Utrecht West

Selecteer Pagina

Lombokast, de podcast vàn Lombokkers vóór Lombokkers

Lombokast, de podcast vàn Lombokkers vóór Lombokkers

Foto: Isa Russchenberg, Gert-Jan (links) en Marije (rechts) na het opnemen van de Lombokast.

Lombok – Elke twee weken wordt er in cultuurcafé ‘Kleine Max’ een nieuwe aflevering opgenomen voor de ‘Lombokast’. Deze podcast wordt gemaakt voor en door Lombokkers. De twee Lombokkers, Gert-Jan Jansen en Marije Ewald, zijn de presenatoren van de Lombokast. Op 10 december werd er in het drukke café voor het eerst een aflevering opgenomen met een gast.

Na een gesprek met een andere podcast-host, is bij Gert-Jan het idee voor een eigen podcast ontstaan. “Ik ben dezelfde dag naar Marije gefietst, wij gaan een podcast maken.” Marije en Gert-Jan kennen elkaar namelijk al erg lang en komen regelmatig bij elkaar over de vloer.  Na een kleine twijfel vanuit Marije is er toch een proefopname opgenomen. Deze is goed gelukt en geschikt voor een eerste aflevering voor de Lombokast. “Ik heb ook meer behoefte aan verbinding in de wijk”, vertelt Gert-Jan.

Input vanuit Lombokkers

Gert-Jan en Marije hopen op mooie verhalen vanuit de Lombokkers. Hun prioriteiten liggen dus niet bij de landelijke verhalen, maar meer bij de kleine lokale verhalen. Om die verhalen te vinden heeft het tweetal een emailadres waar de (oud-)bewoners van Lombok verhalen kunnen insturen. “Het moet wel iets vrolijks hebben, dat vind ik wel leuk”, oppert Gert-Jan. Over de zwaardere onderwerpen zoals de verkiezingen heeft Marije het liever niet. “Ik zou het dan moeilijk vinden om niet mijn eigen mening te geven.”

Babbelbox

Volgens Gert-Jan is de podcast dus echt bedoeld om meer te weten te komen over de wijk. “Er is gewoon behoefte aan zoiets als een podcast waar leuke dingen over Lombok verteld worden, een soort babbelbox. Lombokast is dus erg informatief en leuk als je in Lombok woont, of hebt gewoond. ” Naast dat er het liefste vrolijke dingen besproken worden, kunnen er natuurlijk ook serieuze dingen worden besproken. “Het is heel serieus, maar wel met een knipoog”, grapt hij. De podcast is elke twee weken te beluisteren op Spotify.

In dit interview spreekt Jorien met Marije Ewald en Gert-Jan Jansen over wat ze met de podcast hopen te bereiken.

Tekst: Isa Russchenberg

Audio: Jorien Braber

Over de auteur

Isa Russchenberg

Hoi! Ik ben Isa Russchenberg (2004) en ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik kom uit Rijnsburg en woon daar nu nog steeds. Voordat ik de opleiding ben gestart heb ik de HAVO succesvol afgerond. Ik vind de politiek erg interessant op journalistiek vlak, maar ik vind de entertainment kant ook erg leuk. Deze studie past bij mij omdat ik heel erg houd van het schrijven van teksten. Ook ben ik erg nieuwsgierig, dus dat werkt voordelig tijdens mijn studie. Ik hoop veel te weten te komen over Utrecht-West, want het is een mooie diverse wijk. Later hoop ik achter de schermen bij de radio/tv aan de slag te kunnen als redacteur.