Utrecht West

Selecteer Pagina

Nederland heeft nu ook een nationale strategie tegen kanker

Nederland heeft nu ook een nationale strategie tegen kanker

Foto: afbeelding ter illustratie

Kanker, het is een ziekte waar veel mensen in Nederland mee te maken krijgen. Elk jaar krijgen maar liefst ruim 124.000 Nederlanders te horen dat zij kanker hebben. Afgelopen maandag 27 november is de Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd en is er een nieuwe nationale strategie ontwikkelt tegen kanker in Nederland. Hierbij zijn twintig verschillende doelen vastgesteld, onder andere over preventie en erfelijkheid. Nederland was een van de weinige EU-landen die nog geen strategie had ontwikkeld.

Tegenwoordig is de ziekte kanker niet meer weg te denken uit de maatschappij, bijna iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft, of heeft gehad. Dit neemt niet weg dat er als maatschappij iets moet worden gedaan aan de volksgezondheid en deze verwoestende ziekte. Met de twintig nieuwe strategieën wil Nederland zich vooral focussen op: rookgedrag, vroege opsporing, zeldzame kankers, late gevolgen en werk en kanker.

Preventie en bestrijding

In Nederland is de ziekte kanker de nummer één doodsoorzaak. Veel voedsel in de supermarkten is bewerkt en er zitten volgens experts kankerverwekkende stoffen in, maar ook roken is een van de meest voorkomende oorzaken om de ziekte te krijgen. Een deel van de diagnoses kan worden voorkomen, door preventieve maatregelen te nemen tegen de mate van bewerkt voedsel in de supermarkten en het rookgedrag van Nederlanders te beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hogere belastingen en accijnzen.

Tekst: Iris van de Giessen

Audio: Mery van der Vlist

Over de auteur

Iris van de Giessen

Ik ben Iris van de Giessen en ik ben 21 jaar oud (2002). Nu zit ik in mijn eerste jaar van journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ik woon op mijzelf in Amsterdam, maar ik kom uit het mooie Soest. Van mijzelf ben ik erg nieuwsgierig en wil ik altijd alles weten. Daarnaast kan ik ontzettend slecht tegen onrecht en ben ik erg gedreven om de waarheid boven tafel te halen. Daarom wil ik graag de kant van onderzoekjournalistiek op!