Woerden

Selecteer Pagina

Stadsmuseum Woerden doet wat nieuws, namelijk ‘Street Art’

Stadsmuseum Woerden doet wat nieuws, namelijk ‘Street Art’

Jada kijkt naar een kunstwerk van een graffiti kunstenaar

Stadsmuseum brengt een nieuwe expositie tot leven. Tot en met begin april kan je de expositie ’Urban Expressions/Street Art’ bekijken bij het stadsmuseum in Woerden. Kunst van de straat is verzameld en in het stadsmuseum te bewonderen. Het zijn een paar zalen met kleurrijke muren vol graffiti, maar ook stencilkunst en beeldwerk. De kunstwerken zijn van zes lokale straatkunstenaars, waaronder graffiti kunstenaar Karski. Arja (directeur van Stadsmuseum Woerden) vertelt mij over de expositie.

Expositie ‘Urban Expressions/Street Art’

Deze expositie is ontstaan uit een vergadering over hoe je tot uitvoering kan komen van een vernieuwd cultuur beleid. ‘’We hebben een hele actieve graffiti community in Woerden’’, zegt Arja. Vervolgens komt het idee van een expositie over ‘Street Art’. Er is daarna contact gelegd met een cultuurmakelaar. Deze persoon heeft veel contacten, waaronder kunstenaars. Zo zijn de zes kunstenaars voor deze expositie gekozen.

Verschillende Kunstwerken

De klassieke ‘Street Art’ is te zien bij de expositie. Het gaat hierbij om woorden die afgebeeld staan. Dit zijn woorden die in een bepaalde lettertype en felle kleur zijn weergegeven. ‘’Het meest verrassende is dat er ook keramiek is’’, zegt Arja. Dit is iets waarvan mensen denken dat het niet bij ‘Street Art’ hoort. Terwijl het ook kunst is vertelt Arja. Er zijn diverse soorten ‘Street Art’ te zien.

Doelgroep(en)

‘’Wij hopen dat deze expositie vooral onze meer klassieke doelgroep aanspreekt, in de zin van dit hebben ze nog nooit eerder gezien bij ons’’, zegt Arja. Ook probeert het Stadsmuseum jonge mensen te trekken. Volgens Arja komen er vaak jongeren van het Minkema College naar Stadsmuseum Woerden.

‘Street Art’ en jongerenculturen

‘Street Art’ is ontstaan vanuit jongerenculturen. Straatkunstenaars beginnen vaak op een jonge leeftijd. ‘’De ‘Street Art’ groeit mee als een soort levensloop van een graffiti kunstenaar’’, zegt Arja. Dit maakt de kunst indrukwekkend om te zien, omdat je de stijl van de kunstenaar ziet veranderen naarmate die ouder word. Arja vertelt mij dat zij ziet dat de stijl van straatkunstenaars steeds brutaler word als ze ouder worden. Ze bevinden zich op een gegeven moment op hoge gebouwen, waar ze grote kunstwerken maken. De teksten worden groter en zo krijgen kunstenaars geleidelijk een grote naam in de graffitiwereld.

Felle kleuren en grote teksten

Als ik de expositie bekijk vallen de felle kleuren en grote teksten mij gelijk op. Van graffiti tot stencilkunst zijn allerlei soorten straatkunst aanwezig in het museum. Er is zelfs graffiti gemaakt op een ‘skateboard’. Verhalen over het ontstaan van ‘Street Art’ en herkomst zijn te lezen op de muur. Je kan ook filmpjes bekijken waarin er interviews worden gehouden met de zes kunstenaars. Ik wist niet dat er zoveel soorten vormen van ‘Street Art’ zijn.

Het gene wat mij het meest opvalt zijn de beeldwerken van roze glimmend keramiek. Dit is gemaakt in gekke vormen, zoals een hand die een ‘peace sign’ doet of een voetbal. Dit was indrukwekkend om te zien. Ik heb een nieuwe vorm van ‘Street Art’ ontdekt.

Jada Rotsburg gaat in het volgende audiobestand in gesprek met Arja van Veldhuizen (directeur van Stadsmuseum Woerden). Hieronder kan je de audioreportage beluisteren:

 

Over de auteur

Sarah Kleine

Onderzoekend, nieuwsgierig en enthousiast, dan heb je het over Sarah. Sarah Kleine (2005) is eerstejaars studente aan de Hogeschool van Utrecht HU.nl | Hier komt alles samen | Hogeschool Utrecht. Ze is nu werkzaam op de locatie 'Woerden' en publiceert voor Profiel ‹ Woerden — WordPress (svjmedia.nl) Aanpassen aan de geïnterviewde is mijn superpower. Dit resulteert in de tofste verhalen. Wie weet zet ik jou verhaal in het zonnetje.