Woerden

Selecteer Pagina

Lego & Duplo dag in het Dorpshuis van Harmelen: ‘samen spelen zonder beeldschermen’

Lego & Duplo dag in het Dorpshuis van Harmelen: ‘samen spelen zonder beeldschermen’

spelende kinderen met lego en duplo

Duizenden gekleurde blokjes liggen op de grond van de bibliotheek van Harmelen. In het Dorpshuis van Harmelen is er op vrijdag 5 januari een spelmiddag georganiseerd. Tijdens deze spelmiddag kunnen kinderen vanaf twee jaar spelen met lego en duplo. Hier krijgen kinderen de kans om hun fantasie te gebruiken en verschillende bouwwerken te maken met lego en duplo. 

Hemel aan blokjes

Ruim dertig kinderen zijn heen en weer aan het kruipen om het juiste blokje lego te vinden. Sommige kinderen zijn samen iets aan het maken en een enkeling is alleen aan het bouwen. Je hoort veel verschillende geluiden door elkaar heen. Ouders die samenkomen om bij te kletsen zitten op de gymbankjes. De bibliotheek is verdeeld in twee delen. In het ene deel spelen kinderen tussen de twee en vier jaar vooral met duplo. En in het andere deel spelen kinderen tussen de vier en negen jaar. Hier spelen ze meer met de lego. De kinderen die druk aan het spelen zijn lopen, rennen en kruipen tussen de blokjes door. 

Eerste editie 

Het dorpshuis van Harmelen heeft al veel activiteiten georganiseerd, maar het is de eerste keer dat ze een duplo & lego dag organiseren. ‘Het was niet heel veel werk om te organiseren gelukkig’, vertelt Ellen Vossen, de organisator van de speelmiddag. ‘Wel heb ik mijn auto vol moeten proppen met heel veel bakken lego! We hebben het speelgoed geleend van de stichting speelotheek in Woerden, ik heb daar namelijk een tijdje geleden vrijwilligerswerk gedaan, dat kwam dus erg goed uit’.

Samen zijn

Het dorpshuis van Harmelen werkt met vrijwillige gastheren en gastvrouwen. Het huis is niet alleen voor kinderen maar ook voor jongeren, volwassenen en ouderen. Het is een plek waar verschillende soorten doelgroepen samen kunnen komen. De bezoekers kunnen meedoen aan een activiteit of kunnen gewoon binnen komen voor een praatje of een kopje koffie. 

Minder beeldschermen

Een belangrijk doel van de speelgoedmiddag is dat de kinderen niet de hele tijd achter de tv of tablet zitten. ‘Tegenwoordig zitten kinderen uren achter elkaar achter hun beeldscherm’, zegt Ellen Vossen. ‘Met deze middag willen we laten zien dat het ook heel leuk is om met elkaar spelletjes te spelen, zonder beeldschermen’

Samenwerken

Veel verschillende groepjes van kinderen werken met elkaar samen tijdens de speelmiddag. Kinderen helpen elkaar, delen ideeën en bewonderen elkaars creatie. ‘Ik ben samen met een ander meisje een parkeerterrein aan het bouwen!’, vertelt Mees. Mees is een van de kinderen die aanwezig is bij de speelmiddag. Er zitten ongeveer zes ouders op de grond, zoekend naar een stukje lego. ‘Ik vind lego nog steeds super leuk en het is eigenlijk voor alle leeftijden vind ik’, vertelt een van de ouders. ‘Ik kan met een kopje koffie aan de zijkant toe gaan kijken, maar ik kan ook lekker mee gaan doen.’

Over de auteur

Babs van Boxtel

Babs van Boxtel studeert sinds dit jaar journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zij is een jonge, geïnteresseerde en creatieve student met ambities. Haar droombaan is dan ook presenteren. Deze interesses zijn ontstaan in haar middelbare school tijd. Voor haar profielwerkstuk heeft zij dan ook een documentaire gemaakt en heeft hierbij veel voor de camera gestaan. Hier begon haar passie voor presenteren en deze passie wilt ze graag ontwikkelen. Haar nieuwsgierigheid en brede interesses zorgen voor veel sterke ideeën voor nieuwe opdrachten en projecten.