ruimte geleid die 40 AMV’ ers binnenkort als tijdelijke verblijfplaats kunnen zien

Tekst: Noah Hensema

Audio: Marjolein Moone

Over de auteur

Noah Hensema

Ik ben Noah Hensema (2005) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik woon al mijn hele leven in Oosterbeek, dit is een klein dorp naast Arnhem. Ik ben erg nieuwsgierig, direct en hou ervan om met mensen in gesprek te gaan , dit is ook waarom de opleiding bij mij past. Naast de opleiding ben ik veel bezig met muziek. Ik hoop dan ook ooit als muziekjournalist aan het werk te gaan, echter hou ik al mijn opties open en ben ik benieuwd wat de school voor journalistiek mij gaat brengen.