Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Stadsboerderij Koppelsteede compleet vegan tijdens Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Stadsboerderij Koppelsteede compleet vegan tijdens Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Gezicht op Stadsboerderij Koppelsteede Foto: D.C. Goosens

LUNETTEN – Het aanbod van het café van Stadsboerderij Koppelsteede is deze week compleet vegan. In de week van 4 tot en met 10 maart wordt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gehouden in Nederland. Organisatie Utrecht Natuurlijk draagt haar steentje bij door in Stadsboerderij Koppelsteede een veganistische week te organiseren en daarbij vlees en zuivel te laten staan.

‘Vanwege de veganistische week gebruiken wij havermelk in de koffie in plaats van koemelk, vindt u dat ook goed?’, vraagt medewerkster Femke Melkers aan de klant die net een cappuccino besteld heeft aan de bar. Ze staat geen moment stil sinds de veganistische week van start is gegaan bij Stadsboerderij Koppelsteede in Utrecht-Zuid. De vegan taarten en ‘havercappu’s’ vliegen over de toonbank in het boerderijcafé. ‘Ik merk dat de gasten het echt heel leuk vinden om de veganistische opties uit te proberen’, vertelt Femke.

Stadsboerderij Koppelsteede is onderdeel van organisatie Utrecht Natuurlijk. Door Utrecht verspreid staan hun vijf stadsboerderijen en zes stadstuinen. Op deze locaties kunnen de bezoekers meewerken in de tuinen, langskomen bij de natuureducatiecentra en terecht bij de boerderijwinkels- en café’s. Daarnaast zet deze organisatie zich in voor de bevordering van natuur en biodiversiteit in de stad.

Aanpassingen

Femke Melkers is een van de vijf werknemers van het boerderijcafé en werkt er sinds een jaar. Ze ervaart voor de eerste keer hoe een veganistische week bij Stadsboerderij Koppelsteede eraan toegaat. ‘In het begin was het wel even aanpassen voor het team; we moesten de menukaarten verwisselen en de bordjes herschrijven’, legt Femke uit. Tijdens het voorbereiden op De Week Zonder Vlees & Zuivel is ze een aantal uitdagingen tegengekomen. ‘Het bestellen van de producten ging anders. Bij de groothandel moest ik veel eerder van tevoren aangeven wat voor ingrediënten we nodig hadden dan normaal.’ Femke vertelt dat in de keuken van het boerderijcafé vaak margarine gebruikt wordt bij het bakken van de koekjes en taarten, een product wat niet vegan is en deze week dus niet gebruikt kan worden. Voor veel ingrediënten moest er vervanging gezocht worden. ‘We hadden veel eieren besteld en ik had helemaal niet gerealiseerd dat ik die natuurlijk niet kan gebruiken vanwege deze speciale week. Van de eieren hebben we nu een beetje een overschot, maar die gebruiken we volgende week wel weer.’

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Organisatie Nationale Week Zonder Vlees wil met dit initiatief een flexitarisch eetpatroon promoten bij Nederlanders waarbij vlees en zuivel afgewisseld wordt met plantaardige en vegetarische alternatieven. Volgens de organisatie wordt de milieudruk van voeding verlaagt door mee te doen aan De Week Zonder Vlees & Zuivel.

Wageningen University & Research heeft voor Nationale Week Zonder Vlees, op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (2019-2021) van het RIVM, berekend hoeveel een Nederlander bespaart door deel te nemen aan dit initiatief.

Een gemiddelde volwassen Nederlander eet 108 gram vlees per dag. Hiervan is 45 gram bewerkt vlees zoals vleeswaren, 29 gram rood vlees zoals rund, 17 gram wit vlees zoals kip en 17 gram vis. Door het niet eten van vlees tijdens deze week, wordt er 756 gram vlees bespaard. En dan is het aantal bespaarde kilo’s aan zuivel van een Nederlander nog niet meegerekend. Een gemiddelde volwassene in Nederland consumeert ongeveer 346 gram zuivel per dag. Dit bestaat uit 172 gram drinkzuivel, 120 gram eetzuivel en 54 gram kaas. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel wordt er per persoon 2,4 kilo aan zuivel bespaard.

Veganistische week bij Stadsboerderij Koppelsteede

De stadsboerderij in Lunetten heeft haar eigen draai gegeven aan De Week Zonder Vlees & Zuivel. De boerderij zet een stap extra door een veganistische week te organiseren waarbij behalve vlees en zuivel, er onder andere ook geen eieren, gelatine en honing gebruikt mag worden. De bezoekers van Stadsboerderij Koppelsteede kunnen kiezen uit verschillende veganistische opties zoals tosti’s, chocoladekoekjes, worteltaarten en walnootcakes. Het laatste lekkernij is volgens Femke het meest populair onder de bezoekers deze week.

Buiten zitten er enkele gasten van de eerste zonnestralen van het jaar te genieten. Een van de gasten op het terras is Pim Wolters, hij brengt samen met zijn gezin tijdens De Week Zonder Vlees & Zuivel een bezoek aan Stadsboerderij Koppelsteede. Wolters vertelt dat hij net de veganistische walnootcake geproefd heeft terwijl hij wijst naar het lege bordje op tafel. ‘De cake was bijzonder goed in de smaak gevallen.’ Wolters legt uit dat het bezoek aan de stadsboerderij niet gepland was. ‘We wilden een middagje weg met het gezin en kwamen hier voor een kop koffie. Toen we in het café stonden, zagen we op de borden dat alle producten deze week vegan zijn.’ Thuis probeert het gezin minder vlees te eten en meer veganistische opties te proberen. ‘We willen ons steentje bijdragen en dus kwam dit toeval mooi uit.’

Deze veganistische week was een succes voor de Utrechtse stadsboerderij. Femke hoopt de gasten mee te geven dat de smaak van veganistisch eten niet anders hoeft te zijn. ‘Mensen denken gauw dat veganistisch eten altijd gezond is en het dus niet lekker smaakt. Maar het hoeft niet allemaal zo vies te zijn.’ Of er vaker veganistische weken georganiseerd gaan worden bij Stadsboerderij Koppelsteede is nog maar de vraag. ‘In ons menu hebben we standaard al best veel veganistische en vegetarische opties, dus dat zullen we sowieso wel doortrekken’, aldus Femke Melkers.

Verslaggeefster Eline Tijmensen spreekt met Femke Melkers in het boerderijcafé over het verhaal achter de veganistische week van Stadsboerderij Koppelsteede. Bekijk hier het interview:

Over de auteur

Jil Galjé

Jil Galjé (2006) is journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Vanuit omgeving Zaanstad reist Jil als beginnend journalist naar Utrecht, waar ze graag te vinden is om nieuws te maken en enerverende verhalen te zoeken. Met interesses op het gebied van geschiedenis, cultuur en maatschappij, wil ze actuele onderwerpen toegankelijk maken voor de inwoners van omgeving Utrecht. Jil Galjé heeft journalistieke ervaring als hoofdredactrice bij redactie Prometheus, de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum, waar ze jarenlang lief en leed in heeft gestoken om een krant te ontwikkelen voor de honderden lezers. Ze zou deze passie voor journalistiek graag willen doorzetten in haar verdere carrière als journalist met ambities in de krant- en mediawereld. Jil Galjé is te bereiken voor contact, nieuws- en journalistieke tips via jil.galje@student.hu.nl