Utrecht West

Selecteer Pagina

Hoe is mentale zorg geregeld voor asielzoekers?

Hoe is mentale zorg geregeld voor asielzoekers?

Foto: Myrthe van Woudenberg, voorbeeld kamer op Ravellaan.

Welgelegen – Op donderdag 26 oktober is er een inloopavond georganiseerd op de Ravellaan 1 zodat de buurtbewoners een kijkje kunnen nemen in de tijdelijke vluchtelingenopvang. De gemeente wil hier ongeveer 60 Oekraïners en 20 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opvangen (amv).

Zorg

Bij de nieuwe opvang op Ravellaan 1 worden zowel Oekraïners als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) opgevangen en dit is voor het eerst. Elke vluchteling heeft veel meegemaakt maar voor amv en Oekraïners ligt dit anders. Amv zijn vaak tussen de 15 en 18 en dus een hele kwetsbare groep.

Voor de Oekraïense vluchtelingen is er al rond de tafel gezeten over hoe de zorg geregeld gaat worden, zo vertelt Theo Duyvette, tussenvoorziening: ´Wij hebben contacten met allerlei organisaties, ook Oekraïense sprekende organisaties, Oekraïense sprekende psychologen, dat helpt heel erg dat wij daar toegang tot hebben. Voor een aantal is het wel heel zwaar en dan merk je ook dat die gewoon extra ondersteuning nodig hebben en dat is meer als dat wij in de begeleiding kunnen bieden, dat is echt psychologische hulp en dat is wel heel erg fijn als dat in hun eigen taal kan.´ 

´Oekraïners worden wel begeleid maar zijn verder compleet vrij, ze hebben een eigen kamer en hoe ze de dag indelen daar zijn ze compleet vrij in, maar als ze met vragen zitten is er wel een sociaal begeleider waar ze terecht kunnen.́ Vertelt Theo Duyvette.

Bij de amv is het redelijk hetzelfde geregeld. ´De jongeren hebben een mentor en als die iets opmerkt wat ze ongewoon vinden dan kan er actie ondernomen, dit kan zijn in de vorm van therapie maar soms hebben ze ook gewoon iemand nodig die even iets meer aandacht aan hen schenkt.´ verteld Vefa Atar, werkende bij COA.

Het gebouw

Het gebouw heeft al meerdere functies gehad, zo was het eens een kantoor voor gemeente Utrecht en was het een studentenwoning van SSH. Nu staat het gebouw al een tijdje leeg en is het beschikbaar gesteld als tijdelijke opvang. De opvang zou al veel eerder openen, dit is uitgesteld want de voorbereidingen vragen toch meer werk. Nu is het begin november zover, de opvang kan open. De gemeente heeft een vergunning tot en met 1 januari 2025 en het is dus nog maar de vraag hoelang de opvang open blijft.

́We gaan ze echt wel scheiden de bovenste twee etages voor de amv en de onderste twee voor de Oekraïners maar ze gaan elkaar echt wel tegenkomen in de buitenruimte en alles daaromheen willen we wel gaan kijken van hoe gaan we dat dan zo prettig mogelijk inrichten want je gaat elkaar daar wel tegenkomen maar we zijn voor de invulling daarvan nog bezig om te overleggen met het COA.́ Vertelt Theo.

Voor de gemeente is dit de eerste keer dat deze groepen worden gecombineerd, slechts omdat de noodsituatie nu pas zo hoog is, wel heeft de gemeente vertrouwen in dat het combineren van deze groepen goed samen kan gaan. ´We willen mensen ook niet te veel isoleren, jij bent daarvan en jij moet daarheen, jij moet in dat hokje. Nederland is een open samenleving, laat ze elkaar maar ontmoeten hier. ́ vertelt Arjan van Rijn, gemeente Utrecht.

Over de auteur

Myrthe van Woudenberg

Ik ben Myrthe van Woudenberg (2006) en ik ben eerste jaar student aan de school voor journalistiek in Utrecht! Ik ben leer- en nieuwsgierig en wil graag tot op de bodem komen. Ik vind mensen en hoe ze met elkaar leven super interessant maar ben ook altijd in om meer te leren over onderwerpen waar ik wat minder bekend mee ben. Ik hoop nog veel over de wereld en over mezelf te leren!