Woerden

Selecteer Pagina

Andersenschool krijgt een nieuw groen schoolplein

Andersenschool krijgt een nieuw groen schoolplein

Woerden – Basisschool de Anderenschool krijgt deze zomer een nieuw groen schoolplein. Leerlingen en docenten vroegen zich af of om het schoolplein wat leuker en aantrekkelijker te maken. Ze willen graag een plek hebben waar de kinderen kunnen leren, spelen en ontdekken.

Tijdens mijn bezoek aan de Andersenschool heb ik een afspraak gemaakt met directeur Eelco Kosterman. Hij is daar immers al acht jaar directeur en gaf mij een inkijk hoe het schoolplein deze zomer eruit gaat zien. Het is al een aantal jaar aan de gang dat leerlingen en docenten hebben opgemerkt dat het schoolplein aan verandering toe is. Volgens de leerlingen vinden ze het schoolplein in het geheel een grijze massa en daarom is er een leerlingen enquête uitgestuurd waar ze hun mening kunnen uiten. Niet alleen is het toe aan een metamorfose, maar heeft de school ook een probleem met de wateropvang. Al het water van de regen ligt over het hele schoolplein. Al deze facetten hebben ertoe geleid dat er verandering moet komen.

Hoe ik zo over het schoolplein liep, zag ik inderdaad niet veel speeltoestellen op het plein. Veel van die toestellen zijn wat ouder, waardoor de verf afgebrokkeld is. Eelco zegt dat dit juist de reden is waarom er een verbouwing komt. “We hebben een architect ingehuurd die ons geholpen heeft met het realiseren van een nieuw schoolplein. Daarnaast hebben we ideeën gevraagd aan zowel leerlingen als aan ouders en leerkrachten. Die ideeën heeft de architect verzameld om zo een plan van aanpak te maken”, vertelt Eelco. Op het plein komen kronkelende paadjes, kleine heuveltjes, een wadi en zelfs een plek waar de kinderen buiten les krijgen of muziek kunnen maken. Uiteraard komen er ook diverse speeltoestellen. Om de biodiversiteit te versterken, komen er veel verschillende planten. De bedoeling is om per augustus 2024 alle tegels eruit te halen en meer groen en speel attributen erin te plaatsen.

Om het plan te kunnen voltooien, komen er natuurlijk ook kosten bij kijken. Eelco zegt dat ze samen met de ouders sponsors hebben kunnen vinden om het financiële gedeelte te steunen. “We hebben een subsidie aangevraagd bij het waterschap en de provincie Utrecht die we toegekend hebben gekregen. Daarnaast hebben we gemeente Woerden gevraagd voor extra steun”. Het mooie is dat de school hun jaarlijkse sponsorloop houdt en een kwart van de opbrengst naar het nieuwe groene schoolplein gaat.

Een groen schoolplein klinkt heel mooi en een goed idee, maar vraagt ook om veel onderhoud. Het plan is om in augustus alle tegels eruit te halen en in november al het groen aan te leggen. Het schijnt dan een betere periode te zijn om te planten. Als het plein er eenmaal ligt, worden de kinderen ook bij het onderhoud betrokken. “Dat doen we met speciaal lesmateriaal, met allerlei opdrachten en activiteiten”, aldus Kosterman. Een hovenier zal de komende vijf jaar in zijn onderzoek het onderhoud plegen. En daarnaast zijn er ook leerkrachten en ouders met groene vingers die de aankomende jaren mee zullen helpen om de planten te onderhouden. “Zo zullen de kinderen een mooi nieuw groen schoolplein kunnen krijgen en blijven houden”.

Over de auteur

Jada Rotsburg

Enthousiaste, vrolijke en gedreven beginnende journalist Jada Rotsburg aan de Hogeschool van Utrecht is de naam achter de geschreven verhalen voor jong en oud. Haar interesse in de mensheid is terug te lezen in haar verhalen die ze opdoet in Woerden. Deze publiceert ze voor SvJ Woerden.nl. Wil jij dat jouw verhaal wordt ontdekt en gepubliceerd? Stuur een berichtje and let’s make the unknown known!