Utrecht West

Selecteer Pagina

Dierendag op kinderboerderij molen de Ster

Dierendag op kinderboerderij molen de Ster

Varkens op de kinderboerderij Foto: Suze de Jager

Lombok – Op dierendag, de dag waarop we extra veel aandacht en liefde geven aan onze dieren, nemen we een kijkje op de kinderboerderij van molen De Ster in Utrecht-West. Hier spreken wij met Marloes, bewoonster en tevens verzorgster van de boerderij. We spreken met haar over dierendag en de zorg voor de dieren.

Op het zonnige erf van molen De Ster laat Marloes het verblijf van de dieren zien en vertelt ze ons enthousiast alles over de dieren en over de gemeenschappelijke inzet van haar buren. “We doen dit samen met drie huizen die het molenerf beheren”, zegt ze. De buren van Marloes doen dit al 30 jaar. Geen van de dieren heeft deze leeftijd bereikt. Het oudste dier hier is het varken Beer. De andere buren die mee helpen met het beheer wonen inmiddels ook al vijf jaar op het erf.

Dierendag blijkt voor sommige mensen als een verrassing te komen, zo ook voor Marloes. “Ik wist het eigenlijk niet, ik wist het pas toen jullie het mij vertelden. Nu voel ik mij heel schuldig.” Vanavond krijgen de dieren wat lekkers van haar. De dieren eten namelijk altijd lekker groenteafval of wat kroppen sla. De varkens houden ook erg van yoghurt, daarvan geeft zij ze wel wat vanavond om ze extra te verwennen.

De zorg is erg leuk, maar geeft soms ook uitdagingen. Bijvoorbeeld als mensen de kinderboerderij komen bezoeken. Hoewel de bezoekers niet bij de dieren in de verblijven kunnen komen, zijn de hekken laag genoeg om ongewenst eten aan de dieren te voeren. “Dit is wel een aandachtspuntje”, zegt Marloes. Op de boerderij hangen wel borden met de tekst ‘niet voeren’, maar mensen lezen deze borden vaak niet. “Soms gebeurt het weleens dat mensen een Turkse pizza aan de dieren geven.” Dit proberen de verzorgers natuurlijk te voorkomen. Dit doen ze door goed op te letten maar ook door mensen uit te leggen waarom het niet gezond is voor de dieren.

In plaats van Turkse pizza krijgen de dieren speciaal uitgekozen voer. Voor de dieren is ruw voer het beste dus krijgen ze altijd hooi en brokken. De varkens krijgen sinds één/twee jaar muesli. Dit is wel wat duurder dan de brokken, maar hier zitten veel meer pitjes in. “Deze pitjes eten de kippen later dan weer uit de poep”, zegt ze. De schapen zijn gewend om in een rotsachtige omgeving te leven en hebben dus niet zoveel nodig.

Ten slotte spraken wij met Marloes over de preventie van ziektes en parasieten bij de dieren. Vee  moet verplicht geregistreerd staan. “Voor Q-koorts worden ze gevaccineerd en zo nemen ze dus deel aan een vaccinatieprogramma.” De vaccinatie tegen blauwtong heeft niet zo een hoge beschermingsgraad. Ook wordt het verspreid door kleine vliegjes. “Wij zitten hier hopelijk beschermd tegen het blauwtongvirus”, zegt Marloes.

Zowel op Dierendag als op elke andere dag van het jaar blijven de verzorgers van de kinderboerderij op het erf van molen De Ster hun uiterste best doen. Dit om de gezondheid en het welzijn van de dieren te waarborgen waar dat mogelijk is.

In de audioreportage gaat Mo Raus in gesprek met Marloes, één van de dierenverzorgers bij Kinderboerderij de Molen. In het gesprek hebben zij het over het welzijn en de zorg van de dieren.

Tekst: Suze de Jager

Audio: Mo Raus

Over de auteur

Suze de Jager

Laat ik mij even voorstellen, mijn naam is Suze de Jager (19) en ik ben eerstejaars student aan de School Voor Journalistiek. Ik houd erg van hockey, muziek en leuke dingen ondernemen. Zelf ben ik erg gemotiveerd, enthousiast en druk bezig met het verbreden van mijn journalistieke kennis. Eerst wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen als allround-journalist waarna ik mij zal gaan specialiseren in een specifiek werkgebied.