Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Poppodium De Helling bang voor verlies cultuursubsidie na winst PVV

Poppodium De Helling bang voor verlies cultuursubsidie na winst PVV

UTRECHT ZUID – Poppodium De Helling vreest voortbestaan na winst van de PVV. Het verlies van de cultuursubsidie zou het einde kunnen betekenen van het Utrechtse cultuurpodium.

Een subsidie krijgen is voor culturele sectoren zoals De Helling zeer van belang. Het geeft jonge makers een plek en jonge bandjes een plek om op te bouwen. Als de subsidies weg zouden vallen zullen kwetsbare jongeren geraakt worden. ‘Je wil dat die kleine laag van artiesten een kans krijgt, en dit kan met subsidies. Er is zo veel meer in muziek dat je dan meekrijgt’, vertelt Arlette de Jong, directeur van De Helling. De Helling zou haar prijzen omhoog moeten gooien en zou minder risico’s kunnen nemen. ‘De vraag is of wij überhaupt zonder subsidie kunnen bestaan.’

De Helling is een poppodium dat voorheen bij TivoliVredenburg hoorde, maar sinds 2014 zelfstandig bestaat. De Helling geeft jonge makers een plek om hun kunst uit te oefenen en zo 400 tot 500 mensen per avond kennis laat maken met kunst en cultuur. Naast veel andere plekken in Utrecht Zuid krijgt ook De Helling een cultuursubsidie.

17 procent van De Helling haar omzet bestaat uit subsidie. ‘Zelfs met het bedrag wat wij aan subsidie krijgen is het flink aanpoten’, vertelt De Jong. Ook legt zij uit dat de subsidie besteedt wordt aan huur en overheadkosten, de rest komt uit zogenoemde eigen zak.

‘Je hebt allemaal één doel, muziek in de nachtcultuur. Het maakt niet uit wie je bent of wat je gelooft, je leert nieuwe mensen kennen’, zegt De Jong tot slot. ‘Of wij het verlies van de cultuursubsidie gaan overleven durf ik niet te zeggen.’

In het onderstaande audiofragment hoort u Anne Fokkenrood met waarom kunst- en cultuursectoren juist wél belangrijk zijn.

Over de auteur

Deirdre van Gils

Deirdre van Gils (2006) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht.