Utrecht West

Selecteer Pagina

Peuters onder indruk van “Thuis”

Peuters onder indruk van “Thuis”

De jeugdvoorstelling “Thuis” in het ZIMIHC-theater trekt veel bezoekers. Samen met hun ouders of opa en oma kwamen er massaal peuters af op de jeugdvoorstelling afgelopen 5 oktober. Het kijken naar voorstellingen door kinderen is naast heel leuk ook heel belangrijk volgens Matthia Jansen, stichten van Podium Sprits: ”Het is zo verrijkend voor een jong kind om naar theater of dans te gaan.”

 Oprichting

Matthia Jansen had toen ze zelf in Utrecht kwam wonen al snel door dat voorstellingen vooral in de binnenstad werden gehouden, daar wilde ze verandering in: “Het is zo verrijkend voor een jong kind om naar het theater of dans te gaan, dat ik het heel graag ook laagdrempelig hier in de wijk wilde brengen.” Hiervoor heeft ze Podium Sprits opgericht, zij organiseren elke week een culturele activiteit voor kinderen in de wijk. Niet alleen zijn deze culturele activiteiten verrijkend voor kinderen, ze kunnen er ook heel erg van genieten. In de zaal hoorde je de peuters de toneelspeelster aanwijzingen geven en vragen stellen aan hun begeleiders. Daarnaast waren de kleine bezoekers ook allemaal erg onder de indruk van het hondje en de verschillende kleuren die op het podium verschenen, je hoorde dan ook af en toe een “wow” of “kijk mama!” vanuit het publiek komen.

Het toneelstuk

Het toneelstuk zelf is geregisseerd door Thijs Felperlaan. Het stuk gaat over de moeder van zijn vrouw, Anastasia, die 6 jaar lang bezig is geweest met het zoeken van een huis en uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen. Dit laat de actrice van het stuk aan de kinderen zien door middel van en regenbui die zo heftig wordt dat ze vanuit hun huis in de zee terechtkomen. Hierna moet de hoofdrolspeelster en haar hondje naar een nieuw thuis zoeken. Ze gaan op bezoek bij verschillende soorten dieren, van een giraffe tot een pinguïn. Echter voelen zij zich nergens thuis of worden zij weggejaagd. Om alle ellende nog ellendiger te maken, raakt de hoofdrolspeelster ook nog eens haar hond kwijt en verbrand ze haar kleding voor warmte. Uiteindelijk creëert de hoofdrolspeelster haar eigen thuis en keert haar hondje weer terug.

“Wij maken Thuis, omdat veel mensen, zeker in Nederland, een thuis voor lieve nemen. Wat ook logisch is uiteraard, maar we willen de kleinste een beetje een gevoel van waarde meegeven van ‘een huis is niet zomaar een thuis’. En ook van wat betekent het nou om een plek te hebben waar je je veilig voelt en veilig bent. En dat geven we een beetje in deze voorstelling, het gevoel van het waarderen van een thuis.”

Niet alleen voor jong

Naast dat het thema in het algemeen aansluit op de samenleving, sluit het ook helemaal aan op het thema van de Kinderboekenweek “Bij Mij Thuis”. “Dat dit thema bij de Kinderboekenweek aansluit vind ik alleen maar goed, ook voor volwassenen.  Mijn vrouw, Anastasia, en haar moeder zijn dan ook naar Nederland gevlucht. En er zijn nu uit Oekraïne heel veel vluchtelingen en je merkt wel dat er veel onderschatting is over wat het betekent om vluchteling te zijn. Mensen zijn heel snel van “Maar waarom gaan ze niet ‘gewoon’ weg.” Maar alles achterlaten en altijd iemand achterlaten, want dat vergeten mensen vaak je laat altijd iemand achter, dat is het laatste wat je doet. Een thuis hebben dat vinden wij heel belangrijk, dus hartstikke goed dat ook de Kinderboekenweek hiermee bezig is, supermooi!”

Reportage door Liza Hoekstra

Over de auteur

Liza Hoekstra

Ik ben Liza Hoekstra (2005), eerstejaarsstudent journalistiek op hogeschool Utrecht. Ik heb interesse in alles wat kunst en cultuur is en hou zelf ook erg van creatieve dingen doen. Ik hoop met mijn opleiding ook die kant op te gaan in de journalistiek, het liefst in de vorm van beeld en geluid.