Woerden

Selecteer Pagina

Een prachtige avond vol emotie en muziek: Het Woerdens kamerkoor betovert de uitverkochte Lutherkerk

Een prachtige avond vol emotie en muziek: Het Woerdens kamerkoor betovert de uitverkochte Lutherkerk

Foto gemaakt door: Jordy Vlietland

Het Woerdens kamerkoor trad op voor een uitverkochte Lutherkerk. Ieder voor- en najaar geven ze een concert met een bepaald thema, deze keer stond het in teken van Goede Vrijdag en Pasen. Deze feestdagen staan vaak in het teken van samen zijn, dit is voor sommige mensen niet mogelijk. Daarom halen ze kracht en hoop uit dit soort gelegenheden. Het prachtige gezang van het koor golfde door de kerk heen en er werden ook tussendoor gedichten opgelezen die ontvangen werden met een lach en een traan. 

De mensen van Woerdens kamerkoor zijn er bijna klaar voor! In een klein kamertje boven de zaal, worden de koorleden klaargestoomd door dirigent Geert van Wetering. Hij geeft ze de laatste kleine instructies en lopen vervolgens samen in een rij door de kleine wandelgangetjes de grote zaal in. 128 mensen wachten zittend op oude van hout gemaakte banken richten alle aandacht op de koorleden die zich opstellen. Jeroen de Haan begint met spelen van de kistorgel en de koorleden beginnen met het zingen van het eerste lied en er heerst gelijk een aandachtige sfeer vanuit het publiek. De ene persoon zie je genieten van de muziek, de ander kijkt met een ontroerende blik naar de koorleden, iedereen zie je op zijn eigen manier de muziek in zich nemen. Tussen de muziek door vertelt dominee Van Gurk hartgrondige gedichten. Je ziet mensen aangeslagen op de gedichten over de oorlog in Gaza reageren. Na het laatste lied werd het koor beloont met een luid applaus en gejuich in de kerk. 

Een magische avond

Het kamerkoor treedt al op sinds 1986 en is ontstaan omdat mensen een enorme passie hebben om muziek te maken. Het streven van het kamerkoor, is om mooie muziek te maken en mensen te raken met hun gezang. Ge Jonkers is sinds februari trotse voorzitter van Woerdens kamerkoor.
Hoewel hij voorzitter is, zong hij ook vanavond met volle borst mee. Na het spetterende optreden kwamen er allerlei emoties los bij de koorleden, en ook bij Jonkers. “Ik moet zeggen dat ik vlak na het concert erg ontroerd was”, vertelt Jonkers terwijl er een traan over zijn wang liep. “Het is ook een fijn gevoel dat het uitverkocht is en dat de reacties zo lovend zijn, dat geeft ons echt een energieboost”, stelt Jonkers. “Iedereen die hier naartoe is gekomen heeft liefde voor deze muziek, en het samen zingen is toch iets magisch”.

Dirigeren voor een volle kerk

In een kamer vol met oude tafels, stoelen en schilderijen zitten de koorleden aandachtig te luisteren naar de instructies van Geert van Wetering. Het kamerkoor repeteerde nog een paar uur voor het optreden nog in de zaal om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. “We moesten nog een paar dingetjes uitdenken in de choreografie”, stelt van Wetering. “Het is immers belangrijk om goed voorbereid te zijn voor het optreden, zodat de spanning er ook minder opstaat bij het koor”. Tijdens het optreden golfden handen van Geert op en neer, zodat het koor perfect kon bijsturen. Bij afloop werd Geert nog naar voren gehaald door Ge Jonkers en ontving ook een groot applaus, dit gaf hem een trots gevoel. “Als je voor een volle kerk mag dirigeren, weet je waarvoor je het doet. Je merkt bij zo’n concert dat alle mensen ‘aangaan’ en dan krijg je toch een beetje adrenaline en ben je net wat actiever”, zegt van Wetering met een trotse blik. 

Onbeschrijfelijke emotie

Maria Knöps is een vaste klant bij het kamerkoor. Ze is bij bijna alle concerten van de partij, ook deze straalde ze van geluk en werd geraakt door de muziek. “Ik krijg een bepaald gevoel van de muziek, het is echt een onbeschrijfelijk gevoel”, zegt Maria. “Sommige nummers raken mij enorm, omdat ik bij bepaalde stukken terugdenk aan momenten die ik heb meegemaakt in me leven. Een voorbeeld is toen ze Immortal Back zongen, echt petje af”.

Over de auteur

Jordy Vlietland

Nieuwsartikelen, audioreportage of video's: als beginnend journalist bij Svj Media probeer ik verschillende soorten verhalen aan de lezer te vertellen. Er is geen onderwerp dat ik uit de weg ga. Ik heb een enorme passie voor fotografie, sport en het vertellen van verhalen.