Woerden

Selecteer Pagina

Woerden in opstand tegen gaswinning

Woerden in opstand tegen gaswinning

In Woerden groeit het verzet tegen gaswinning in de regio. Het Canadese bedrijf Vermilion heeft plannen aangekondigd om gas te gaan winnen in Woerden, maar de lokale autoriteiten en bewoners uiten hun bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de gemeenschap. De Stichting Laat Woerden Niet Zakken verzet zich, samen met provinciale en lokale overheden, sterk tegen de plannen.  

Het voorgestelde boorproject richt zich met name op het Papekopveld, een gebied dat niet bekend staat als een groot gasveld, maar toch winstgevend genoeg lijkt voor het bedrijf Vermilion. De Stichting Laat Woerden Niet Zakken heeft haar standpunt duidelijk gemaakt: gaswinning in Woerden onacceptabel. “In een tijd waarin we streven naar een duurzame toekomst en willen afrekenen met het gebruik van fossiele brandstoffen, is het onbegrijpelijk dat er plannen zijn om te gaan boren naar olie en gas in Woerden,” verklaart Stichting Laat Woerden Niet Zakken. “Wij laten onze stad niet zakken voor de winst van een buitenlands bedrijf.” Naast de Stichting Laat Woerden Niet Zakken hebben ook lokale overheden zich uitgesproken tegen de gaswinning. Zowel de provincie Utrecht als de gemeenten Woerden en Bodegraven-Reeuwijk hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van de voorgenomen boringen. Het waterschap van Utrecht sluit zich aan bij dit standpunt en benadrukt het belang van het beschermen van de natuurlijke omgeving rondom Woerden.  

Vermilion Energy 
Vermilion Energy is een bedrijf dat een boorproject op het Papekopveld starten. Het bedrijf heeft een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken om gaswinning mogelijk te maken in Woerden. Ze willen dat het Rijk de coördinatie van de gaswinning op zich neemt onder de Rijkscoördinatieregeling. Sape Jan Terpstra, de woordvoerder van Vermilion legt uit: “Als de Rijkscoördinatieregeling wordt toegepast op Papekop, zijn er nog verschillende andere stappen die moeten worden genomen voordat een concrete aanvraag kan worden ingediend.” Het bedrijf moet onder andere een milieueffectrapportage laten opstellen, gesprekken voeren met omwonenden en belanghebbenden, en studies laten uitvoeren naar de ondergrond en bovengrond. Pas dan kan er een winningsplan worden opgesteld waarin onder meer de hoeveelheid gas die geproduceerd kan worden en de effecten daarvan worden beschreven. 

Sape Jan Terpstra vertelt ook dat Vermilion al lange tijd de eigenaar is van het Papekopveld: “Het bedrijf ontdekte in 1986 tijdens een proefboring op twee kilometer diepte dat er aardolie in de grond zat. Het veld bleek eerst niet winstgevend, maar door de stijgende brandstofprijzen en het stoppen met het boren van gas in Groningen kwam het opnieuw in beeld.” Hij vertelt ook dat Vermilion in 2015 voor het eerst gas probeerde te winnen in Woerden, maar het bedrijf kreeg toen de vereiste vergunning niet. Vermilion heeft onlangs het Rijk gevraagd om de vergunningen te verstrekken in plaats van de gemeente, door gebruik te maken van de Rijkscoördinatieregeling.  

Bewoners
De bewoners van Woerden uiten hun bezorgdheid over het plan om gas te winnen op verschillende manieren. In de straten van Woerden hangen posters tegen het project. De posters bevatten citaten zoals “Stop de boorplannen – Bescherm onze stad!” of “Geen gaswinning in Woerden – Onze gezondheid gaat voor winst!” De posters zijn meestal kleurrijk en hebben grote, vetgedrukte letters om de boodschap goed leesbaar te maken voor voorbijgangers. Daarnaast uiten veel bewoners van Woerden hun onrust, boosheid en angst op sociale media. Op platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram worden meningen uitgewisseld, petities gestart en informatie gedeeld, gericht op het tegenhouden van het project.  

Een bewoner van Woerden, Matthijs Struik, spreekt zijn ongerustheid uit met fronsende wenkbrauwen: “Geen aardgaswinning in bewoond gebied, wat mij betreft.” Hij uit zijn vrees voor mogelijke nadelige gevolgen, zoals vervuilende industrie en toenemende CO2-uitstoot. Hij pleit voor duurzame energiebronnen en stelt: “Sla wind- en zonenergie op als het goedkoop is en geef het vrij als het duurder is.” Piet Ursem, een andere bewoner, merkt op: “We moeten niet langer vertrouwen op alleen maar vuur om warmte te krijgen.” Hij benadrukt de noodzaak van betere isolatie in gebouwen en het gebruik van warmtepompen. Ook waarschuwt hij voor de gevolgen van CO2-uitstoot voor het milieu. Hij zegt, met een inmiddels verontruste stem: “Als er te veel methaan in de lucht komt door smeltende permafrost, zal de opwarming van de aarde versnellen.” De uitspraken van Matthijs en Piet laten de bezorgdheid en het belang van duurzame oplossingen onder de bewoners van Woerden zien.  

Hoe verder? 
Terwijl het debat over gaswinning voortduurt, groeit de druk om duurzame energiebronnen te omarmen en een toekomstbestendige oplossing te vinden voor warmtevoorziening. De lokale gemeenschap blijft vastberaden om hun stad te beschermen tegen potentieel schadelijke activiteiten, terwijl ze streven naar een duurzame en leefbare toekomst voor alle inwoners.  

Over de auteur

Dagmar van Hoogstraten

Dagmar van Hoogstraten (2006) is een journaliste in opleiding en schrijft bij SVJ Media. Ze is geboren en getogen in Den Haag en ze studeert nu in Utrecht. Op dit moment werkt ze bij de ijssalon. In haar vrije tijd spreekt ze vaak af met vriendinnen en speelt ze hockey. Ze is een nieuwsgierig, kritisch, gepassioneerd, gezellig, gemotiveerd en sociaal persoon. Ze houdt ervan om voor rechtvaardiging te zorgen. Later zou ze graag bij de radio of televisie willen werken.