Woerden

Selecteer Pagina

‘Wippen zorgt voor klikken!’ Het NK Tegelwippen is weer begonnen

‘Wippen zorgt voor klikken!’ Het NK Tegelwippen is weer begonnen

De naam kan voor verwarring zorgen, maar publiciteit brengt het zeker. Woerden neemt weer deel aan het NK Tegelwippen. Dit jaar is gemeente Zeist de tegenstander. De bedoeling is dat er zo veel mogelijk tegels worden vervangen door groen, om zo het milieu een handje te helpen.

Wat is het?

Dit kan Meike van Waterhandjes het beste uitleggen. Zij staat van 11:00 tot 15:00 voor tuincentrum de Bosrand. Hier kunnen deelnemers de gewipte tegels inleveren in ruil voor een gratis plantje. ‘Het NK Tegelwippen wordt voornamelijk georganiseerd door creatief bureau Frank Lee. Dit doen ze samen met een aantal andere groene organisaties. Het initiatief is vrij simpel. Het is de bedoeling dat de tegels in de tuinen van Nederland worden weggehaald. Of zoals de organisatie het graag noemt worden ‘gewipt’. Zegt Maaike terwijl ze met haar handen een air quote gebaar maakt. ‘Nadat de tegels uit de tuinen zijn gehaald worden ze naar dit inleverpunt gebracht. Hier tellen wij de tegels en brengen ze naar deze container. Daarna krijgen de deelnemers een bewijs. Hiermee gaan ze naar binnen en kunnen ze een of meerdere planten uitkiezen. Het aantal plantjes hangt dan af van het aantal tegels dat wordt ingeleverd.’

Opkomst

In de ochtenduren is het nog vrij rustig op de parkeerplaats van de Bosrand. Zodra de middag van start gaat, lijken de deelnemers echter massaal te besluiten dat het tijd is om de tegels in te leveren. Zo ook Emmie en Dyon, met een opbrengst van twaalf tegels. ‘Wij doen mee omdat we het gewoon belangrijk vinden dat er minder tegels in de tuin staan en meer plantjes. Verder zijn we niet heel bewust met het milieu bezig’,zegt Emmie. ‘Hij is beter’, zegt ze terwijl ze lachend naar Dyon wijst. Dyon heeft dan ook wat meer te vertellen: ‘We hebben wel panelen op het dak liggen voor elektra en warmte, we scheiden ons afval en kopen bewust toiletpapier.’ ‘Bij ons zijn het vooral de dingen die je wat makkelijker doet’,vult Emmie hem aan. ‘De trein nemen in plaats van de auto doen we bijvoorbeeld niet.’ Ze zijn beide enthousiast over het initiatief. ‘Het is leuk dat je niet alleen verteld wordt dat planten beter zijn dan steen in je tuin, maar dat je ook daadwerkelijk de planten krijgt om je tuin milieuvriendelijker te maken.’ Wel is Emmie nog twijfelachtig over de impact van het initiatief. ‘Als iedereen het doet kan het best verschil maken, maar ik denk dat vooral mensen die al planten in de tuin hebben hieraan meedoen. Als je een volledig stenen tuin hebt snap ik dat je je niet meteen getrokken voelt om deel te nemen.’

Competitie

Hoewel de competitie nationaal is, zijn er onderlinge rivalen. Amsterdam neemt het op tegen Rotterdam, Buren tegen Culemborg en Woerden tegen Zeist. Paula van den Berg is een van de medewerkers van de Bosrand. Tijdens deze inzameling staat ze achter in de winkel om deelnemers verder te helpen terwijl zij de nieuwe plantjes uitkiezen. Paula is zelf van mening dat competitie geen grote rol speelt in het aantal Woerdenaren dat meedoet. ‘De competitie is leuk, maar ik denk niet dat winnen het belangrijkste aspect is. We staan namelijk al flink voor.’ Daar heeft Paula gelijk in. In Woerden zijn inmiddels als 15286 tegels gewipt, Zeist loopt achter met 5866 tegels. ‘Winnen is niet het belangrijkste’, benadrukt Paula. ‘Uiteindelijk zijn de meeste mensen hier omdat ze het milieu belangrijk vinden.’ Het landelijk totaal staat nu op ruim 3.4 miljoen tegels. Een steentje bijdragen kan tot uiterlijk 31 oktober.

Audio reportage van Jelmer de Vries

Over de auteur

Nijaga Terborg

Nijaga is student journalistiek in Utrecht. Ze zit op dit moment in haar eerste jaar. In haar vrije tijd speelt ze graag rugby, shopt ze en maakt ze kleding. Fashion is ook een groot gedeelte van haar leven. Haar droom is dan natuurlijk om journalistiek en fashion de combineren en hier haar baan van te maken.