Utrecht West

Selecteer Pagina

“Kinderen uit Gaza willen ook gewoon prinses zijn”

“Kinderen uit Gaza willen ook gewoon prinses zijn”

Foto: Jorien Braber. De elf kunstwerken van de jongeren uit Gaza. Foto

CAB-Rondom – Op 13 januari 2024 vindt er in dB’s Studio eindelijk voor het eerst in Nederland een expositie over kunst en cultuur van tieners uit Palestina plaats. Door middel van geschilderde kunstwerken en zelf verzonnen muziekstukken neemt de expositie je helemaal mee in de verhalen van deze kinderen. 

De expositie genaamd Palettes of Palestina is een project dat verhalen en kunst en cultuur van Palestijnse kinderen in het licht wil zetten. Hun doelgroep is daarbij ook kinderen en tieners, de mensen van de organisatie werken zelf namelijk onder andere met kinderen en jongeren met beperkingen, maar ook kinderen met trauma’s. De kunstwerken van de kinderen waren voordat de oorlog was begonnen al gemaakt, maar omdat de oorlog nu een grote rol is gaan spelen wilde Palettes of Palestina deze kunstwerken graag tentoonstellen.

We gaan even terug naar het verleden. Van origine was de organisatie eigenlijk iets anders van plan, namelijk een feest organiseren in Brussel over Palestijnse kunst. “Voor 7 oktober 2023 was deze kunst eigenlijk gemaakt om dus in Brussel vertoont te worden, en dat hebben we ook gedaan voor een dag”, vertelt Suzanne Groothuis. Toen ze achteraf super veel goede reacties van de bezoekers hadden ontvangen wilden ze het graag op meer plekken tentoonstellen, en toen kwamen ze uiteindelijk uit in Utrecht.

Om 3 uur stipt gaat de officiële opening van de expo in gang. Ze openen met een praatje waarin ze de redenen aankondigen van deze expositie en vertellen dat het echt gaat over de verhalen achter de kunstwerken die de kinderen hebben gemaakt. Het neemt je mee in de wereld waarin deze kinderen helaas moeten leven. De expositie is verdeeld door verschillende zaaltjes, de ene laat de geschilderde kunst zien en in de andere kan je muziek luisteren en culturele dans bezichtigen. Door de verschillende zaaltjes in te lopen wordt je elke keer weer opnieuw overspoeld met de emoties en gevoelens die zich plaatsvinden in de zaal zelf. In elke zaal is er een ander soort sfeer gecreëerd, sommige zijn vrolijk, sommige zijn verdrietig. “Je wordt meegesleurd in het verhaal van de kinderen uit Gaza, het maakt zoveel indruk op je”, vertelt een bezoeker op de expositie. “Je beseft je nu pas in wat voor wereld hun leven”.

Palettes of Palestina wil graag de verhalen van Gaza vertellen aan de wereld. “Om mensen te laten beseffen dat kinderen in Gaza ook gewoon prinses willen zijn”, zegt Suzanne. Ook gaat het erom dat hun heftige verhaal de wereld in gebracht wordt, het geeft de kinderen steun om te weten dat buitenstaanders weten van hun bestaan.

Verslaggever Jorien Braber laat in de volgende reportage een sfeer impressie van de opening horen.

Tekst: Kirsten Runge

Audio: Jorien Braber

Over de auteur

jorien Braber

Ik ben Jorien Braber (2002) en ik ben student aan de school voor journalistiek. Ik woon in Ter aar, een dorp vlak bij Alphen aan den Rijn. Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik een grote passie heb voor autosport en daar later wat mee wil gaan doen. Ik doe hier ook al wat mee want ik maak een podcast over autosport met drie vrienden. Maar voor nu heb ik er heel veel zin in om zo veel mogelijk verschillende verhalen te maken over van alles en nog wat.