Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Bankje gemaakt van overige brokstukken van de Dom in Utrecht

Bankje gemaakt van overige brokstukken van de Dom in Utrecht

Een kunstwerk kun je zeggen. Met de overgebleven brokstukken van de renovatie van de Domtoren in Utrecht, is er een bankje gemaakt in Hoograven. Architect Jasper van der Linde van K3 Architectuur, ontwierp het bankje.

Het idee

‘’Het plan was eigenlijk om de overige stukken als asfalt te gebruiken, maar wij vonden dat erg zonde en dachten’’ wij konden er wel wat mee’’, zegt Van der Linde.  Het architectenbureau konden de stukken hoogwaardig hergebruiken. Na veel gesprekken werd het bureau benaderd of ze iets met de overgebleven stukken konden maken. Via Utrecht marketing kregen ze een budget waardoor ze met het plan veder konden gaan.

De flat waar het bankje staat is gebouwd op de plek waar eens de limes was, de Romeinse weg richting de stad. ‘’Zo kwam het idee van het bankje’’, zegt Van der Linde vrolijk. Er werd een selectie gemaakt van stukken die ze konden gebruiken. Daaruit kwam het ontwerp met als achterliggende gedachten dat de Domtoren niet bereikbaar was door de hoogte ‘’en nu kan dat wel door op het bankje te gaan zitten’’, zegt Van der Linde. De Domtoren is nu tastbaar en zichtbaar voor de buurtbewoners. ‘’Neem eens een kijkje, ga erop zitten, sta even stil bij de historische link en geniet vooral van het uitzicht, ‘’zegt Architectuur Jasper van der Linde als tip.

 

 

Materiaal

Het bankje is gemaakt van de overige brokstukken van de Dom en het zitvlak is weer gemaakt van hout. Samen hebben we het gemonteerd aan elkaar en daarvanuit is het bankje gekomen. ‘’Dat allemaal op een oud Romijns gebeuren’’, zegt Van der Linde met trots. Het bankje is ook zeker misschien wel het duurste bankje van de stad. Als je online opzoekt wat de kosten zijn, zie je al gauw de rekening oplopen richting de 10.000 euro.

 

Meer van zulke bankjes

Jasper van de Linde zegt dat hij niet weet of er nog meer van zulke bankjes komen. Naast dat ze het bankje hadden ontwierpen, hadden ze ook ooit een tafel als optie. ‘’Er zijn nog wat brokstukken over’’, zegt Van der Linde. ‘’Of de tafel nog ooit komt weet ik ook niet’’, zegt Van der Linde onzeker. Wie weet ooit in de toekomst, maar dat durven wij niet met zekerheid te zeggen. Dus met antwoord op je vraag nee voorlopig komt er nog geen nieuwe ontwerpen wat betreft de over gebleven stukken van de Domtoren.

 

Meningen

Twee anonieme voorbijgangers in de buurt gaven hun mening over het bankje. De eerste voorbijganger zei heel vrolijk:’’ Ik heb altijd al de Dom willen bezoeken, nooit gedaan, maar nu kan ik er tenminste op zitten zo voelt het tenminste echt.  De tweede voorbijganger woont zelf niet in Hoograven. Ze zegt dan ook teleurgesteld’’ nu moet je voor het bankje wel helemaal naar Hoograven komen, dat vind ik nou net zo jammer’’.

Wil je zelf je mening geven? Het bankje is vanaf nu te bezoeken in Hoograven.

Over de auteur

Jeny Minguel

Jeny Minguel (2003) is studente aan de school voor journalistiek in Utrecht.  Sinds jongs af aan heeft ze een passie voor dans, zang, muziek en musical. Op 19-jarige leeftijd nam ze deel aan een miss verkiezing en won ze in zowel Nederland als het buitenland. Deze ervaring heeft haar interesse voor tv en media gewekt. Ze vindt het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat alles mogelijk is. Ze wil met haar werk een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Haar interesses liggen voornamelijk in media en cultuur. Ze zou zich ook graag willen verdiepen in de wereld van de tijdschriften.