Woerden

Selecteer Pagina

Inwonersaantallen in Woerden: Vroeger, nu en de toekomst

Inwonersaantallen in Woerden: Vroeger, nu en de toekomst

Woerden is een eeuwenoude gemeente in Nederland en de stad is een erg gewilde plek om te wonen vanwege de centrale ligging tussen Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht in. Doordat mensen die in de grote steden werken, naar Woerden komen, maakt de gemeente een erg consistente stijging van nul tot één procent mee de afgelopen jaren. Een ding is opvallend, in 2001 is dit geen één procent, maar 23. Hoe is dit gebeurd en gaat dit nog een keer gebeuren?

Vroeger tot nu

In 2000 stijgt het inwonersaantal van Woerden van 38095 naar 46921 inwoners, een verschil van 23%. Femke Rodenburg, persvoorlichter van Gemeente Woerden, legt uit dat dit een hele simpele verklaring heeft. In het jaar 2000 werd gemeente Harmelen namelijk bij gemeente Woerden gevoegd. ‘De twee gemeentes zijn in dit jaar samen gefuseerd tot een gemeente, en dit bleef gewoon gemeente Woerden’, aldus Femke. Deze herindelingen vinden de laatste jaren vaker plaats in Nederland. Dit gebeurt om bij te dragen aan het vergroten van de bestuurskracht of het verbeteren van dienstverlening aan bewoners binnen de gemeente. (Rijksoverheid.nl) Femke vertelt dan ook dat deze herindeling niet vanuit de gemeente zelf komt. ‘Dit is niet iets wat wij in de hand hebben, de overheid kiest hiervoor. Tegenwoordig willen ze van te kleine gemeentes af.’ Dit is niet de eerste keer dat dit in Woerden gebeurt.

Woerden is een oud stadje, ontstaan in de 14e eeuw. Sindsdien is de gemeente constant in ontwikkeling geweest. In 1964 wordt Woerden ook door middel van een herindeling uitgebreid. Dit gebeurt nog een keer in 1989. Hierdoor vertrekt Woerden uit de provincie Zuid-Holland, naar provincie Utrecht, zoals we hem kennen. (Rhcrijnstreek.nl)

Sinds de laatste herverdeling van 2001, is er een erg constante groei in inwoners in Woerden. ‘Deze groei is belangrijk om alle voorzieningen rendabel te kunnen houden. Het doel is vooral om niet te krimpen, we willen ervoor zorgen dat de jonge mensen niet allemaal wegtrekken zodat het goed per generatie doorloopt,’ vertelt Femke.

Toekomstplannen

De constante groei in inwoners die Woerden doormaakt, is dus erg belangrijk.  Daarnaast vertelt Femke ook dat de gemeente veel invloed heeft op de bouwprojecten in Woerden. ‘Wij hebben ook eigen grond die wij verkopen aan ontwikkelaars. Er wordt dan een projectontwikkelaar gekozen die bij de plannen van de gemeente past en dan kunnen er woningen gebouwd worden,’ vertelt zij. ‘Al helemaal in deze tijd is het belangrijk dat we de ruimte goed indelen. We proberen te zorgen voor woningen voor elke doelgroep om zo duurzame bewoners te creëren.’

Een van die projecten die de gemeente uitvoert om deze constante groei te ondersteunen, is de Houttuin. De Houttuin is een bouwproject met torens vol huurappartementen. Hier zijn de volgende organisaties mee begonnen: woningcorporatie GroenWest, BAM wonen, Groosman architecten, A3 architecten en Brands landschspsarchitecten. Maurice Turfboer, commercieel manager van BAM wonen, vertelt over de plannen. ‘De torens worden gebouwd op een voormalige FNV-locatie. De gemeente wilde deze gebouwen slopen, omdat ze onnodig woonruimte innemen.’

Dit bevestigt wat de gemeente zelf al eerder uitlegde. In deze tijd is het lastig om een betaalbare woning te vinden, waardoor mensen vaak ook buiten hun ring gaan kijken. Zoals Femke al eerder zei wil de gemeente niet dat de jonge mensen allemaal vertrekken, dus betaalbare woningen voor startes zijn een must.

Maurice legt uit dat de appartementen in de torens op de Houttuinlaan, al verhuurd zijn. ‘Dit project heeft voor 99 appartementen gezorgd, terwijl dit eerst één bedrijfspand was!’ De Houttuinlaan is een erg centrale plek tussen het station en het centrum in. De gemeente heeft dan ook plannen om de bedrijventerreinen meer uit het centrum te halen, zodat er meer woningen in het centrum kunnen. ‘Dit is aantrekkelijk voor bewoners, en bedrijven,’ vertelt Femke.

Over het algemeen wil Woerden ervoor zorgen dat zij binnen de gemeente ook een ‘herindeling’ creëren. Er zijn plannen voor nieuwe bedrijventerreinen buiten het centrum, om zo meer banen binnen Woerden te houden.  Daarnaast zijn er plannen om het stationsgebied te veranderen in een levendige entree met betere verbindingen en ruimte voor woningbouw. De verwachting van de gemeente is dat zij door deze plannen, voor 2040 van de 51750 inwoners, naar de 55753 inwoners gaan. De constante groei wordt dus doorgetrokken, net als in de rest van Nederland. Daarnaast staat een vierde herindeling volgens de gemeente zelf niet op de planning.

Over de auteur