Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Gewapende berovingen onderdeel van een groter probleem

Gewapende berovingen onderdeel van een groter probleem

UTRECHT-ZUID – Afgelopen week was het weer raak in Utrecht, er vonden vier gewapende berovingen plaats in de nacht van 6 oktober. Ook het Maarschalkerweerdpad was deze keer de plaats van delict. De hoofdgedachten zijn jongeren, waarom plegen zij deze misdaden en wat moet er gedaan worden om dit te voorkomen? 

Het Maarschalkerweerdpad loopt van Lunetten tot de Uithof en is hiermee een belangrijke schakel voor studenten die per fiets naar hun studie gaan. Het is er vaak gezellig druk, met fietsers die ondertussen een praatje houden. Totdat in de nacht van 6 oktober het pad opgeschud wordt door een gewapende beroving door een groep jongeren. Een week later lijkt er weinig meer aan de hand te zijn, maar wat heeft deze jongeren gedreven tot het plegen van deze misdaad?  

Jessica Asscher is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, hier geeft ze onder meer les over jeugdcriminaliteit. Volgens Asscher zijn er verschillende redenen waarom jongeren de criminaliteit in gaan: ‘Als we kijken naar de pedagogische theorie, gaat het vooral over een samenspel van risicofactoren.’ Asscher vertelt: Er wordt gekeken naar sociale factoren, maar ook biologische redenen.’  

Volgens Asscher is het belangrijk dat er tijdens de aanpak van jeugdcriminaliteit adequaat gehandeld wordt: ‘Een goede diagnostiek is belangrijk.’ Ze zegt dat de behandeling van jeugdcriminaliteit op dit moment nog niet perfect is: ‘Er moet meer gedaan worden dan nu, vooral de pedagogische aanpak moet verbeterd worden.’ 

Wat betreft Utrecht-Zuid zijn er al verschillende jongerenwerkers actief. Zo zijn er van stichting JOU meerdere mensen in de wijk aanwezig om de jongeren een handreiking te bieden. Zij zetten zich in voor jongeren van tien tot 23 jaar oud en organiseren verschillende activiteiten voor de jeugd. 

Trends  

Ondanks het voorval van vorige week, lijkt er geen nieuwe piek te zijn wat betreft jeugdcriminaliteit: ‘De jeugdcriminaliteit is van 2007 tot 2022 afgenomen en afgelopen jaar stabiliseerde het iets meer’, vertelt Asscher. Een groepje studenten dat regelmatig via het Maarschalkerweerdpad naar hun school komt, herkennen dit: ‘We zien niet echt meer criminaliteit om ons heen.’  

Toch zijn er wel enkele ontwikkelingen die invloed hebben op de jeugdcriminaliteit. ‘Het veronderstelde verband tussen drillrap en geweld is bijvoorbeeld een nieuwe ontwikkeling die we zien, maar ook het aantal cyberdelicten lijkt toe te nemen’, vertelt Asscher. Onder cyberdelicten vallen onder andere hacking en online afpersing.  

Getuigen gezocht  

De politie is momenteel nog steeds opzoek naar getuigen van de gewapende berovingen, zij sluiten namelijk niet uit dat er nog meer berovingen hebben plaatsgevonden. Tot nu toe zijn er zes verdachten aangehouden, van de leeftijd 15 tot 19 jaar. Volgens de politie hadden de verdachten het gemunt op de persoonlijke eigendommen van de slachtoffers, waaronder mobiele telefoons. 

Terwijl het Maarschalkerweerdpad weer teruggaat naar haar dagelijkse drukte, blijft de politie nog doorzoeken naar aanwijzingen voor meer berovingen. Terwijl er nog een tram langs het pad rijdt, lijkt alles weer zoals het hoort te zijn. 

Over de auteur

Karel Osthoff

Karel Osthoff is een opkomend journalist die momenteel studeert aan de Hogeschool Utrecht. Hij is vooral actief met sportjournalistiek, maar schroomt niet om zijn horizon te verbreden. Als journalist zijnde hoopt hij de ongehoorde kant van een verhaal, een stem te kunnen geven. Komende tijd zal hij zich focussen op Utrecht-Zuid en op deze site items publiceren.