Utrecht West

Selecteer Pagina

Eventuele oplossing voor straatafval probleem Utrecht-West

Eventuele oplossing voor straatafval probleem Utrecht-West

Foto: Noah Hensema , afval in lombok

Lombok – De gemeente Utrecht plaatst ondergrondse containers voor het grote straatafval probleem in Lombok. Onder de kanaalstraat worden betonputten uitgegraven om uiteindelijk afvalcontainers in te plaatsen. De containers zullen in de loop van 2024 voor de buurtbewoners beschikbaar worden gesteld. 

De gemeente geeft aan veel meldingen te krijgen van afvaloverlast in een aantal wijken binnen Utrecht-West. Lombok en Oog in Al blijken hier een grote rol in te spelen. Deze klachten gaan bijvoorbeeld over vuilniszakken die op straat worden neergelegd. Dieren en mensen scheuren deze zakken open, waardoor al het vuilnis over straat zwerft. Als je door de straten loopt ervaar je dit probleem ook. Plastic verpakkingen die plakken aan je schoenzool of de stank die door de straten zwermt. Het is een onprettig gevoel en het brengt geen positieve sfeer in de wijk. 

Het huisvuil wordt binnen Utrecht-West eens in de paar weken opgehaald door de vuilnisdienst vanuit de gemeente. Daarnaast zijn er kleinere organisaties die wekelijks een ronde doen door de wijk om vuilniszakken op te halen die zwerven op straat. “Wij gaan eens in de zoveel tijd langs straten om het afval op te ruimen” , aldus twee vuilnismannen. Ook geven ze aan dat het lang niet genoeg is voor echt schone straten. 

Er staan rondom de wijk veel ondergrondse afvalcontainers waar de buurtbewoners gebruik van mogen maken, echter zie ik weinig van deze containers binnen de wijk. Buurtbewoners willen dan ook meer mogelijkheden om hun afval weg te kunnen gooien. Ze denken dan ook dat het straatafval probleem hierdoor verminderd kan worden. 

Oplossing vanuit de gemeente

Het herindelen van de Kanaalstraat , die van start is gegaan rond mei 2023, creëerde de mogelijkheid voor het uitgraven van verschillende betonputten binnen de straat. Op 6 verschillende plekken zijn of worden deze putten gegraven, om uiteindelijk plaats te maken voor de ondergrondse afvalcontainers. In de loop van 2024 zullen de containers klaar zijn voor gebruik, daaropvolgend zal de Lombokse buurtbewoner een brief ontvangen met informatie over het gebruik van het ondergrondse systeem. 

Vuilnisman Jenairo vertelt dat de vuilnisdienst erg blij is met de komst van dit nieuwe systeem. Voor de vuilnisman is het zwaar werken. Overal afval op straat zorgt voor een hogere werkdruk. Soms krijgen ze hun werk niet af, dit betekent dat ze zich vaker beschikbaar moeten stellen. Daarnaast is het erg vervelend als er vuilniszakken op straat zwerven voor de vuilnismannen. “Mensen trekken de op straat liggende zakken open voor de statiegeldflessen, dit is voor ons erg vervelend” , aldus Jenairo. 

Ook in Oog in Al werd dit systeem toegepast. Het plaatsen van de containers is dan ook al even bezig in de wijk. Op bijna alle door de gemeente geselecteerde locaties zijn er afvalcontainers geplaatst. De buurtbewoner is daar al ingelicht op welke plekken ze hun afval kunnen dumpen. Of het plaatsen van nieuwe containers daar een effect heeft zal over de tijd duidelijk worden. 

in dit audioreportage doet Marjolein Moone van dichtbij verslag over het overtollige afval in de straten van utrecht west waar buurtbewoners klachten van hebben.

Teskt: Noah Hensema

Audio: Marjolein Moone

Over de auteur

Noah Hensema

Ik ben Noah Hensema (2005) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik woon al mijn hele leven in Oosterbeek, dit is een klein dorp naast Arnhem. Ik ben erg nieuwsgierig, direct en hou ervan om met mensen in gesprek te gaan , dit is ook waarom de opleiding bij mij past. Naast de opleiding ben ik veel bezig met muziek. Ik hoop dan ook ooit als muziekjournalist aan het werk te gaan, echter hou ik al mijn opties open en ben ik benieuwd wat de school voor journalistiek mij gaat brengen.