Utrecht West

Selecteer Pagina

In welke gemeente wordt het meest gewipt?

In welke gemeente wordt het meest gewipt?

Foto: website van het NK Tegelwippen

Nieuw Engeland – Michiel Rijsdijk is programmaleider van Waterproof030, een afdeling van de gemeente die evenementen organiseert om het water een goede weg te leiden en om de oppervlakte minder versteend te laten maken. Een van de evenementen is het NK-Tegelwippen. Het Nederlands Kampioenschap start op 21 maart en duurt tot en met 31 oktober.  

Wat is het NK-Tegelwippen? 

Bij het Nederlands Kampioenschap tegelwippen gaan de Nederlandse gemeentes onderling de strijd aan om de meeste tegels te vervangen voor groen. Het NK-Tegelwippen is in 2020 bedacht en in 2021 gestart om de oppervlakte in Nederland minder van steen te laten maken en meer groen te plaatsen. Het weer is namelijk extremer geworden de afgelopen jaren en door hevige regenbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Versteende grond laat geen water door en daardoor kan regenwater het riool overbelasten of je kelder inlopen. Als er meer groen wordt geplaatst houdt dit dat probleem tegen. Het groen neemt dan het water juist op. Het eerste Nederlands Kampioenschap Tegelwippen werd gehouden tussen Amsterdam en Rotterdam. Nu 4 jaar later doen ongeveer alle gemeentes in Nederland aan het NK mee.” 

Wat is Waterproof030 en wat organiseren jullie? 

“Bij Waterproof030 organiseren wij evenementen in de gemeente Utrecht om de stad niet te laten verstenen. Zo stimuleren wij groene speelplekken in de gemeente, en zo ook het NK-Tegelwippen.” 

Wat doet Utrecht-west met het NK-Tegelwippen? 

“In Utrecht-west wordt het Thomas à Kempisplantsoen veranderd, er worden oude sociale huurwoningen gesloopt en er worden nieuwe woningen gebouwd, maar er komt véél meer groen dan eerst. Dat is ook deel van het tegelwippen. Maar niet alleen grote plekken worden aangepakt, ook thuis kan iedereen zijn steentje bijdragen. Iedere tegel die vervangt wordt door groen helpt met het verbeteren van de gemeente. Als doel voor Utrecht hebben wij 250.000 tegels te vervangen voor groen. Hierbij helpt de gemeente Utrecht de bewoners een handje, want er zijn verschillende hulptroepen voor het tegelwippen. Zo is er een tegelcoach: die helpt bij het vervangen van de tegels, biedt een tegeltaxi aan, zorgt ervoor dat u gratis een aanhanger kunt lenen en regelt hij/zij dat je gratis Geveltuinen kan aanleggen met uw buurt, school of organisatie op een van de vier Geveltuinburendagen. De Geveltuinburendag is een dag waarbij de gemeente zorgt voor gereedschap en de plantjes en de bewoners zelf dan de buurt groener maken. Op 11 mei, 25 mei, 7 september en 28 september is er zo’n Geveltuinburendag. Ook in Utrecht-west zijn die burendagen.” 

Waarom is Tegelwippen belangrijk voor Utrecht? 

“Dat is omdat in Utrecht het hitte-eilandeffect ontstaat. Dat is een fenomeen wat zich afspeelt in steden. De tempratuur ligt in de stad Utrecht zo’n 7 tot 8 graden hoger dan buiten de stad van Utrecht. Als je nagaat dat het zomers zo’n 18 graden is in Nederland, is het in de stad een stuk warmer. Het effect ontstaat door het absorberen van het zonlicht door de stenen waardoor de stenen opwarmen en doordat er te weinig verdamping is door weinig groen en water, ontstaat het hitte-eilandeffect. Dus als er minder verstening is en meer groen, wordt de stad Utrecht wat koeler. De quote die wij daarom als Utrechtse gemeente gebruiken is: ‘geef water de ruimte’.” 

Wateroverlast is een groot onderwerp in Nederland, heeft het NK-Tegelwippen invloed op de wateroverlast in Nederland?  

“Ja, zeker omdat er door verstening het water nergens heen kan. Dan hoopt het water op en ontstaat er wateroverlast. Als er meer groen is, door het tegelwippen, dan kan de neerslag ook worden opgevangen worden door de planten en bomen. Ook kan het water, als er minder verstening is, in de grond worden opgeslagen om in de zomer dan minder verdroging te krijgen.” 

Wat kan de gemeente met het NK-Tegelwippen winnen? 

“Er zijn drie categorieën gemeentes: groot, middel en klein. De gemeente die van zijn of haar categorie de meeste tegels heeft gewipt krijgt de ‘Gouden Schep’. De gemeente die de meeste tegels heeft in totaal heeft gewipt krijgt de ‘Gouden Tegel’. 31 oktober krijgen we de uitslag en wij hopen natuurlijk, als gemeente Utrecht zijnde, dat wij het meeste gewipt hebben!” 

 

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.