Woerden

Selecteer Pagina

Kookworkshop Mannen met Pannen: ‘de meeste hebben nog nooit een aardappel geschild’

Kookworkshop Mannen met Pannen: ‘de meeste hebben nog nooit een aardappel geschild’

Beeld: Joanna Fontilus

Kookworkshop Mannen met Pannen: ‘de meeste hebben nog nooit een aardappel geschild’

Mirjam Gijsbertsen vertelt meer over de georganiseerde kookworkshop Mannen met Pannen. Samen met Lucienne Miltenburg organiseert zij deze kookworkshops speciaal voor mannen die niet veel kookervaring hebben, om hun de basis kookkunsten te leren. De kookworkshops worden op 7 en 14 maart gegeven in het dorpshuis van Harmelen in gemeente Woerden. Een groep van zestien mannen doet mee aan de georganiseerde kookworkshop Mannen met Pannen.

‘Zo’n grote opkomst hadden we eerst niet verwacht, dus het is vrij hard werken, maar het is wel erg gezellig!’, vertelt Gijsbertsen.  Bij binnenkomst in het dorpshuis staan de mannen al klaar om te beginnen. Ze worden ingedeeld in groepjes om allemaal aan een ander gerecht te werken. Met een hoop grapjes en gelach beginnen ze met het koken van hun eerste paar maaltijden.

 

Hoe is het idee ontstaan om kookworkshops te houden?

‘Tijdens de coronacrisis in 2020 zijn we begonnen met het organiseren van kookworkshops. Deze waren bedoeld voor jongeren die zich eenzaam voelden tijdens deze moeilijke periode. De groepen die we hadden tijdens deze workshops bestonden voornamelijk uit jonge meiden en bijna geen jongens. Daarna hebben we ook nog een Italiaanse kookcursus gehouden waar wel een aantal jongens aanwezig waren.

‘Toen de coronaperiode voorbij was wilden we opnieuw een kookcursus starten dat aansloot op een maatschappelijke kwestie. Wat vorig jaar de energiecrisis was’, zegt Gijsbertsen. ‘We hadden toen een kookworkshop ontworpen over hoe je met een kleiner budget toch nog lekker en gezond kan eten. Dit was voor de bewoners die het wat minder ruim hadden’, vertelt Gijsbertsen.

Jullie merkten dat er minder mannen zich opgaven voor de workshops. Hoe zijn jullie verder op het idee gekomen om een speciale kookworkshop gericht op mannen te organiseren?

‘Tijdens de kookworkshops die we gaven in verband met de energiecrisis was het aandeel vrouwelijke deelnemers wéér vele male groter dan de mannelijke deelnemers. De mannen die er waren vonden het echter superleuk om deel te nemen aan de gegeven workshops. Het dorpshuis en verschillende welzijn coaches hadden ons toen gevraagd of we niet een workshop wilde geven speciaal voor mannen’, aldus Gijsbertsen.

Denkt u dat er in het algemeen echt heel veel minder mannen koken dan vrouwen als u kijkt naar de opkomst van de vorige kookworkshops?

‘Ik denk dat dat tegenwoordig wel meevalt. Als ik kijk naar mezelf en mijn man, dan koken we eigenlijk allebei. Het idee dat mannen minder in de keuken staan komt echt vanuit vroegere tradities. Ik hoor nu bijna nooit meer in mijn omgeving dat de man niet kookt.’

Wat is dan de achtergrond van de ‘niet kokende’ mannen die deze avonden deelnemen aan de kookworkshops?

‘De doelgroep die deze afgelopen twee keren is langsgekomen bestaat vooral uit oudere mannen. Sommige zijn weduwnaar en andere zijn ook opgegeven door hun eigen vrouw! Dan zie je dus inderdaad wel het traditionele terug komen dat de vrouw in huis kookt en de man niet’, legt Gijsbertsen uit. ‘Vorige week deden we een voorstelrondje en toen vertelde twee derde van de mannen dat ze in hun hele leven eigenlijk nog nooit hebben gekookt of überhaupt een aardappel hebben geschild. Hierin zie je echt de ouderwetse traditionele genderrollen terugkomen’, aldus Gijsbertsen.

Hoe willen jullie het koken dan aantrekkelijker en toegankelijker maken voor mannen om vaker in de keuken te gaan staan?

‘We willen ze vooral het plezier in koken van lekkere en makkelijke gerechten meegeven. Het laten ze zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om iets heel lekkers te maken helpt ook. We leren de mannen dat je verschillende ingrediënten dus ook makkelijk op een andere manier kan gebruiken, zoals het op verschillende manieren bereiden van aardappelen. Door gezellig met elkaar in groepjes te werken, te koken en te kletsen blijft alles laagdrempelig’, legt Gijsbersten uit. ‘Als je ziet dat het vrij makkelijk is om iets lekkers te maken tijdens gezellige sferen, stimuleert dat ook weer om het zelf te gaan proberen thuis!’, aldus Gijsbertsen.

Waar blijkt dit dan uit?

‘Een van onze deelnemers is een meneer in de 80. Hij had al eerder meegedaan in een van onze vorige workshops. Hiervoor had hij nog nooit iets zelf gekookt. Sinds onze vorige kookworkshops maakt hij elke week voor zijn vrouw een ovenschotel. Dat is toch geweldig om te zien! Dat vind ik dus zelf echt een succesverhaal’, vertelt Gijsbertsen met een lach.

Hoe gaat het met de sfeer en cynische grapjes?

‘Het is echt een supergezellig, losse en relaxte sfeer. Je ziet dat iedereen leuk met elkaar om kan gaan, en waar je ook vandaan komt, iedereen accepteert elkaar’, zegt Gijsbertsen. ‘Je hoort regelmatig ook wel wat flauwe grapjes voorbijkomen onder de mannen, over dat nu zij in de keuken staan in plaats van hun vrouwen. Dit is denk ik ook wel een reden geweest voor hun vrouwen om hun man op te geven voor onze cursus, zodat ze zelf ook nog een keertje leren in de keuken te staan!’, vertelt Gijsbertsen lachend.

Floor Bosman heeft kookster Lucienne Miltenburg en verschillende deelnemers gesproken over de kookworkshop mannen met pannen.

Over de auteur