Utrecht West

Selecteer Pagina

Clowns in theater Lombok zetten de boel op stelten

Clowns in theater Lombok zetten de boel op stelten

Foto: Feline van Hoeckel

Lombok- Woensdag 12 oktober vond er een erg humoristische show plaats in het kindertheater van Lombok. Kinderen uit de buurt van 2-6 jaar oud, konden met hun ouders voor een kleine vergoeding een spektakel zien!

Na in anderhalf uur de gymzaal te hebben omgetoverd tot een prachtig podium, opent het theater om 11 uur haar deuren voor de opgewonden kleuters en hun ouders. Een grote klas vol met kinderen stroomt naar binnen en de drukte begint. Eenmaal binnen is het tijd om een kaartje te kopen en het te laten perforeren. Er is keuze uit een ster, een hartje en zelfs een pinguïn. Dit is nog maar het begin van het plezier.

Na een kwartiertje kwebbelen, worden de grote gordijnen geopend en wordt er een podium onthuld. Er staat een grote xylofoon, een kapstok met attributen zoals een hoed en een sjaal, een omkleedscherm en een poster die luidt: Tomaatje op je neus. Later in de show wordt de betekenis van deze titel bevestigd. De kinderen gaan vooraan op de grond zitten en ouders op de stoelen daarachter. Sommige kinderen durven nog niet vooraan, dus die gaan veilig bij hun ouders op schoot zitten.

De energie bij de kinderen ligt erg hoog, dus zodra de clowns het podium oplopen wordt er enthousiast gereageerd. ‘Kinderen zijn rond deze leeftijd het leukst om voor op te treden. Ze zijn nog niet vaak in aanraking gekomen met sociale media, dus ze hebben nog nooit zoiets gezien. Ook zijn ze niet bang om te zeggen wat ze vinden’, zegt clown Paul later. De show gaat om 11:15 uur van start en de twee clowns vissen al meteen kinderen uit het publiek. Het publiek wordt gelijk in de sfeer gebracht met behulp van geestige geluidseffecten als zij bijvoorbeeld iemands neus aantikken. De show toont vanaf het begin al duidelijk haar interactieve karakter. De kinderen vinden dit geweldig!

Na een kwartiertje ziet één van de clowns een tomatentros hangen. Hij plukt er eentje, perst hem op zijn neus en doet alsof het een clownsneus is. Dit verklaart de titel van de show, Tomaatje op je neus. Op de achtergrond speelt een clown muziek van Amélie op de xylofoon. Dit brengt tijdens de constante komedie toch een kalmerende sfeer. De show dendert voort en de kinderen gieren en brullen euforisch. Het hoogtepunt van de voorstelling is het bellen blazen. De clowns hebben geen miezerig bellenblaasje, maar een grote bak met bellenblaasvloeistof. Een meisje wordt naar voren gehaald en ze stapt het podium op met een nerveuze blik. Een paar seconden later wordt ze opgeslokt door een gigantische zeepbel. Het publiek gaat uit zijn dak! Zacht gegiechel wordt schetterend gebrul en de kinderen kunnen hun ogen niet geloven. Zelfs de ouders kijken toe vol bewondering.

Na afloop wordt er limonade uitgedeeld en de kleuters krijgen op z’n zachts gezegd een suiker kick, of was het de adrenaline van de spetterende show die ze net hebben gezien? Overal rennen er kleuters rond en wordt er overgegooid met voorwerpen. Organisator Frederique Looij kijkt toe met een tevreden blik op haar gezicht. Ze heeft deze show onder andere uitgekozen vanwege de ‘language no problem’ act. Dit houdt in dat er weinig tot niet gesproken wordt in de show. Volgens Frederique is dit visueel aantrekkelijker voor alle leeftijden en makkelijker om te volgen voor de jonge kinderen. De clowns lijken ook erg tevreden te zijn met hun performance en maken zich klaar voor hun volgende optreden in Amsterdam, wat ongetwijfeld weer een spetterend spektakel gaat worden.

Audio: Maureen Maas

Tekst: Feline van Hoeckel

Over de auteur

feline van Hoeckel

Ik ben Feline van Hoeckel en ik kom oorspronkelijk uit de Brabantse stad Den Bosch. Daar heb ik ontdekt dat ik veel passie heb voor schrijven en dingen onderzoeken. Mijn interesseveld is erg breed en dat houdt bijvoorbeeld in; wereldproblemen, maar ook kleinschalige culturele evenementen. Door deze redenen zit ik ook als eerstejaars op de school voor journalistiek in Utrecht. Verder ben ik heel gemotiveerd en ben ik altijd bereid om actuele onderwerpen te bespreken met mensen om me heen. In de toekomst zie ik mezelf in een land als Amerika of Japan als correspondent actuele problemen of cultuur onderzoeken.