Utrecht West

Selecteer Pagina

Gebied Ravellaan-Noord krijgt na dertien jaar woonbestemming

Gebied Ravellaan-Noord krijgt na dertien jaar woonbestemming

Welgelegen-De Ravellaan-Noord wordt al dertien jaar verwaarloosd. Ooit de oude locatie van de School van Journalistiek, nu staan er lege school- en kantoorpanden. De gemeente heeft al jaren plannen om er woningen te bouwen, maar de gesprekken met de eigenaar lopen telkens stuk. De bewoners storen zich ook aan het troosteloze terrein. Zij houden op donderdag 21 maart een lente-lawaai feest in de hoop dat er snel iets met het gebied wordt gedaan. In heel Utrecht is een tekort aan woningen, daarom kan dit gebied van 25.000 vierkante meter goed gebruikt worden. De gemeente heeft plannen om er 220 woningen te bouwen. Gemeenteraadslid van D66, Dirk-Jan van Vliet houd zich bezig met de ruimtelijke ordening-West. Waardoor hij veel te maken heeft met Ravellaan-Noord.

Waarom wordt het al dertien jaar verwaarloosd?
“Daar zijn natuurlijk twee verhalen van. Ons verhaal is wel dat de eigenaar de Waal Beheer er heel veel aan doet om niet akkoord te gaan met de plannen. Daar moet ik wel bij zeggen dat onze ambities ook veranderen. Eerst waren de plannen gericht op de vrije sector. Nu focussen wij ons meer op midden- en sociale huur. De plannen zijn door de jaren heen gewijzigd, dat is voor de eigenaar niet handig, maar tegelijkertijd is de Waal Beheer ook geen makkelijke partner om mee samen te werken. Daarom hebben wij een geheime motie ingediend om het wetsvoorkeursrecht vast te leggen. De gemeente zou dan het recht van eerste koop hebben, mocht de Waal Beheer het terrein willen verkopen zijn wij de eerste gegadigden.”

De raad zal binnenkort stemmen over het wetsvoorkeursrecht. Het college heeft deze motie twee keer eerder ingediend, een keer zijn zij teruggefloten door de raad. Wat verwacht u van de aankomende stemming?
“Wij hebben als raad vorig jaar een motie ingediend waarin wij aan het college vroegen om het wetsvoorkeursrecht toe te passen. Daarom verwacht ik dat de motie aangenomen zal worden, er was toen al een meerderheid en hoe het er nu uitziet zal die blijven.”

Op de website is te lezen dat de gemeente in 2025 wil beginnen met bouwen. Is dat haalbaar?
“Of het haalbaar is moeten we nog van het college horen, wat mij betreft beginnen we zo snel mogelijk. Sowieso moet er eerst worden gesloopt, daar kan wellicht aan begonnen worden. Maar de eerste steen zal in 2025 niet gelegd worden. Wat ons betreft is het beginnen met slopen in 2025 wel echt het doel.”

 In de leegstaande panden wonen nu tijdelijk studenten en zijn er culturele initiatieven. Wat gebeurt er met hen als de panden gesloopt worden?
“Ik vind dat wij als raad een verantwoordelijkheid hebben. We moeten gaan kijken hoe we deze plekken ergens anders huisvesten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan omdat er niet zo makkelijk ruimte gevonden is. Vooral voor de studenten zal dit vooral lastiger zijn, maar wij als gemeente moeten daar wel hulp in bieden. De woningen die we willen bouwen zullen niet voor studenten bedoeld zijn, dus daar kunnen zij niet terecht.”

Hoe hard zijn die nieuwe woningen in Utrecht-West nodig?
“Die huizen zijn overal in Utrecht nodig. Ik woon zelf ook in West, en in mijn omgeving zie ik de verkoopbordjes hangen waar dan een week later een verkocht sticker op is geplakt. Daaraan zie je dat de woningen nodig zijn. Niet zozeer in West specifiek, maar door de hele stad.”

Het lente-lawaai feest is georganiseerd door omwonenden, hoort u veel van de bewoners over het gebied?
“Als wij debatteerden over Ravellaan-Noord, waren er altijd wel bewoners aanwezig. Terwijl wij in het geheim het wetsvoorkeursrecht aan het voorbereiden waren, kwamen de bewoners zelf met het idee om het lente-lawaai feest te organiseren. Dat kwam wel op goede timing uit. De raad heeft met de organisatie van het feest niets te maken, maar bewoners maken wel terecht gebruik van de raad om hun stem te laten horen. Wij zijn zelf ook blij met het feest, we hebben hetzelfde doel. We willen niet dat het gebied nog langer braak ligt. Ik ga bij het feest zelf vragen of de bewoners onze plannen voor nieuwe woningen ook zien zitten. Maar het belangrijkste voor nu is dat het gebied niet langer verwaarloosd wordt.”

Na een periode van zeven jaar stilstand blijft de herontwikkeling van het Ravellaan-Noord terrein een bron van zorg en frustratie voor zowel bewoners als lokale ondernemers in de wijk Welgelegen. Ondanks toenemende verwaarlozing van het gebied en groeiende woningnood, is er nog geen enkele vooruitgang geboekt door de verantwoordelijke partijen. Het Lente-Lawaai-Feest op donderdag 21 maart wordt georganiseerd door Belangenoverleg Buurt Welgelegen en het Ondernemerscollectief Welgelegen. In onderstaande reportage gaat Sam Sahalessi in gesprek met lid Laury Masthoff en voorzitter Frank Vinke van Belangenoverleg Buurt Welgelegen.

Over de auteur

Rutger Bos

Ik ben Rutger Bos (2003), ik ben eerstejaarsstudent aan de school van Journalistiek in Utrecht. Het eerste half jaar van mijn opleiding schrijf ik over de regio Hilversum, onderwerpen kies ik uit aan de hand van verschillende thema’s. Mijn eerste artikel ging over een nieuwe subsidie van de gemeente Hilversum om de stad groener te maken. Het leukst vind ik om uit te zoeken wie ik kan interviewen en daarin rond te bellen. Het liefst werk ik later in de sport- of politieke Journalistiek.