Utrecht West

Selecteer Pagina

Suriname al 48 jaar onafhankelijk

Suriname al 48 jaar onafhankelijk

Foto: Feline van Hoeckel ‘ roti ‘

Lombok- Op 25 november 1975 is Suriname onafhankelijk geworden na 300 jaar een kolonie te zijn geweest van Nederland. Er kwamen extreme gevolgen mee, waardoor vele families uit Suriname gevlucht zijn; onder andere Mike Maggan en zijn familie.

De eigenaar van het familierestaurant ‘Aarti‘ kijkt neerslachtig neer op de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname. ‘Als je kijkt waar het land toen stond en waar het nu staat, denk ik, had je maar beter niet onafhankelijk kunnen worden’ , zegt Mike. Er zijn veel nare gevolgen meegekomen met de onafhankelijkheidsverklaring. Een 6-jarige burgeroorlog ontstond toen de Surinaamse macht binnen handbereik lag, wat leidde tot een verslechterde economische toestand in de toekomst

In 1976 is Mike op 1- jarige leeftijd gevlucht naar Utrecht-west, waar zijn familie een restaurant heeft opgericht, waar ze Surinaamse gerechten zoals roti serveren. Mike vertelt dat naar Nederland vluchten een goede handeling was, maar dat het niet zonder slag en stoot ging. Hij heeft op jonge leeftijd veel discriminatie meegemaakt, maar over de jaren heeft hij daar een dikkere huid van gekregen. ‘Ik heb een zoontje van 13 die ook een mooie kleur heeft, die daar soms nog wel opmerkingen over krijgt. Dat vind ik wel lastig.’ .

tekst: Feline van Hoeckel

Over de auteur

feline van Hoeckel

Ik ben Feline van Hoeckel en ik kom oorspronkelijk uit de Brabantse stad Den Bosch. Daar heb ik ontdekt dat ik veel passie heb voor schrijven en dingen onderzoeken. Mijn interesseveld is erg breed en dat houdt bijvoorbeeld in; wereldproblemen, maar ook kleinschalige culturele evenementen. Door deze redenen zit ik ook als eerstejaars op de school voor journalistiek in Utrecht. Verder ben ik heel gemotiveerd en ben ik altijd bereid om actuele onderwerpen te bespreken met mensen om me heen. In de toekomst zie ik mezelf in een land als Amerika of Japan als correspondent actuele problemen of cultuur onderzoeken.