Woerden

Selecteer Pagina

Van speurtochten naar schrijfster van kinderboeken

Van speurtochten naar schrijfster van kinderboeken

Schilderij dat onderdeel is van de speurtocht

In Woerden worden sinds 2019 kinderspeurtochten georganiseerd, met als doel het leren kennen van de eigen stad en zijn geschiedenis. De speurtochten worden daarom vertelt vanuit het perspectief van kinderen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Naast speurtochten heeft Margo van der Meer, ontwerpster van de speurtochten, ook twee aansluitende kinderboeken geschreven.

Schrijfcoach schiet te hulp

Margo van der Meer heeft naast het organiseren van de speurtochten ook twee kinderboeken geschreven. Margo vertelt hoe zij is begonnen met schrijven: ’Met corona kwamen de speurtochten stil te liggen en had ik veel vrije tijd en ideeën voor verhalen.’ Nog nooit eerder had Margo een boek geschreven. Zo vertelt ze ook dat ze eigenlijk dacht dat ze helemaal niet kon schrijven, maar met hulp van een schrijfcoach kwamen er toch twee kinderboeken uit: Thijs en de Woerdense Tijdgeest. De ideeën voor haar boeken haalt zij uit haar werk als gids voor het Gilde Woerden, en haar verleden in het onderwijs.

De geschiedenis van Woerden

De Woerdense Tijdgeest, Margo’s eerste boek, bracht zij uit in 2022. Woerden viert dan dat het 650 jaar stadsrechten heeft. Waarom zij voor dit onderwerp koos vertelt Margo: ‘Ik kom uit het onderwijs en vind dat er in de geschiedenis en aardrijkskundelessen weinig over de eigen stad verteld wordt. Door de speurtochten en stadswandelingen leren kinderen veel over hun stad.’ De speurtochten en boeken zijn gebaseerd op verhalen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Zo worden de verhalen uit de speurtochten met vragen als: ‘Wie heeft dit kunstwerk gemaakt?’ Of ‘Van wie is dit portret?’, vertelt door vier kinderen uit de verschillende eeuwen, namelijk: Evert, Cornelis, Willem en Greet.

Feesten en Partijen

De kinderspeurtochten worden ook vaak gebruikt bij verjaardagsfeestjes en vakantie-uitjes. Zo heeft Daan Vos (10) voor zijn verjaardagsfeestje ook gebruik gemaakt van de speurtochten. ‘Mijn moeder kwam deze speurtochten een keertje tegen op Facebook en toen vroeg zij wat ik ervan vond en of ik dit misschien voor mijn verjaardagsfeestje wilde doen. Ik vond het er wel leuk uit zien en uiteindelijk was het ook heel leuk en leerzaam.’ Daan vertelt dat hij ook al eerder in zijn klas op school van de speurtochten en boeken had gehoord en dat hij Woerden op een hele andere manier had leren kennen. En dat hij wel meer ging letten op de herkenningspunten van de speurtocht.

Ambities

Over de toekomst van de kinderboeken vertelt Margo: ‘Ik ben niet van plan om meer boeken te schrijven, maar wel wil ik podcasts gaan maken.’ Op dit moment doet Margo al aan storytelling over Woerden. Dit doet zij onder andere tijdens Monumentendag en Klassendag, maar ook in het museum of bij herdenkingen. Haar doel is wederom mensen bewust te maken van hun eigen stad. Daarnaast vertelt zij dat zij al bezig is met een podcast over Terschelling, waar zij ook regelmatig te vinden is. Hierna wil zij misschien ook wel snel gaan beginnen met een podcast over Woerden.

Kijk naar het video-interview van Valerie van den Boorn voor nog meer informatie.

Over de auteur

Alyssia Klomp

Alyssia Klomp is een 17-jarige journalistiek studente geboren op 10 Augustus 2006 in Utrecht en nu wonende in Vianen. Ze is bij deze opleiding beland door haar nieuwsgierige persoonlijkheid en de liefde voor het discussiëren. Haar toekomstplannen zijn nog niet volledig uitgestippeld maar wel weet ze dat ze graag nog de rest van de wereld wil gaan zien, waarna ze door haar liefde voor Formule 1 de sportwereld wil gaan veroveren. Toch zegt ze tegen het leven van een correspondent, documentairemaker of eindredacteur van een magazine ook geen nee, ook al zijn het compleet verschillende richtingen. Leuk weetje, Alyssia is deels Italiaans en spendeert haar weekenden helpend in een verzorgingshuis of met het leren van de Italiaanse taal om zo met haar opa in zijn moedertaal te kunnen spreken. Alyssia is een wispelturige meid en zal na verloop van haar studie haar mening en gedachtes vast nog geregeld aanpassen, dus waar ze gaat belanden is voor haarzelf ook nog een goede vraag.