Woerden

Selecteer Pagina

December Darlings: Een Betoverende Ontmoeting met Creativiteit!

December Darlings: Een Betoverende Ontmoeting met Creativiteit!

Verdeeld over twee ruimtes liggen op lange tafels allerlei soorten kunst uitgestald. Het aanbod varieert van kalenders over Woerden tot een spiegel met barbies. Het aanbod is groot en divers. Je kan het zo gek niet bedenken. Bij December Darlings en bij Galerie van Slagmaat zijn alle vormen van kunst mogelijk!

Wat is December Darlings?

December Darlings zijn, op dit moment, 38 makers, bestaande uit jongondernemers en kleinkunstenaars, die geen markt of webshop hebben. Voor deze kunstenaars is het maken van kunst een hobby. December Darlings biedt hen een podium om voor een korte periode kunst te laten zien zonder dat het veel geld kost.

Bezoek van jongeren

De expositieruimte waar December Darlings gehouden wordt, is zeker geen onbekend terrein voor jongeren. Mariëtte van Slagmaat, eigenaar van Galerie van Slagmaat, zet zich al jaren in voor middelbare scholieren. De derde klassen van het Minkema College nodigt zij uit in haar galerie. De jongeren krijgen dan de kans om eens rustig rond te kijken. Op deze manier kunnen de jongeren hun interesses uitbreiden. Ze komen in aanraking met kunst die zij nog nooit eerder hebben gezien, zoals de armbandjes gemaakt van teenslippers.
‘Tegenwoordig komen scholieren hier wel ruim een uur. Eerst laat ik ze even los, dan laat ik ze zelf even kijken. Vaak komen er dan reacties van ‘wow wat duur’ of ‘heb je dit gezien?’. Ik begin op het punt waar de jongeren interesse hebben, dan sta ik al 1-0 voor. Jongeren zijn nieuwsgierig, open en zeggen gewoon wat zij van iets vinden. Blijkbaar is de sfeer hier zo dat ze dat ook echt doen. Er is geen goed er is geen fout. Ze maken iets wat zich nog moet ontwikkelen.’, aldus Mariëtte.

December Darlings en jongeren
Verdeeld over de twee ruimtes liggen allerlei kunstvormen gemaakt door onder andere jongeren. In de kleinere ruimte staat een kaartenstandaard vol met kaarten die op een grappige manier een boodschap willen overbrengen. Voor zowel goede en slechte tijden bieden de kaarten een luchtige en grappige boodschap. December Darlings is aantrekkelijk voor jongeren, omdat de producten die worden aangeboden jongeren makkelijker aanspreken, dan de kunst in bijvoorbeeld het Stadsmuseum. Volgens Mariëtte is dit zo, omdat zij moderne kunst aanbieden op de expositie.
‘Als er in het Stadsmuseum bijvoorbeeld een klassieke expo is, moeten ze daar meer moeite voor doen om het aantrekkelijk te maken voor jongeren. Daar heb ik gewoon mazzel mee, want ik houd van moderne kunst en het mag van mij best een beetje prikkelen. Soms zit er ook kunst bij waarvan jongeren zeggen ‘gadverdamme dit vind ik helemaal niks’, maar dan pak ik wat foto’s en ga ik opzoek naar wat zij wel leuk vinden. Het gaat alle kanten uit. Ik probeer de jongeren mee te geven dat kunst niet elitair is.’

De invloed van sociale media
Op de expositie bieden diverse kunstenaars hun kunst niet alleen aan via de expositie, maar ook via hun sociale media. Het meest voorkomende platform is Instagram. Hier worden o.a. de zelf bewerkte tote bags, die gratis te personaliseren zijn, aangeboden. De invloed van sociale media is zeker te merken volgens Mariëtte. De invloed van deze online platformen is niet altijd even positief.
‘De invloed van sociale media, die is er. Niet alleen op jongeren, maar ook op volwassenen. Instagram is hét medium op dit moment. Het punt is dat voor jongeren dat natuurlijk geldt in grotere mate. Wat er jammer aan is, is dat het soms heel vluchtig is. Af en toe moet je er iets meer weten dan zomaar even een plaatje bekijken. Dan moet je je ook verdiepen in wat er achter dat plaatje zit. Dan denk ik ‘laat ze dan maar hier komen, want dan vertel ik dat wel’. Soms is de vluchtigheid van sociale media wel een risico, omdat je dus iets verder moet kijken’, zegt Mariëtte.

Mariëtte stimuleert de jongeren om zelf rond te kijken en niet alleen bij haar eigen galerie, maar ook bij die van anderen. ‘Weet dat er eigenlijk geen drempel is. Kunst kan allerlei emoties losmaken en dat is echt wel supergaaf.’, aldus Mariëtte.

Beluister hier de reportage van Jada Rotsburg. Zij interviewt één van de kunstenaars: Silvia Veldkamp. Daarin hoor je waar Silvia voor staat bij de December Darlings en wat haar kijk is op jongeren en kunst.

Over de auteur

Milou Straus

Milou Strauss, 19 jaar, wonend in Castricum. Haar grote passie ligt bij Formule 1 en Engelse literatuur. Haar droom is om later te werken binnen de autosport. Milou heeft veel zin om komend jaar producties te maken voor SvJ media en zich te ontwikkelen als journalist.