Woerden

Selecteer Pagina

RIE-theater heropent na jarenlange lockdown met een aantal veranderingen

RIE-theater heropent na jarenlange lockdown met een aantal veranderingen

“Het bloed kruipt waar het niet kruipen kan”, aldus Marcel Fokker. Na een aantal jaren dicht te zijn geweest, openen Dave en Marcel met vol enthousiasme weer de deuren van het RIE-theater.

De twee compagnons zijn dit keer niet alleen. Door een nieuw samenwerkingsverband met Podium Bredius in Woerden, hebben ze een nieuwe locatie gevonden voor tal van optredens die zij regelen, waaronder The Eagles Legacy.

Gelegen te midden van het Landgoed Bredius in Woerden, vinden we Podium Bredius.

Vanavond staat The Eagles Legacy om 20:00 uur op het programma. De bezoekers stromen met flinke aantallen al driekwartier van tevoren binnen. Onder het genot van een drankje komen vrienden en kennissen elkaar tegen in de drukte van de menigte.

In januari 2024 verwelkomt het RIE-theater een nieuwe partner na de sluiting in 2021. Door deze samenwerking is Menno, voorzitter Podium Bredius, toegetreden tot het driemanschap. “We hebben enorm veel plezier samen’’, deelt Menno. “Soms trekken we er zelfs een dag op uit om door heel Woerden posters te verspreiden. We maken ontzettend veel lol”, glimlacht hij.

Dankzij deze samenwerking en goede band tussen het drietal heeft het RIE-theater nu een stabiele locatie voor hun geplande optredens.

Andere ervaring 

“Wij streven ernaar een kleine vrijstaat te creëren hier in Woerden, waar alles mogelijk is”, deelt Marcel, medeoprichter van het RIE-theater. Wat het RIE onderscheidt van andere theaters is hun toewijding aan het verwennen van artiesten. “Hier is je lasagne, daar is je podium, succes! Dat is iets wat je vaak tegenkomt in andere theaters. Bij ons is dat anders”, zegt hij met trots. “Wij krijgen daadwerkelijk bedankmails van bijna alle artiesten.”

Deze interactie is van onschatbare waarde voor hen. Het vloeit namelijk rechtstreeks door naar het publiek. “Er is geen enkele theaterdirecteur die zoveel geknuffeld wordt door zijn eigen publiek, dat is echt ongekend!”, vertelt Marcel met een glimlach.

RIE-vival

Er heeft niet alleen een verandering plaatsgevonden in de locatie, maar ook in de naam. Voorheen stond het bekend als het RIE-theater, vernoemd naar Rie, de moeder van Marcel. “Het hele theater is eigenlijk een eerbetoon aan haar”, vertelt hij.

Helaas moesten Dave en Marcel het oude theater, het RIE-theater, sluiten vanwege de hoge kosten door corona. De nieuwe doorstart die ze nu maken, heeft geleid tot de naam RIE-vival.

Trouwe bezoekers

Net als meerdere theaters in Nederland, heeft ook dit theater zijn vaste en trouwe bezoeker. Dick, trouwe bezoeker van de jaren voor dat het theater zijn deuren sluiten, en nog steeds bezoeker van het theater wat zijn deuren weer heeft heropend. “Een hele positieve reactie toen ik hoorde dat de deuren weer opengingen”, deelt Dick. Dick was al bezoeker toen ze nog in de kelder zaten in de binnenstad van Woerden, waar ze toentertijd hun optredens gaven.

Vervolgens kwam er een onverwachte samenwerking met Podium Bredius. “Ja, zij hadden de contacten en wij de spullen, dus wat is er mooier dan dat!”, zegt hij.

Zijn ervaring met de samenwerking is overal positief. “Het gaat dan om de manier waarop de mensen met elkaar omgaan en dat is super soepel gelopen”, voegt Dick eraan toe.

Optredens

Deze samenwerking blijft nog wel even doorgaan en op de agenda staan dan ook al verschillende optredens gepland. Mark Foggo staat op het programma, waarvoor de kaarten inmiddels uitverkocht zijn. Daarnaast kunt u ook nog genieten van Frederique Spigt en Roel Spanjers, beter bekend als Spigt & Spanjers.

Luister hieronder naar de audioreportage over het RIE Theater van Boris Beelen, met Marcel Fokker.

Over de auteur