Woerden

Selecteer Pagina

Galerie Van Slagmaat is toegankelijk voor iedereen

Galerie Van Slagmaat is toegankelijk voor iedereen

Silvia Veldkamp (mede-eigenares) geeft uitleg aan een klant over een product van haar galerie

Tijdens de feestdagen kan je bij Galerie Van Slagmaat de nieuwe expositie ‘December Darlings’ bekijken. Deze expositie is ‘voor en door vrouwen’ zou je kunnen zeggen. Twee overbuurvrouwen hebben deze galerie samen opgericht en zijn trots op het resultaat. Het is hen opgevallen dat alleen vrouwen deze galerie bezoeken, maar waardoor komt dit?

Mijn klasgenootje en ik worden hartelijk verwelkomd door Mariëtte als wij bij de galerie aankomen. De verschillende soorten producten die worden verkocht zijn oneindig. Één product valt mij meteen op. Het is een kijkdoos gemaakt van barbiepoppen. Er zitten spiegels aan de onderkant van de kijkdoos. Hierdoor zie je de poppen hun hoofden als je naar binnenkijkt. Het unieke aan deze kijkdoos is dat het letterlijk een ‘kijkdoos’ is. Je kijkt door de benen van een barbiepop om de kijkdoos te kunnen bekijken. Mariëtte vertelt mij dat veel mannen de kijkdoos niet durven te bekijken, omdat ze dit onbeschoft vinden. Er verschijnt gelijk een lach op mijn gezicht en ik vind dit een grappige toevoeging aan de expositie. Het is een gewaagd item en interessant om de reacties van bezoekers erop te zien.

Verder worden er schilderijen, handtassen gemaakt uit boeken ‘covers’, zelfgemaakte sieraden van ouderwets bestek en onder andere kimono’s verkocht. Dan vraag je je misschien af, waarom heb ik een kimono nodig? ‘’Doe een kimono over je ‘little black dress’ en dan ben je zo klaar voor de kerst’’ zegt Mariëtte.

Duurzaam en betaalbaar

De prijzen van de producten die worden verkocht gaan tot maximaal 100 euro. Mariëtte vertelt mij dat ze goed op de prijzen let. ‘’Het is belangrijk dat iedereen iets kan kopen’’. Dit maakt het volgens haar toegankelijker voor mensen. Ook zijn veel producten duurzaam volgens Mariëtte. Een aantal producten dat wordt verkocht bij de expositie zijn gemaakt uit restmaterialen, zoals fleshoezen gemaakt van reclame ‘banners’.

Diversiteit

‘’Wij verkopen diverse producten, zo hopen wij voor ieder wat wils te hebben’’ zegt Mariëtte. Er zijn kunstenaars die niet alleen schilderijen maken, maar ook notitieboekjes of kaartjes. Zo’n divers aanbod vind ik fijn vertelt Mariëtte. Bijna alle producten komen uit Nederland met hierbij een uitzondering voor een aantal producten uit India.

Voor en door vrouwen

Twee vrouwen hebben Galerie Van Slagmaat opgericht, namelijk Mariëtte Slagmaat en Silvia Veldkamp. Zij delen samen een passie voor kunst en wilden hun droom tot leven laten komen. Mariëtte en Silvia zijn erg tevreden over de uitkomst. Er is wel één ding wat hen opvalt, namelijk dat bijna alleen vrouwen de galerie bezoeken. ‘’Cadeautjes kopen, zoals woonaccessoires dat is echt iets wat vrouwen meer kopen’’, zegt Mariëtte. Volgens Mariëtte komen er ook mannen over de vloer, maar dit zijn er niet zo veel als de vrouwelijke bezoekers. Hierbij wil Mariëtte nog even duidelijk maken dat mannen ook zeker welkom zijn.

Hieronder kan je de audioreportage van Dina Medaghri-Alaoui over de relatie tussen kunst en AI (artificial intelligence) beluisteren:

 

 

Over de auteur

Sarah Kleine

Onderzoekend, nieuwsgierig en enthousiast, dan heb je het over Sarah. Sarah Kleine (2005) is eerstejaars studente aan de Hogeschool van Utrecht HU.nl | Hier komt alles samen | Hogeschool Utrecht. Ze is nu werkzaam op de locatie 'Woerden' en publiceert voor Profiel ‹ Woerden — WordPress (svjmedia.nl) Aanpassen aan de geïnterviewde is mijn superpower. Dit resulteert in de tofste verhalen. Wie weet zet ik jou verhaal in het zonnetje.