Woerden

Selecteer Pagina

Het beleid tegen vuurwerkoverlast

Het beleid tegen vuurwerkoverlast

De jaarwisseling is dit jaar rustig verlopen in Woerden. Echter speelt overlast van (illegaal) vuurwerk altijd een grote rol in de weken voor oud en nieuw. Met campagnes, brieven en lessen op scholen hoopt de gemeente Woerden deze overlast aan te pakken.

Margret van Wijk, beleidsadviseur openbare orde & veiligheid van de gemeente Woerden zegt dat de overlast van (illegaal) vuurwerk vaak al eind oktober/begin november begint. Er wordt in die tijd vooral illegaal vuurwerk afgestoken. ‘Ook in Woerden hebben we te maken met illegaal vuurwerk,’ zegt Margret. ‘Het is moeilijk om de daders hiermee op heterdaad te betrappen.’ De overlast van legaal vuurwerk begint meestal zodra de officiële verkoop hiervan begint. ‘De overlast bestaat voornamelijk uit lawaaioverlast van de harde knallen, soms is er ook sprake van schade door bijvoorbeeld het opblazen van prullenbakken en dergelijke.’

 

De gemeente doet verschillende dingen om deze overlast te verminderen. Zo was er een voorlichtingscampagne waarbij onder andere video’s zijn opgenomen met de doelgroep en werden er via sociale media en op posterborden in de openbare ruimte berichten verspreid over het gebruik van vuurwerk. Ook op scholen werd er aandacht besteed aan het gebruik van vuurwerk door onder andere halt-lessen aan de hoogste groepen op de basisscholen over onder andere de gevolgen van het misbruik met vuurwerk. Ook werd er aan scholen een nieuwsbrief verstuurd om hun te attenderen op maatregelen die zij op en rondom school konden nemen, zoals onder andere het gratis 4vuurwerkveilig lespakket. Daarnaast zijn er brieven gestuurd naar overlastgevers die vorig jaar in beeld waren bij de politie. Ook is er persoonlijk door burgemeester Victor Molkenboer een voorlochtingsbrief verstuurd aan alle jongeren van 12 t/m 17 jaar. Echter is deze brief door jongeren en ouders als heftig ontvangen. In de brief wordt namelijk vermeld dat wie zich niet houdt aan de regels een boete kan krijgen van 100 euro en een aantekening in zijn of haar strafblad. De jongeren en ouders reageren geschokt op het feit dat overtreding van de regels zo zwaar bestraft wordt.

Volgens Margret van Wijk is de afgelopen jaarwisseling rustig verlopen, ‘zeker als je kijkt naar het landelijk beeld en andere gemeenten in de regio.’ ‘Er waren geen grote incidenten en de schade is beperkt gebleven,’ zegt Margret. De gemeente heeft hiervoor gezorgd door de inzet van boa’s tot 22:00 en daarnaast de inzet van buurtvaders en een beveiligingsbedrijf die rondreed in de stad, die in contact stonden met de politie.

Voor de volgende jaarwisseling zijn er voor de gemeente wel aandachtspunten volgens Margret van Wijk. Zo zal de communicatie met betrekking tot PMD-zakken volgend jaar beter onder de aandacht gebracht worden, omdat hier dit jaar onduidelijkheden over waren. In onder andere Zegveld hingen bewoners hun PMD-zakken toch op, terwijl die volgens de afvalkalender niet zouden worden opgehaald. Deze zakken worden namelijk vaak vernield met vuurwerk. Daarnaast zullen arbeidsmigranten ook worden meegenomen in de voorlichtingscampagne, omdat zei deze misschien minder goed zullen begrijpen. Maar in het algemeen werkt het beleid goed, want tijdens de jaarwisseling zijn er geen grote incidenten gemeld en bleef de schade zeer beperkt.

Over de auteur

Jochem Verhoeven

Jochem Verhoeven (2005) studeert op dit moment aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is een enthousiaste en nieuwsgierige beginnend journalist die zich graag verdiept in diverse onderwerpen. Zijn interesses zijn breed, van wetenschap en technologie tot cultuur en entertainment en zelf misdaad. In zijn schoolcarrière heeft hij al verschillende interviews afgenomen, waaronder straatinterviews. Hij vindt het leuk om diepgaande gesprekken te voeren en diepgaand onderzoek te doen naar boeiende onderwerpen. Ook is hij geïnteresseerd om onrecht in de samenleving naar boven te brengen en het belichten van onbekende aspecten van de maatschappij.