Woerden

Selecteer Pagina

RepairCafé Woerden: Waar Gezelligheid En Duurzaamheid Samenkomen

RepairCafé Woerden: Waar Gezelligheid En Duurzaamheid Samenkomen

Zaterdag 7 oktober 2023 – Het is vroeg op de ochtend maar al aardig druk in de TechHub. Vandaag vindt het maandelijkse repaircafé weer plaats. Iedereen kan hier met hun kapotte apparatuur naartoe komen in de hoop dat één van de vrijwilligers het kan repareren. Het recyclen van oude apparatuur is niet het enige doel van het repaircafé. Het is ook een mooie plek om contact te maken.

Consult

Bij binnenkomst in de hal wordt er een consult gedaan over het door jou meegebrachte kapotte artikel. Er wordt vastgesteld wat het probleem is en wat er moet gebeuren om dit op te lossen. Als dat eenmaal genoteerd staat mag je doorlopen naar de hal die nu tijdelijk dienst doet als wachtkamer. Een reparatie neemt veel tijd in beslag dus je zit wel even te wachten. Echter, de koffie, thee en de gemoedelijke sfeer maken het wachten zeer draagbaar. De mensen kletsen met elkaar en lachen vriendelijk naar voorbijgangers.

Gezelligheid

Als je aan de beurt bent kom je in de repair ruimte. Een stuk of 8 vrijwilligers, die zelf ook uit de tech- wereld komen, heeft zich gebogen over kapotte jassen, koffiezetapparaten, radio’s, elektrische stepjes en wat niet. Wij spreken Jan Doornenbal, één van de vrijwilligers. Hij heeft zich ontfermd over een oude radio. Hij heeft de achterkant eruit gehaald en loopt naar een andere hoek in de kamer. Hij komt terug met een stel metalen draadjes. ‘’Ik ga nu een antenne improviseren’’ vertelt hij. ‘’dat is het leuke van het repaircafé, we hebben specifieke spullen die we nodig hebben niet en dus kan ik nu zelf knutselen.’’ Enkel gepriegel en geknutsel later klinkt er een vrolijk muziekje door de ruimte. De radio werkt weer als vanouds. Dat wekt vreugde, de mannen kletsen nog even na. ‘’Dat is ook onderdeel van het repaircafé’’ zegt Marloes Berkhoff. ‘’Dit is een plek waar mensen samenkomen en zo nieuwe mensen kunnen leren kennen. Al meerdere mensen hebben hier nieuwe kennissen/ vrienden opgedaan.’’

Weinig jongeren

In de Techhub komen vooral 50 plussers, er zijn weinig jongeren. ‘’Wij hebben van huis uit meegekregen om zo lang mogelijk te doen met iets dat je gekregen hebt, de jeugd koopt allemaal gelijk iets nieuws zodra er mankementen aan verschijnen. Maar ik niet hoor! Ik vind dat zonde.’’ Vertelt een vrouw die haar jas komt laten repareren. Rond een uur of elf komt de éérste jongere binnenstappen. Hani, een twintiger heeft een kapotte lamp meegebracht. ‘’Het is eigenlijk niet eens mijn lamp!’’ vertelt hij lachend. ‘’het is de lamp van mijn vriendin. Maar zij wilde vanochtend uitslapen dus ik moest met de lamp op pad. Ja, eigenlijk laat ik me wel voor haar karretje spannen. Maar ja, je weet wat ze zeggen: Happy wife happy life!’’

‘Happy wife happy life’

Luister hier naar de audio-reportage over het RepairCafé van Joyce van ‘t Hart. In deze audioreportage spreekt ze een vrijwillige reparateur en een vrouw die haar jas laat maken:

(Geschreven door Sophie van de Wassenberg)