Woerden

Selecteer Pagina

Woerden trotseert landelijke trend: meer geboortes dan sterften in 2023

Woerden trotseert landelijke trend: meer geboortes dan sterften in 2023

 

In tegenstelling tot de landelijke trend, waar het aantal sterftegevallen steeds meer wordt en het aantal geboortes steeds minder, verwelkomde Woerden in 2023 meer baby’s (513) dan dat er sterftegevallen waren (473). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. ‘Wij doen als gemeente hard ons best om de stad aantrekkelijk te maken voor jonge gezinnen,’ vertelt wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw.

 

Een lichtpuntje in een dalende trend

Het gat tussen geboortes en sterftegevallen wordt sinds de laatste jaren steeds kleiner in de Nederlandse bevolking, zo overlijden er steeds meer mensen en worden er steeds minder mensen geboren. In 2022 waren er voor het eerst daadwerkelijk meer sterftegevallen dan geboortes. 167.504 geboortes en 170.112 sterftegevallen vonden dat jaar plaats, 2.608 meer overleden dan geboren. Deze trend is in 2023 nog veel verder doorgegroeid. Het aantal meer sterftegevallen dan geboortes is dat jaar zelfs meer dan verdubbeld. Aan het einde van 2023 stond de teller op 163.181 geboren baby’s en 169.320 gestorven mensen. Hier was het verschil 5.502. (CBS)

Echter zag Woerden in 2023 juist een ommekeer ten opzichte van 2022 waar het met de landelijke trend was meegegaan, en had Woerden in 2023 juist weer meer geboortes dan sterftegevallen. Zo werden er in Woerden in 2023, 513 baby’s geboren en stierven er 473 mensen. (CBS)

Wat maakt Woerden uniek

Uit statistiek van het CBS valt te zien dat Woerden altijd al een boven gemiddeld aantal geboortes en onder gemiddeld aantal sterftegevallen heeft gehad (zie figuur 1). Wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw vertelt dat de gemeente veel doet om vergrijzing in de gemeente tegen te gaan en dat ze enorm is trots op deze positieve cijfers. ‘We doen als gemeente erg ons best om de jongere bevolking naar Woerden te halen,’ zegt ze. ‘We proberen onze stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jonge gezinnen. We hebben veel nieuwbouwprojecten met kindvriendelijke wijken, diverse sport- en recreatiemogelijkheden en goede scholen.’ Volgens Mariëtte is het daarom helemaal niet gek dat Woerden tegen de landelijke trend in gaat omdat zij als gemeente hier al jaren mee bezig zijn.

 

De kracht van diversiteit

Naast de aantrekkelijke leefomgeving speelt ook de diversiteit van de Woerdense bevolking een rol. ‘We hebben een relatief jonge bevolking met veel migranten,’ legt Pennarts uit. ‘In deze groepen is het geboortecijfer vaak hoger dan bij autochtone Nederlanders.’

Toekomstperspectief

De positieve cijfers van 2023 en de jaren daarvoor,  stemmen Pennarts optimistisch over de toekomst van Woerden. ‘We verwachten dat de groei van de stad de komende jaren door zal zetten,’ zegt ze. ‘We investeren dan ook in de uitbreiding van onze voorzieningen, zoals kinderopvang en scholen.’

 

 

Een landelijke trendbreuk

Of de ontwikkeling in Woerden een landelijke trendbreuk is, is nog te vroeg om te zeggen vertelt demograaf Marie de Laet, gespecialiseerd in bevolkingsprognoses. ‘De komende jaren zullen uitwijzen of meer gemeenten erin slagen om de dalende geboortecijfers en stijgende sterftecijfers te keren.’

Over de auteur

Bart Heederik

Bart Heederik (20) uit Hillegom heeft zijn hart gevolgd en is begonnen aan de studie journalistiek. Hij heeft altijd al voetbaljournalist willen worden, maar hij studeerde eerst commerciële economie en business studies omdat hij dacht dat dat de juiste weg was. Na een paar jaar kwam hij erachter dat dat niet was wat hij wilde. Hij wilde schrijven over voetbal, niet over cijfers en spreadsheets. Nu is hij blij dat hij eindelijk zijn hart heeft gevolgd. Hij is ervan overtuigd dat hij een goede voetbaljournalist zal worden. Hij heeft een passie voor het spel en hij wil zijn kennis en liefde voor voetbal delen met anderen. Hij weet dat het een moeilijke weg zal zijn, maar hij is vastbesloten om zijn dromen te verwezenlijken. Hij wil een succesvolle voetbaljournalist worden en hij wil zijn bijdrage leveren aan de wereld van het voetbal.