Utrecht West

Selecteer Pagina

Utrecht zet in op circulaire economie door plannen voor upcyclecentra: ‘Mensen willen dat er iets met hun spullen gebeurt’

Utrecht zet in op circulaire economie door plannen voor upcyclecentra: ‘Mensen willen dat er iets met hun spullen gebeurt’

De ondernemers op het Hof van Cartesius gaan samenwerken met het toekomstige upcyclecentrum

Het Hof van Cartesius – Desirée van de Ven is adviseur circulaire economie en werkt in een team die plannen maakt om volledige circulair te zijn in 2050. Een voorbeeld van zo’n plan is een upcyclecentrum in Utrecht West genaamd ‘UP’. Dit upcyclecentrum moet er voor zorgen dat er minder materiaal wordt weggegooid, maar juist dat het wordt hergebruikt. Dit wordt gedaan door onder andere de ondernemers op het Hof van Cartesius. In de week van de circulaire economie werd een voorproefje gegeven waarom dit upcyclecetrum nodig is en wie er aan mee werken.

Wanneer wordt het upcyclecentrum geopend?

“Hij moet nog gebouwd worden en vandaag was dan de kick-off. De gemeente Utrecht heeft geld beschikbaar gesteld om twee upcyclecentra te bouwen. Er komt er één hier bij het afvalscheidingstation op de Tractieweg en de andere komt bij afvalscheidingsstation Lunneten. Maar wanneer ze precies geopend worden is nog niet bekend.”

Waarom komen de upcyclecentra bij de afvalstations?

“Omdat heel veel bewoners hun spullen naar een afvalscheidingsstation brengen, als ze het niet meer nodig hebben. Ze gooien het dan gewoon allemaal weg. Maar eigenlijk zijn veel van die spullen nog bruikbaar. Nu gaat het allemaal in containers, het wordt dan gesorteerd en weggegooid. Wij denken, nee wij weten dat die spullen nog bruikbaar zijn. Dus wat wij willen is dat de mensen eerst de bruikbare spullen in een container zetten, die gaat dan naar het upcyclecentrum. En daar zijn dan allemaal initiatieven en ondernemers die de spullen gaan repareren, opnieuw gaan gebruiken of demonteren. Je kan bijvoorbeeld een tafel uit elkaar schroeven dan heb je hout en staal en daar kan je dan andere producten van maken.”

Wat is er dan uiteindelijk te doen in het upcyclecentrum?

“Er komen workshops voor bewoners, om bijvoorbeeld te leren repareren. Maar er komen ook ondernemers die zelf spullen gaan maken.”

Zien jullie dan ook veel vraag naar een upcyclecentrum?

“Ja, er is enorm veel vraag naar. We zijn natuurlijk niet de enige gemeente die het doet, dat zijn er wel meer. Wat we zien we hebben in Utrecht vrij veel kringlopen en tweedehands kledingwinkels. Dat is allemaal best populair, mensen kopen daar graag. Maar wat zij niet kunnen is het repareren van spullen, daar hebben ze helemaal geen tijd voor. Eigenlijk ook de kringlopen doen nog heel veel weg wat best nog wel te gebruiken of repareren valt.”

Het Hof van Cartesius gaat een grote spelen bij het upcyclecentrum, doormiddel van de ondernemers op het Hof. Staat de gemeente dan ook sterk in contact met het Hof van Cartesius?

“Ja, wij werken enorm veel samen. De gemeente is wel de projectleider, maar we werken met al die partijen samen. Vandaag was dan de kick-off, dan staan er gewoon 25 mensen die hier ook graag aan mee willen werken en dat doen we echt allemaal samen. Er was bijvoorbeeld iemand van de metaalwerkplaats en die was op zoek naar staal voor zijn werkplaats. Die koopt dat nu gewoon bij de groothandel, terwijl wij het allemaal weggooien. Dat is natuurlijk niet slim.”

We kunnen het dus zien als een win-winsituatie voor de ‘gewone mensen’ en de ondernemers?

“Ja, zeker wel. Mensen vinden het heel erg om iets weg te gooien. En het is zelf zo. Als mensen bijvoorbeeld met spullen naar de kringloop brengen en de kringloop zegt dat ze er niks mee kunnen. Dat mensen boos worden, dat mensen willen dat er iets met hun spullen gebeurt. Want iedereen is uiteindelijk gehecht aan dingen en vind je het jammer als het dan echt weggegooid moet worden.”

In Utrecht west is er begin 2024 een begin gemaakt aan de bouw van het eerste upcyclecentrum in Utrecht genaamd ‘UP!’. In verband met de week van de circulaire economie was het op donderdag 14 maart mogelijk voor geïnteresseerde om een sneakpreview van de plannen te krijgen. Op het Hof van Cartesius werden er deze dag allerlei activiteiten georganiseerd zoals circulaire workshops om alvast een voorproefje te krijgen van dit upcyclecentrum. In onderstaande reportage is deze dag vastgelegd en wordt er onder andere gesproken met de projectleider van ‘UP!’ over de toekomst van dit initiatief.

Over de auteur

Tinka Klatten

Mijn naam is Tinka Klatten, 18 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit jaar ben ik actief op de site van Nieuws in Utrecht West. Mijn passie ligt bij audio en video producties en hoop hier dan ook mooie items voor te maken. Tekst vind ik nog lastig maar hier wil ik me graag in ontwikkelen.