Utrecht West

Selecteer Pagina

Winst PVV zorgt voor grote zorgen bij wijkcultuurhuis het Wilde Westen

Winst PVV zorgt voor grote zorgen bij wijkcultuurhuis het Wilde Westen

Oog in Al – Met de overwinning van de PVV binnen de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 wordt er veel aandacht besteed aan de standpunten van de partij omtrent migratie en buitenlanders, maar dat is niet het enige waar mensen zich ongerust over voelen. Ook het mogelijke afschaffen van culturele subsidies zorgt voor veel zorg en onzekerheid. Dorothe Lucassen, directeur van wijkcultuurhuis het Wilde Westen, stelt hier ook vragen bij.

Dorothe organiseert al 21 jaar culturele activiteiten en bijeenkomsten en is al actief bij het Wilde Westen sinds het begin. Ze is geen vreemde in het organiseren van activiteiten zonder bijdragen van de overheid, maar toch wekken deze plannen bepaalde zorgen op. “Als de subsidies echt wegvallen, dan vallen er ook echt veel dingen weg,” stelt Dorothe. “Je kunt bij een orkest niet zomaar de helft van de subsidies eruit trekken. Dat zijn 60 mensen die wekelijks repeteren, als je daar de subsidies uithaalt zou iedereen een kaartje moeten kopen van 3000 euro. En zelfs dan moet je genoeg mensen in de zaal hebben.”

Maar de gedachten achter deze plannen zijn ook niet iets heel nieuws. Ze benadrukken vooral het beeld dat veel mensen hebben van de culturele sector. “Als je naar de website gaat van de gemeente Utrecht en je zoekt ‘kunst’ op, kom je bij de pagina van ‘vrije tijd’ uit. Maar het is wel gewoon mensen hun werk. Alleen omdat er veel vrijheid en plezier bij komt kijken steken mensen het al heel snel weg als een hobby of vrijwilligerswerk,” aldus Dorothe.

De plannen van de PVV zijn momenteel nog ver van de werkelijkheid, maar zouden grote gevolgen kunnen hebben voor de kunst- en cultuursector, en bij uitbreiding zelfs de Nederlandse samenleving. Kunst is onderdeel van wie we zijn, en dat mag niet zomaar worden weggestopt.

In onderstaande audio interviewt Renske Valk Dorothe over hoe het Wilde Westen kan bestaan, en of er reden tot paniek is na de winst van de PVV en hun partijplan omtrent kunstsubsidies.

Tekst: Mo Raus

Audio: Renske Valk

Over de auteur

Mo Raus

Hayo! Ik ben Mo Raus (2002). Ik vind het altijd interessant om over andere mensen en de wereld om mij heen te leren. Ik denk dat het niet genoeg is om alleen iets te benoemen, maar dat het ook belangrijk is om te kijken naar "waarom" het gebeurd is en de diepere geschiedenis hierachter. Alleen hierdoor kun je een onderwerp echt leren kennen, en een volledig beeld aan het publiek presenteren. Mijn interesses en focus liggen vooral op geschiedenis, social media en diepere persoonlijke verhalen.