Utrecht West

Selecteer Pagina

Bijzondere Ontmoeting in Utrecht West: Kunst als Brug tussen AZC-bewoners, Statushouders en Wijkbewoners

Bijzondere Ontmoeting in Utrecht West: Kunst als Brug tussen AZC-bewoners, Statushouders en Wijkbewoners

Een uniek evenement bij het AZC ‘A Beautiful Mess’ gaan statushouders en AZC-bewoners in gesprek met kunstenaars uit de wijk Utrecht West. Het initiatief, dat plaatsvindt bij het AZC, toont in totaal zo’n 40 kunstwerken, met als doel de communicatie te bevorderen en de kloof tussen verschillende gemeenschappen te verkleinen. Kunst wordt gezien als een krachtig middel om contacten te leggen en de integratie van AZC-bewoners met een vluchtelingenachtergrond in cultureel Utrecht te vergemakkelijken.

Deze bijzondere ontmoeting, georganiseerd als een samensmelting van creativiteit en gemeenschap, vindt plaats op donderdag 7 december bij het AZC. Het evenement biedt een platform voor dialoog, begrip en het delen van verhalen, en wordt gezien als een stap in de richting van een meer inclusieve samenleving in Utrecht West.

Stephen Efosa Ero, een asielzoeker uit Nigeria die al twee jaar in een AZC verblijft, neemt deel aan het evenement. Samen met Henk van Dijk, een kunstenaar uit de wijk, vormt hij een gelegenheidsduo. Stephen gelooft dat ‘A Beautiful Mess’ een gouden kans biedt om de afstand tussen AZC-vluchtelingen en wijkbewoners te overbruggen: “Met kunst kijken mensen verder dan alleen naar het individu voor hen. Het opent deuren en creëert begrip.”

Voor Stephen is kunst ook een uitlaatklep voor de emoties die voortkomen uit de situatie waarin AZC-bewoners zich bevinden: “Vooral onder de jongere bewoners zie je dat kunst, zoals schilderen en muziek, hen helpt om woorden te geven aan de problemen in hun hoofd.” Hij hoopt met zijn kleurrijke werken niet alleen emoties te uiten, maar ook het publiek vreugde te brengen: “Ik heb bewust gekozen voor levendige kleuren om toeschouwers gelukkig te maken.”

Audio interview door Suze Jager:

In dit audiobericht wordt er gesproken met Giep Hagoort. Hij is één van de organisatoren van het kunstevenement. Hij vertelt over het evenement zelf en wat de beweegredenen voor dit evenement zijn.

Over de auteur

Renard Wolfensberger

Renard (2006) geboren in Utrecht, is een journalistiekstudent aan de Hogeschool Utrecht. Met een natuurlijke nieuwsgierigheid en een ongeëvenaard doorzettingsvermogen is hij vastberaden om de verhalen achter de headlines te ontdekken en te delen. Renard’s passie voor storytelling bracht hem ertoe om een korte documentaire te maken over de drugshandel in utrecht, waarin hij de kracht van visuele media combineert met zijn scherpe journalistieke instincten. Wat Renard echt onderscheidt, is zijn vermogen om zonder aarzeling met mensen in gesprek te gaan en hun verhalen op een empathische en boeiende manier vast te leggen en niet uitwijkt voor uitdagingen. Hij hoopt een nieuw perspectief in de wereld van journalistiek te brengen en de verhalen op een boeiende manier aan het publiek te bieden.