Woerden

Selecteer Pagina

Alle telefoons worden afgeschaft op het Minkema College

Alle telefoons worden afgeschaft op het Minkema College

Het Minkema College in Woerden.

De jeugd van tegenwoordig zit de laatste tijd vastgeplakt aan hun telefoon. Het lijkt erop dat ze niet meer zonder kunnen. Hierdoor raken ze sneller afgeleid op school en wordt het sociale contact met anderen belemmerd. Dit wordt ook opgemerkt door het Minkema College. Als gevolg hiervan komen ze met een nieuw telefoonbeleid. Het College heeft besloten om de telefoons volledig af te schaffen, ook tijdens de pauzes. Dit beleid gaat na de herfstvakantie in. Om te kijken waarom ze dit besluit hebben genomen en wat de leerlingen hiervan vinden, ben ik naar het Minkema College gegaan. 

Docent
Het Minkema College heeft een ingrijpende beslissing gemaakt met dit nieuwe beleid, maar waarom heeft de school hiervoor gekozen? Hiervoor heb ik gesproken met een docent van de school. Ze vertelt dat de school voor dit beleid heeft gekozen om ervoor te zorgen dat de leerlingen op sociaal en academisch gebied geholpen worden: “Het is de uiteindelijke bedoeling dat het de leerlingen gaat helpen om beter te presteren en betere sociale contacten te leggen.” De school wil de leerlingen alleen maar helpen en niet tegenwerken met dit beleid. “De minister van onderwijs adviseert dit uiteraard niet voor niets aan alle Nederlandse scholen vanaf 1 januari.” Er zijn al scholen die na de zomervakantie met dit beleid zijn begonnen. Het Minkema College niet. Zij schaffen na de herfstvakantie de telefoons af, maar ze verwachten dat er in januari nog veel  andere scholen dit beleid gaan volgen omdat het wetenschappelijk bewezen is dat dit beleid werkt, maar veel leerlingen zijn het hier niet mee eens. Tijdens het gesprek liepen er namelijk veel leerlingen langs die boos keken naar de docent.

Leerlingen
Met dit beleid wil het Minkema College er dus voor zorgen dat de leerlingen minder afgeleid worden tijdens de lessen en dat de leerlingen hun sociale contacten verbeteren, maar wat vinden de leerlingen zelf van dit beleid? Een leerling geeft zijn mening over het beleid. 

Hij vindt het nieuwe beleid onzin: “Je kan niet makkelijk meer naar je rooster kijken.” Het beleid is er deels op gericht om afleiding te verminderen, maar hij denkt dat dit niet gaat werken: “Als je thuis een telefoon naast je hebt liggen, raak je snel afgeleid, maar je mag in de les je telefoon toch niet pakken waardoor je ook niet afgeleid wordt”. Ook vindt hij het verbod op telefoons in de pauze niet goed. Hij vindt dat je ook sociaal kan zijn met je telefoon: “In de pauze speel ik meestal Rocket League met mijn vrienden, dit is ook sociaal met elkaar. Het maakt niet uit of het op de telefoon of op de voetbaltafel is”, vertelt hij met een teleurstellende uitdrukking. Hij verwacht niet dat veel medeleerlingen stiekem hun telefoon meenemen: “Ze weten dat als ze worden gesnapt, dat ze de sjaak zijn.” Uiteindelijk denkt hij dat hij er wel aan gaat wennen, maar dat hij er zeker geen vrede mee heeft.

Definitief besluit
De school heeft dus een lastige beslissing moeten nemen. Dit is omdat ze de leerlingen willen helpen door de afschaffing van de telefoons op school, maar de meeste leerlingen zijn erg gehecht aan hun telefoon. De school heeft echter besloten dit beleid voort te zetten in de hoop dat de leerlingen eraan wennen en het uiteindelijk zullen begrijpen. Op dit moment zijn de leerlingen nog aan het presteren tegen het beleid, maar na de herfstvakantie moeten ze toch echt elke ochtend hun telefoon inleveren.

Hieronder kunt u luisteren naar een audio interview met een docent van het Minkema College. Dit interview is opgenomen door Jochem Verhoeven.

Over de auteur

Dagmar van Hoogstraten

Dagmar van Hoogstraten (2006) is een journaliste in opleiding en schrijft bij SVJ Media. Ze is geboren en getogen in Den Haag en ze studeert nu in Utrecht. Op dit moment werkt ze bij de ijssalon. In haar vrije tijd spreekt ze vaak af met vriendinnen en speelt ze hockey. Ze is een nieuwsgierig, kritisch, gepassioneerd, gezellig, gemotiveerd en sociaal persoon. Ze houdt ervan om voor rechtvaardiging te zorgen. Later zou ze graag bij de radio of televisie willen werken.