Utrecht West

Selecteer Pagina

Eerste open podium in het stadsklooster is een succes

Eerste open podium in het stadsklooster is een succes

Foto: Jorien Braber - Het eerste optrede van Gerco en Ernanda

Lombok – In het stadsklooster is voor het eerst een open podium georganiseerd. Tijdens deze eerste editie waren er zeven optredens van verschillende artiesten. Van alternatieve dans tot dichters. Voor ieder wat wils. Dit werd allemaal georganiseerd en gepresenteerd door Diederik van der Laag, de programmeur van het stadsklooster.

Als om half acht de deuren van de kerk open gaan, stromen de bezoekers het stadsklooster binnen. Ze zien dat een paar acts al bezig zijn met de laatste voorbereidingen op hun optreden. Ze lopen zich warm en testen het geluid, wat door het klooster galmt. Er zitten op het moment dat Van der Laag het openingspraatje geeft ongeveer twintig mensen in de zaal, maar dit was wel verwacht. ‘’Dit zijn van die dingen die moeten gaan groeien, van die sneeuwballen die moeten gaan rollen’’, zegt Van der Laag na afloop van de avond.

Na het eerste optreden wordt er gewisseld van plek in het klooster. Omdat er zo weinig mensen zijn, wordt er voor gekozen om de rest van de optredens achter het grote podium te doen, zodat het allemaal wat intiemer wordt. ‘’Ik had het eigenlijk zo gepland dat we het daar zouden doen’’, zegt Van der Laag. Vooral de gedichten die worden voorgedragen komen zo veel beter over.

Na de eerste drie optredens is er een probleem. De volgende act is niet op tijd komen opdagen. Er wordt snel doorgeschakeld en we gaan door met de act die daarna op de planning staat. Maar na deze act zijn de volgende twee acts ook niet op tijd. Dus wordt er gevraagd of iemand uit het publiek nog iets voorbereid heeft. Er staat iemand op die wat gedichten heeft meegenomen. Achteraf zei hij dat hij het heel leuk vond om te doen, ook al had hij zich niet van tevoren opgegeven.

Na dit optreden waren alle acts die ingepland stonden geweest. Er was nog ruimte voor improvisatie. ‘’Ik hou daar wel van. Ik vind dat ook altijd weer iets menselijks hebben’’, zegt Van der Laag. De grote vleugel wordt vanaf het grote podium naar het kleine podium gereden en er wordt een trompet tevoorschijn gehaald. Van der Laag en zijn partner gaan gewoon wat spelen en kijken wat er gebeurt. Mensen begin erbij te dansen en hebben het naar hun zin.

Tijdens dit optreden komen dan toch nog twee van de drie acts binnenlopen. ‘’Dat er dan mensen niet komen opdagen en dan alsnog wel komen en dat het dan toch nog goed komt’’, zegt Van der Laag. Hierdoor verliep de avond een beetje chaotisch, maar dat was geen probleem voor Van der Laag. ‘’Ik moet zeggen dat ik daar stiekem ook wel een beetje van hou als dingen gewoon echt heel onvoorspelbaar zijn.’’

Desondanks was de avond een groot succes en kijkt Van der Laag nu alweer uit naar de volgende editie. ‘’Ik vond het eigenlijk wel fijn dat het lekker klein de eerste keer was’’, zegt Van der Laag. ‘’Als er volgende keer veertig mensen zijn dan is het al hartstikke leuk.’’

Tekst: Jorien Braber

Over de auteur

jorien Braber

Ik ben Jorien Braber (2002) en ik ben student aan de school voor journalistiek. Ik woon in Ter aar, een dorp vlak bij Alphen aan den Rijn. Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik een grote passie heb voor autosport en daar later wat mee wil gaan doen. Ik doe hier ook al wat mee want ik maak een podcast over autosport met drie vrienden. Maar voor nu heb ik er heel veel zin in om zo veel mogelijk verschillende verhalen te maken over van alles en nog wat.