Woerden

Selecteer Pagina

Evenementenbeleid aangescherpt door klachten omwonenden Molenvlietpark in Woerden

Evenementenbeleid aangescherpt door klachten omwonenden Molenvlietpark in WoerdenScore 0 %Score 0 %

Omwonenden van het Molenvlietpark in Woerden kijken – in tegenstelling tot de meeste mensen – vaak niet meer uit naar hun weekend. De evenementen in het park verstoren regelmatig de rust door het harde geluid en de drukte. Daarom wordt dit jaar het evenementenbeleid dat op 12 september 2017 is vastgelegd, aangescherpt.

‘Zodra je wil genieten van de rust in je weekend en je hoort dat kabaal, wil je eigenlijk zo snel mogelijk weg,’ vertelt Cor. Zij woont al meer dan 30 jaar aan het Molenvlietpark en de laatste jaren wordt de overlast steeds groter. Dit komt doordat er een evenement bijgekomen is, dat zelfs meerdere dagen duurt.

Cor vertelt dat ze niet de enige is die last heeft van de feesten in het park. ‘De meeste omwonenden zijn net als ik wat ouder en zitten niet meer te wachten op een feestje. Het park is voor ons een fijne plek om te wandelen met de hond en het is jammer dat dat verpest wordt.’ Dit komt omdat de evenementen niet alleen voor geluidsoverlast zorgen, ook verpesten ze het gras in het park door het gestamp.

Dat het een probleem is, is in ieder geval duidelijk, ook bij de gemeente. In 2017 is het evenementenbeleid al ingesteld door de klachten van de bewoners. Daarmee was het alleen niet opgelost. De hoeveelheid evenementen liep iets op sinds 2017 waardoor de klachten hetzelfde deden. Tijd voor aanscherpingen in het beleid dus.

Femke Rodenburg, persvoorlichter van de gemeente Woerden, legt uit wat het nieuwe beleid inhoudt. Zo mogen er elk jaar maar maximaal drie evenementen plaatsvinden in het Molenvlietpark. Deze evenementen mogen maar maximaal een dag duren met een eindtijd van 00:00.

Daarnaast is er ook aan het gras in het park gedacht. ‘Er moet vanaf nu minimaal zes weken tussen de evenementen zitten, zodat het gras weer kan herstellen na alle houten platen die erop gelegen hebben.’

Door het maximum van drie keer per jaar een ééndagsfestival hebben sommige festivals pech. ‘Evenementen die te laat met hun plan komen, krijgen geen vergunning meer. Het weekend-festival wat afgelopen jaar de druppel was, heeft nu dus geen kans meer. Daarnaast zijn het nu sowieso vrij vaste evenementen die jaarlijks plaatsvinden die mogen blijven, zoals het Summer Lake Festival.’ Dit festival wordt al jaren gehouden in het Molenvlietpark en daar hebben omwonenden zoals Cor wel vrede mee. Ook is het algemeen bekend dat dit feest altijd in de derde week van september is, waardoor mensen zich voor kunnen bereiden. Zowel Cor als Femke geven aan dat veel mensen weekendjes weg plannen om zo de overlast te ontwijken. ‘Het is jammer dat zulke maatregelen genomen moeten worden.’ aldus Cor.

De evenementen in het park hebben in het verleden wel altijd vrijkaarten aan omwonenden aangeboden om hen tegemoet te komen. Het grootste deel van de omwonenden zit daar alleen niet op te wachten. De gemeente kan zelf geen compensatie voor omwonenden regelen, dat kan alleen vanuit de organisatie zelf. ‘Bij het Molenvlietpark werken vrijkaarten alleen slecht als compensatie omdat het grootste deel van de bewoners 60+ is. Met de nieuwe aanscherpingen van het beleid hoopt de gemeente voldoende compensatie te bieden, ook voor de ouderen.’ vertelt Femke.

Gelukkig voor de mensen die wel van een feestje houden is het Molenvlietpark niet de enige locatie in Woerden voor evenementen. Zo heb je het Exercitieterrein in het centrum. Hier vinden sowieso de meeste festivals plaats. In het centrum heb je natuurlijk ook veel omwonenden die hier last van kunnen hebben. ‘Daar doen we verder niet zoveel mee omdat mensen weten waar ze aan beginnen als ze in het centrum komen wonen. Dat kunnen we niet gaan beperken,’ legt Femke uit. ‘Het verschil zit in de locatie, het Molenvlietpark is voornamelijk bedoeld om te sporten en te wandelen. Het Exercitieterrein is een terrein voor evenementen, dus daaraan geen gebrek hier in Woerden.’

Beoordeling

0 %

Samenvatting ---

Evenementenbeleid aangescherpt door klachten omwonenden Molenvlietpark in Woerden
0 %
0 %

Over de auteur