Utrecht West

Selecteer Pagina

“Ondertussen ben je een jong mens en wil je ook kunnen genieten, dan is zo’n buurtcentrum een ideale plek”

“Ondertussen ben je een jong mens en wil je ook kunnen genieten, dan is zo’n buurtcentrum een ideale plek”

Foto: Mery van der Vlist Buurthuis Oase in Schepenbuurt

Schepenbuurt – Op een regenachtige dinsdag was ik onderweg naar buurtcentrum Oase in Utrecht West. Ondanks de sfeerloze regenachtige dinsdag was het in buurtcentrum Oase in Utrecht West een gezellige boel. Binnen zaten meerdere kamers vol en waren groepjes mensen, met een kopje koffie in de hand, gezellig aan het kletsen. In de keuken was Yasmina Massaoudi-Daali samen met haar collega bezig met het voorbereiden van een lunch voor een evenement in de middag.

Yasmina is de beheerder van buurthuis Oase en werkt meerdere dagen in de week hier van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur in de middag. Een beheerder is het zijn van een tussenpersoon van de gemeente en bewoners van het rijk, dus eigenlijk de burgers. Ze begroet vriendelijk de mensen wanneer ze binnenkomen. Door de gezellige sfeer en vriendelijke mensen kan je eigenlijk niet anders dan je direct thuis voelen. Samen lopen we naar haar kantoor in het buurthuis om het tevreden gesmoezel van de mensen achter ons te laten en samen het gesprek voor te zetten.

Over het buurthuis

In het buurthuis wordt van alles georganiseerd, ook voor de jongeren. Op de jongeren van tegenwoordig ligt de laatste tijd veel druk. School neemt veel tijd in beslag, deadlines vliegen je om de oren maar falen is geen optie. Daarnaast speelt de inflatie ook een grote rol in het leven van deze jongeren, uiterlijk is belangrijk dus kleding moet gekocht blijven worden. Ook worden de producten in de supermarkten in de winkels ook niet goedkoper. Om al deze dingen te kunnen betalen moet je ook veel werken. Tijd voor sociale activiteiten is er dan bijna niet. Gelukkig biedt het buurtcentrum Oase hulp voor deze problemen. Ze bieden een luisterend oor en daarnaast geven ze gratis ruimtes vrij zodat de jongeren daar kunnen ontspannen met elkaar. Wel vertelt Yamina: “Dat is wat jongeren vaak niet weten, dat je gewoon gratis gebruik kan maken van zo’n ruimte”.

Luisterend oor bieden

Wat wij doen om de stress weg te nemen is door te helpen en steunen waar nodig. In gesprek gaan en luisteren oor aanbieden. Het kost tijd om band te creëren, als er geen vertrouwen is kom je niet ver. Het probleem ligt ook niet alleen bij de jongeren, het is een veel breder probleem. Ook verschilt het per jongere waar het probleem vandaan komt. In de avond komen jongeren hier langs om met elkaar af te spreken en doordat het niet altijd bij iemand thuis kan mag dat hier. Het buurtcentrum is open van 9:00 uur tot 23:00 uur. Sinds corona is dit. Ze mogen pand zelfstandig gebruiken en dat gaat goed. Ontspanning zonder druk en geen kosten zijn hieraan verbonden. Veel jongeren bouwen schulden op door inflatie. “Ondertussen ben je een jong mens en wil je ook kunnen genieten, dan is zo’n buurtcentrum een ideale plek”, zegt Yasmina. Tuurlijk zijn er regels en we gaan ervan uit dat je niks kapot maakt. Soms worden er avonden voor jongeren georganiseerd dan wordt er gevraagd voor een kleine bijdrage. Op dit moment heeft het buurtcentrum standaard twee distribuutgroepen dat zijn jongeren die op dezelfde school zitten. Elke donderdagavond vanaf 18:00 komen de groepen met wat drankjes en eten, dan kunnen ze hier zitten vanuit school. Alcohol is grijs gebied mensen moeten niet dronken worden, maar af en toe biertje drinken is niet erg.

Vanuit de jongeren zelf

Ook spraken we jongeren vanuit het buurtcentrum Oase. Max, één van de jongeren, vertelt ons dat als je problemen hebt kan je er altijd met mensen over praten. En er is ook fijne afleiding juist hier als je kampt met problemen. Als we samen afspreken in het buurthuis dan kunnen we er samen over praten. “Maar meestal wil je er dan juist niet over praten en wil je leuke dingen doen”, vertelt Max Dingen die de jongeren samen doen zijn bijvoorbeeld gamen of voetballen. We kunnen praten met mensen die bij het buurthuis werken maar vaak vinden we het ook juist fijn om er onderling over te praten. Je merkt dat het buurtcentrum door corona populairder is geworden. Buurthuis gaf ons toen ruimte om leuke dingen te doen waardoor we dan even de situatie konden vergeten.

 

Belangrijke les

Je neemt iemand mee in het traject, het is niet één sessie. Eerst luister je vooral. Dan kijk je, afhankelijk van het probleem, wat is realistisch en wat is de behoefte van de persoon. “Vaak weten mensen met problemen wel dat ze problemen hebben, maar niet hoe ze het op kunnen lossen”. Dus dan kijken wij wat de behoefte is en zo betrekken we wat onze partners kunnen bieden om te helpen en de jongeren ook verder te helpen. En probeer je iets bij de dragen. Door levenslessen te delen of iemand die hetzelfde heeft meegemaakt kijken hoe zij eruit zijn gekomen. Goedkeuring geven en accepteren hoe ze zijn. Op zoek gaan naar talenten en dat eruit trekken. Met jou, wishing well, of jongeren komen naar buurtcentrum met z’n allen dingen organiseren.

Otto Maes ging in gesprek met een van de jongeren van buurthuis Oase en vroeg naar zijn ervaringen:

Tekst: Mery van der Vlist

Audio: Otto Maes

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)