Utrecht West

Selecteer Pagina

‘De hoogte inbouwen is veel relevanter voor Utrecht dan extra straten bijbouwen

‘De hoogte inbouwen is veel relevanter voor Utrecht dan extra straten bijbouwen

Foto: Mery van der Vlis, voorkant makelaardij Peek&Pompe

Welgelegen – in het nieuws kwam laatst dat 300.000 mensen nu zoeken naar een woning. Het nieuwsartikel verteld dat wanneer je steeds kleine straten bijbouwt in NL het tekort sneller wordt opgelost dan wanneer je hele nieuwbouwwijken zal bijbouwen. Huub de Graaf is makelaar in Utrecht West en ziet door zijn werk hoe groot het probleem is van de woningnood. Bij binnenkomst in het kantoor van Peek&Pompe makelaars voel je je direct op je gemak. De lichte ruimte, sfeerverlichting en houten vloer maakt dat je een huiselijk gevoel krijgt.

Utrecht is populair

‘De aanvraag voor woningen is groter dan ooit’, verteld Huub. Dat is voor de makelaardij uiteraard fijn en hebben ze het nu al een tijd erg druk. Maar de woningnood begint al bij het studentenleven, wanneer studenten gaan studeren en ze daarvoor een kamer zoeken in de stad is het al lastig. Vervolgens als je samen wil gaan wonen met je partner is dit ook moeilijk, zelfs een huurhuisje is al moeilijk. ‘Utrecht is een populaire stad voor zowel jong als oud’, verteld Huub. Dus is het zeker in Utrecht moeilijk om iets moois te vinden voor een betaalbare prijs. Er zijn zo weinig woningen en het tekort hier is groot dus het aanbod wordt alsmaar duurder.

Niet realistisch

Het plan om kleine straatjes bij te bouwen in plaats van grote nieuwbouwwijken kan zeker bijdragen. Alleen is het minder relevant voor Utrecht-West en is het niet realistisch. Het is al erg volgebouwd in Utrecht West dus dan is het moeilijk om straten naast bestaande volle wijken te bouwen. De nieuwe woningen bij het Lombokplein is een betere oplossing. Hier worden veel sociale huurwoningen gebouwd waarvan 10% ook ruimte biedt voor studenten. ‘De hoogte inbouwen is veel relevanter voor Utrecht dan extra straten bijbouwen’, verteld Huub. Dat is nodig om echt kleinschaliger te bouwen in plaats van grote nieuwbouwwijken. Het is nu al fijn als je iets hebt en dan kan je later wel zoeken naar een groter huis. Huub zegt: ‘Mensen zoeken nu gewoon naar überhaupt een woning’.

Vanuit de inwoner

Pim is met zijn gezin pas verhuisd naar Utrecht West. Daarvoor heeft hij met zijn vrouw altijd gehuurd. Nu ze begonnen zijn met een gezin willen ze wat kopen in Utrecht. Voor zijn werk in het ziekenhuis was het handiger ook een plekje in de omgeving daarvan te zoeken. ‘We hadden een ruim budget dachten we maar in Utrecht lijkt het budget dan toch best beperkt’, vertelt Pim. Het duurde toch maanden voordat ze een plekje vonden. Er is gewoon weinig aanbod en op het moment dat je wat vindt wat voldoet aan de wensen dan moet je ook nog maar eens geluk hebben met het hoogste bod inzetten. ‘Vroeger maakte je nog kans als je onder de vraagprijs een bod plaatste, die tijden zijn voorbij’, verteld Pim. Gelukkig heeft hij nu uiteindelijk wat gevonden en is Pim komende tijd ook niet meer van plan om te verhuizen.

Tekst: Mery van der Vlist

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)